Pagājušajā nedēļā Latvijā atklāti tikai pāris gripas gadījumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ārsta kabinets. Ilustratīvs attēls.
Ārsta kabinets. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizvadītajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs ziņots par diviem gripas gadījumiem un saslimstība saglabājusies starpsezonu līmenī, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iknedēļas pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Par gripas gadījumiem ziņots no ģimenes ārstu prakses Jūrmalā. Pacienti ir vecumā pieciem līdz 14 gadiem un no 15 līdz 64 gadiem.

Stacionāras ārstniecības iestādes pagājušajā nedēļā par gripas gadījumiem nav ziņojušas.

Arī pacientu vēršanās ambulatorajās iestādēs akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos aizvadītajā nedēļā bija zemāka nekā parasti tiek novērots šajā laika periodā. Vidēji tika reģistrēti 895,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā novembra pirmajā nedēļā, kad tika reģistrēti 882,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pagājušajā nedēļā saruka atklāto pneimonijas gadījumu skaits. Kopumā pneimoniju gadījumos ambulatorajās iestādēs vērsušies deviņi pacienti jeb 9,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir par desmit mazāk nekā oktobra pēdējā nedēļā, kad tika reģistrēti 19 šādi gadījumi. Pārskatā tiek skaidrots, ka pacientu vēršanās pneimoniju gadījumos pagājušajā nedēļā arī bija zemāka nekā pagājušajās sezonās attiecīgajā laika periodā.

Vispārējās izglītības iestādes pagājušajā nedēļā apmeklēja 63,2% skolēnu, kas ir par 1,7 procentpunktiem mazāk nekā novembra pirmajā nedēļā. Zems apmeklējums skaidrojams ar attālinātām mācībām skolēniem no 7.klases. Savukārt pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēja 72,1% reģistrēto bērnu, kamēr novembra pirmajā nedēļā apmeklētība bija 75,5%.

Kopš sezonas sākuma, par kuru uzskatāma nedēļa no 28.septembra līdz 4.oktobrim, par nāves gadījumiem pacientiem ar apstiprinātu gripas infekciju netika ziņots.

Pagājušajā sezonā SPKC ir apkopojis informāciju par 26 letāliem gadījumiem, savukārt iepriekšējā 2018. līdz 2019.gada sezonā tika reģistrēti 86 nāves gadījumi.

Pārskatā norādīts, ka Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionā novembra pirmajā nedēļā gripas aktivitāte saglabājās starpsezonu līmenī.

Sakarā ar gripas sezonas sākumu SPKC sociālajā vietnē "Twitter" izplatījis paziņojumu, aicinot iedzīvotājus ievērot distancēšanos ne tikai, lai novērstu inficēšanos ar Covid-19, bet arī ar gripu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu