"Vēlreiz mēs tik stulbi nebūsim." Bils Geitss prognozē, kāda būs dzīve pēc Covid-19 pandēmijas (16)

Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms pieciem gadiem Bils Geitss uz "Ted Talks" konferences skatuves principā prognozēja šobrīd pasaulē notiekošo. Tādēļ "Microsoft" dibinātāja viedoklī, kad runa ir par Covid-19, ieklausās daudzi. Miljardiera prognozes dzīvei pēc pandēmijas apkopojis portāls "Inc."

Sava jaunā podkāsta pirmajā epizodē ar aktrisi Rašidu Džounsu Geitss apsprieda pašlaik lielāko aktualitāti - Covid-19, un miljardieris izteica vairākus minējumus, kā šī pandēmija mainīs cilvēku paradumus un ikdienas dzīvi.

Virtuālas tikšanās - uz palikšanu

Pirms pandēmijas vairums cilvēku par sapulcēm, ārstu vizītēm un mācībām neklātienē pat neiedomājās un, ja kas tāds bija, visbiežāk raisīja sava veida diskomfortu, taču nu tā ir ikdiena. Geitss uzskata, ka Covid-19 būs ieviesis pārmaiņas šajā ziņā uz palikšanu un cilvēki vairāk izvērtēs gadījumus, kuros nepieciešams doties uz tikšanos klātienē, kā arī reizes, kad pietiek ar tikšanos virtuāli.

"Gluži kā Otrais pasaules karš uz visiem laikiem pavēra darba iespējas sievietēm, tāpat arī šī pandēmija ieviesīs pārmaiņas uz mūžu.

Saprotams, klātienes tikšanās neizzudīs, bet cilvēki noteikti daudz biežāk izskatīs nepieciešamību kaut kur ierasties klātienē," paredz Geitss.

Strauja tehnoloģiju attīstība

Ir augusi ne tikai cilvēku atvērtība virtuālām sapulcēm, bet arī iespējas tādas realizēt. Ir audzis ne vien platformu skaits, bet arī uzlabojusies to kvalitāte.

"Kad šis viss sākās, cilvēki saskārās ar lielām problēmām, mēģinot komunicēt savā starpā virtuāli, īpaši lielākā kompānijā. Tomēr, laikam ejot, kā arī cilvēku zināšanām par to augot, pakalpojumu līmenis ir ļoti audzis un tehnoloģijas attīstīsies arvien tālāk," viņš stāsta.

Uzņēmumi pārdomās biroja nepieciešamību

Strādājot no mājām, biroji paliek tukši, kas noteikti liks uzņēmumu vadītājiem apdomāt, vai turpināt maksāt īri par vietu, kas tiek izmantota ļoti reti. 

"Cilvēki uz biroju iet visai reti un tik drīz tas nemainīsies, tāpēc ir jāpieņem prātīgi ar nekustamo īpašumu saistīti lēmumi.

Iespējams, ka tajās biroju telpās, ko tomēr nolems paturēt, mēģinās ieviest kādu kolēģu rotēšanas grafiku, lai telpās nesatiktos pārāk liels cilvēku skaits vienlaicīgi," pieļauj Geitss.

Pārmaiņu laiks

Miljardieris stāsta, ka šis viennozīmīgi ir pārmaiņu laiks. Ne vien cilvēki ir iemanījušies komunicēt, iepirkties un daudz ko citu darīt virtuāli, bet daudzi ķērušies klāt savu māju remontēšanai.

Geitss paredz, ka remontdarbi ir tikai sākums lielākām pārmaiņām un liela daļa cilvēku varētu apsvērt pat dzīvesvietas maiņu.

Viņš stāsta, ka šī brīža situācijā daudziem mikrorajoni un piepilsētas varētu šķist daudz interesantākas nekā līdz šim.

"Dzīvot piepilsētā vai kādā mikrorajonā noteikti ir ne vien lētāk kā lielā galvaspilsētā, bet arī mierpilnāk un šim laikam atbilstošāk.

Laikā, kad vairums iestāžu tāpat ir ciet, kefejnīcās uzturēties nevar, nav jēgas turpināt maksāt lielas summas par dzīvokli, kas atrodas sastrēgumu epicentrā," stāsta Geitss.

Mazinoties socializācijai darbā, jūtami uzlabojumi komunikācijā ar sev mīļajiem

Geitss pauž, ka, samazinoties komunikācijai ar kolēģiem, noteikti jābūt jūtamiem uzlabojumiem mājās vai draugu lokā, jo cilvēka dabā ir socializēties.

"Manuprāt, diezgan likumsakarīgi, ka tagad ir vairāk laika, spēka un gribēšanas komunicēt ar ģimeni un draugiem.

Iepriekš šis laiks un enerģija, iespējams, tika veltīts darbam, bet tagad, kad ar kolēģiem tiek komunicēts pārsvarā caur ekrānu un laiks, ko pavadām ceļā uz un no darba, ir samazinājies vai izzudis pavisam, ir augusi vēlme socializēties mājās," viņš skaidro.

Atgriešanās pie ierastā - tāla nākotne

Ja tikko minētais Geitsa pareģojums uzskatāms par vienu no pozitīvajiem Covid-19 ietekmes piemēriem, tad nākamais, ko Geitss apspriedis ar ASV galveno ekspertu infekcijas slimību jautājumos Entoniju Fauči, tāds gluži nav. 

Viņi prognozē, ka tik drīz pie ierastās ikdienas pirms Covid-19 pandēmijas mēs neatgriezīsimies. Tam nelīdzēšot arī vakcinēšana, piemēram, ASV. Par atgriešanos pie agrākās dzīves varēs sapņot vien tad, kad vīrusu būs uzveikusi visa pasaule, pauž Geitss.

"Pienāks brīdis, kurā ASV būs maz inficēto, bet citur pasaulē inficēto skaits būs vēl augsts. Kad saslimšanu skaits normalizēsies visā pasaulē, tad iespējams runāt par atgriešanos pie agrākās dzīves," viņš stāsta.

Sagatavotība nākamajai pandēmijai

Geitss atzīst, ka šī pandēmija bijusi īsts murgs, taču viņš ir cerību pilns, ka nākamreiz, kad pasaule piedzīvos pandēmiju, tā jau tai būs daudz gatavāka.

"Cilvēki vienkārši būs kam tādam sagatavojušies. Visticamāk, katra valsts sekotu Dienvidkorejas un Austrālijas piemēram, cilvēkus jau savlaicīgi aicinot sēdēt mājās, kā arī nodrošinot viņiem testus.

Iespējams, līdz nākamajai reizei būsim spēlējuši pandēmijas spēles, līdzīgi, kā tas ir ar karu. Vēlreiz mēs tik stulbi nebūsim," norāda Geitss. 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu