Oksfordas Universitāte un "AstraZeneca" ziņo par efektivitātes kļūdu Covid-19 vakcīnas izmēģinājumos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oksfordas Universitātes un "AstraZeneca" Covid-19 vakcīna.
Oksfordas Universitātes un "AstraZeneca" Covid-19 vakcīna. Foto: AFP / Scanpix

Farmācijas kompānijas "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātā Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos sasniegusi 90% efektivitāti, vēsta portāls "The Guardian".

Pirmdien, 23. novembrī, zinātnieki nāca klajā ar paziņojumu, ka Oksfordas Universitātes un "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas efektivitāte sasniegusi 70,4%.

Šāda kļūda radusies, jo vairākiem pacientiem tikusi injicēta puse devas Covid-19 vakcīnas.

90% efektivitāte sasniegta, ievadot pusi devas un vismaz mēnesi vēlāk veselu devu, atklāja "AstraZeneca" un Oksfordas Universitāte.

Aprīlī, kad Oksofordas Universitāte un "AstraZeneca" sāka sadarbību, vakcīnai parādījās blaknes - galvas sāpes, nogurums, sāpes rokās. 

"Tieši šī iemesla dēļ mēs atsākām pētījumus un secinājām, ka pacientiem ir injicēta tikai puse devas," norādīja "AstraZeneca" pārstāvis Mene Pangalos.

Jau ziņots, ka "AstraZeneca" norādīja, ka izmēģinājumu rezultāti liecina, ka vakcīna ir ļoti efektīva, novēršot inficēšanos ar Covid-19, un apgalvoja, ka neviens no cilvēkiem, kas saņēmis eksperimentālo vakcīnu, nav smagi saslimis.

"Šodiena iezīmē nozīmīgu pavērsienu cīņā ar pandēmiju. Šīs vakcīnas efektivitāte un drošība apstiprina, ka tā būs ļoti efektīva cīņā ar Covid-19 un tai būs tūlītēja ietekme uz šo ārkārtējo situāciju sabiedrības veselībā," sacīja "AstraZeneca" vadītājs Paskāls Sorio.

Vakcīnas izmēģinājumu trešā fāze sākās septembrī. Izmēģinājumi uz laiku tika apturēti, rodoties bažām par viena izmēģinājumu dalībnieka veselības stāvokli, bet pēcāk tika atsākti.

Eiropas Savienība (ES), ASV, Lielbritānija, Japāna un Brazīlija ir parakstījušas sākotnējās vienošanās ar "AstraZeneca" par vakcīnu piegādi, ja medicīnas dienesti to apstiprinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu