Daugavpils mērs uzskata, ka pilsētas Covid-19 statistika tiek "mākslīgi uzpūsta" (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Statistika par saslimušajiem ar Covid-19 Daugavpilī tiek "mākslīgi uzpūsta", pārliecināts pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Viņš, komentējot valdības plānotos papildu ierobežojumus pilsētai, atzina, ka dome Covid-19 izplatības ierobežošanai šodien atbalstīja priekšlikumu uz laiku samazināt atlaidi pensionāriem pilsētas sabiedriskajā transportā. Citus ierobežojumus pilsētā pagaidām nav plānots ieviest, jo iestādes strādā attālināti un iedzīvotājus pieņem tikai pēc iepriekšējā pieraksta.

Prelatovs arī pauda, ka Veselības ministrija, kas jaunos ierobežojumus iesaka, "varēja labāk palīdzēt pirms pāris gadiem, kad slēdza slimnīcas".

Mērs esot izpētījis saslimšanas datus pilsētā un secinājis, ka statistika tiek "mākslīgi uzpūsta".

"Dienā, kad tika ziņots par 50 saslimušajiem, patiesībā tie bija tikai četri no Daugavpils," apgalvoja Prelatovs.

Viņš ir pārliecināts, ka pilsētas saslimušo skaitā tiek ieskaitīti visi tie iedzīvotāji, arī no citām pašvaldībām, kuriem tiek veikts Covid-19 tests slimnīcā, un tas uzrāda pozitīvu rezultātu. Iepriekš šādu viedokli pauda arī citi pilsētas koalīcijas pārstāvji un domes darbinieki, novēroja aģentūra LETA.

Pašlaik attālinātais mācību process pilsētā tiek nodrošināts 19 grupās astoņās pirmsskolas izglītības iestādēs, bet skolās posmā 1.-6.klase attālināti mācās 20 klases desmit skolās, no kurām 19 klasēm Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izglītojamos ir noteicis par kontaktpersonām, bet vienā klasē pedagogu trūkuma dēļ mācību procesu nav iespējams organizēt klātienē vai daļēji attālināti. Savukārt individuāli attālināti 1.-6.klasēs mācās 212 skolēni, kurus SPKC ir noteicis par kontaktpersonām, bet pirmsskolā - 68 bērni. Kopumā pašlaik pilsētā slimo 31 skolēns, 23 pedagogi un 13 tehniskie darbinieki. Bērnudārzos slimi ir četri bērni, 22 skolotāji un 19 tehniskie darbinieki.

Lai arī, salīdzinot ar situāciju pirms nedēļas, pilsētā audzis to klašu un skolu skaits, ko Covid-19 ietekmējis, pilsētas mērs uzskata, ka papildu ierobežojumi domei nav jāievieš.

Jau ziņots, ka Daugavpilī Covid-19 ierobežošanai uz laiku tiks samazināta atlaide pensionāriem braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā, otrdien ārkārtas sēdē lēmuši domes deputāti.

Deputāti pieņēma lēmumu ārkārtas situācijas laikā noteikt braukšanas maksas atvieglojumu pensionāriem sabiedriskajā transportā 50% apmērā, kas nozīmē, ka par braucienu būs jāmaksā 0,25 eiro. Iepriekš pensionāriem atvieglojums bija 100% apmērā, un par braukšanu pilsētas autobusos un tramvajos nebija jāmaksā.

Tāpat vēstīts, ka valdība Covid-19 izplatības dēļ šodien plāno lemt par stingrākiem drošības pasākumiem Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novadā, preses konferencē atklāja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Plānots, ka no 26.novembra Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novados 5.-12.klašu skolēni mācīsies attālināti, kā arī nenotiks praktiskās mācības klātienē profesionālajās izglītības iestādēs un augstskolās, ka arī pieaugušajiem dažādos kursos un profesionālās pilnveides kursos. Līdz šim šajās pašvaldībās, tāpat kā citviet Latvijā, attālināti mācījās 7.-12.klašu audzēkņi.

Tapāt paredzēts, ka šajās administratīvajās teritorijās netiks sniegti friziera pakalpojumi. Līviņa atgādināja, ka friziera pakalpojumi līdz šim bijuši vienīgie skaistumkopšanas nozarē, kas vēl bija atļauti, taču, lai mazinātu cilvēku kontaktēšanās iespējas, šajās pašvaldībās tos ierosināts aizliegt.

Paredzēts, ka nestrādās arī muzeji un citas kultūrvietas. Bibliotēkas varēs izsniegt grāmatas līdzņemšanai.

Plānots arī, ka Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes un Varakļānu novados nedarbosies gadatirgi, jo, pēc Līviņas paustā, arī tajos speciālisti saskata riskus.

Tāpat nenotiks amatieru sporta treniņi iekštelpās, nedrīkstēs notikt privāti pasākumi ārpus vienas mājsaimniecības, izņemot bēres un atsevišķos gadījumos arī kristību ceremonijas.

Tiek plānots noteikt, ka pilsētas sabiedriskajā transportā jānodrošina ne vairāk kā 50% no maksimāli iespējamās transporta līdzekļa kapacitātes, jo autobusos ir grūti ievērot divu metru distanci.

Bet veikalos un citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās iekštelpās un ārtelpās būs jānodrošina, ka šajās vietās atrodas ne vairāk par 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra.

Līviņa pauda, ka stingrāki ierobežojumi plānoti no ceturtdienas, lai dotu iespēju pašvaldībām sagatavoties to ieviešanai. Par tiem lēmumu vēl jāpieņem valdībai.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu