Policija lētticīgam vīrietim palīdz atgūt krāpnieciskā finanšu platformā ieguldītus 20 000 eiro (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Šomēnes Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas, veicot sarežģītu un komplicētu izmeklēšanu, atguvušas teju 20 000 eiro, kurus kāds vīrietis, uzticoties solījumiem par lielu naudas peļņas gūšanu, labprātīgi ieskaitījis krāpnieku kontā, informēja VP Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Pagājušā gada pavasarī VP Vidzemes reģiona pārvaldē tika saņemts iesniegums no personas par krāpšanu lielā apmērā. Policija noskaidrojusi, ka cietušais saņēmis telefona zvanu no nezināmas personas, kura sevi iepazīstināja kā "finanšu speciālistu" un tirdzniecības firmas "PTBANC" pārstāvi no Krievijas.

Krāpnieks krievu valodā piedāvājis piedalīties aktīvu tirdzniecībā interneta vidē, piesolot lielu peļņu. Cietušais piekritis un labprātīgi nodevis savus personas datus, ļāvis piekļūt internetbankai un pārskaitījis vairākus desmitus tūkstošu eiro uz dažādu valstu banku kontiem, stāstīja Vaskāne.

Viņa norādīja, ka VP sadarbībā ar Finanšu izlūkošanas dienestu veica sarežģītu un komplicētu izmeklēšanu. Tās laikā VP amatpersonas noskaidroja bankas kontu īpašniekus, tādējādi vienā no bankas kontiem tika iesaldēta un arestēta izkrāptā nauda.

Pagājušā gada vasarā Latvijā tiesa atzina, ka šī nauda ir noziedzīgi iegūta manta, un pieņēma lēmumu konfiscēt to un atdot cietušajam. Ņemot vērā starptautiski pieņemtās konvencijas un sadarbības līgumus par palīdzības sniegšanu krimināllietās, šī gada novembrī cietušais atguva teju 20 000 eiro, sacīja Vaskāne.

Viņa skaidroja, ka ar krāpnieku palīdzību iedzīvotāji izveidojuši norēķina kontus virtuālās interneta platformās un sākuši investīciju ieguldīšanu. Tādā veidā piesaistītās personas, kuras piekritušas iesaistīties apšaubāmajās finanšu operācijās tiešsaistē, sākušas veikt dažādas finanšu darbības, kuru rezultātā vairākos maksājumos pārskaitītas dažādas naudas summas.

Turpinot komunikāciju ar krāpniekiem, pēc viņu ieteikumiem ieguldītāji turpinājuši veikt dažādas finanšu darbības - pirkt un pārdot akcijas, veikt citas finanšu aktivitātes, kas kopumā radījušas iespaidu, ka personas no šīm darbībām gūst peļņu, taču patiesībā šo naudu zaudē.

Lai sevi pasargātu no krāpšanas, policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem. Tāpat, pirms lēmuma pieņemšanas par finanšu līdzekļu ieguldīšanu, jāpārliecinās, vai minētais uzņēmums (uzņēmējdarbība) ir reģistrēta Latvijā, kāds ir tā darbības veids, saņemtās licences un jebkāda cita veida informācija, kas liecina par uzņēmuma darbības tiesiskumu Latvijas teritorijā, ieteica policijas pārstāve.

Par to, vai attiecīgā investīciju platforma vai izvēlētais pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs savus pakalpojumus sniegt Latvijā, iedzīvotāji var pārliecināties Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) mājaslapā "www.fktk.lv", kur ir atrodama informācija par licencētiem noguldījumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā. Ja tajā nav atrodama informācija par izvēlēto investīciju platformu vai ieguldījumu brokera sabiedrību, tad to darbība nav atļauta vai ir aizliegta Latvijā.

Tāpat VP atgādina iedzīvotājiem, ka jābūt īpaši piesardzīgiem, rīkojoties ar saviem personas datiem, elektronisko maksāšanas līdzekļu (kredītkaršu) datiem un citu personisku informāciju. Lai nepakļautu sevi krāpšanas riskam, nekādā gadījumā tos nedrīkst izpaust citām personām.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu