Foto ⟩ "Ārsti skatījās deguna dobumā, taču nolūzušo kociņu nevarēja atrast." Igaunijas iedzīvotājs par nepatīkamo incidentu Covid-19 testa laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Hrendon/Shutterstock/Erakogu/Apollo

Šī gada marta sākumā, kad pasaulē sākās Covid-19 uzliesmojums, Igaunijā, kādam pilsonim nesen atgriežoties no Itālijas, noticis nepatīkams atgadījums. Covid-19 testa laikā, paraugu testēšanas kociņš pārlūzis un tā fragments palicis vīrieša deguna dobumā, ziņo laikraksts "Postimees". 

29. februārī Mareks (vārds mainīts) atgriezās Igaunijā no Ziemeļitālijas ceļojuma. Igaunijas Veselības departaments tikai 5. martā izteica brīdinājumu neceļot uz Itāliju. Pirms tam, 25. februārī, tika paziņots par divu nedēļu pašizolāciju ceļotājiem, kuri atgriezušies no Ķīnas un Itālijas ziemeļu reģiona. 

"Tas viss notika tajā brīdī, kad Igaunijā Covid-19 bija atklāts pirms pāris dienām un no Ziemeļitālijas atgriezās lielas tūristu grupas. Es biju viņu vidū," saka Mareks. 

Koronavīruss tolaik Igaunijā bija "tumša bilde" - Tartu pat nebija vietas, kur Covid-19 testu veikt. Tāpēc uz Mareka mājām ieradās ātrās palīdzības brigāde.

"Atbrauca ātrā palīdzība, ārsts taisīja Covid-19 testu un kociņš salūza tieši iekšā manā degunā," saka Mareks. Ārsti sākuma mēģināja nolūzušo kociņa fragmentu izņemt ar pincetes palīdzību, taču nesekmīgi. Pēc Mareka teiktā, šie mēģinājumi noritēja aptuveni divas stundas, līdz ārsti izsauca papildspēkus, taču tik un tā mēģinājumi bija nesekmīgi. 

"Viņi visi kopā skatījās un nevarēja dabūt ārā kociņa gabalu," saka Mareks.

Vīrietim vēlāk iedeva ļoti daudz pretsāpju zāles un ieteica neiet ārā no mājām. Ja pasliktinātos veselība, ieteica vēlreiz zvanīt ātrajai palīdzībai. 

"Svešķermenis palicis deguna dobumā un es potenciāli skaitījos Covid-19 inficētā persona, jo biju atgriezies no Ziemeļitālijas," saka Igaunijas iedzīvotājs. Sākumā Mareku nevarēja aizvest uz slimnīcu, jo pastāvēja neziņa par Covid-19 inficēšanos un vadlīnijām. Vīrietis uz slimnīcu tika nogādāts aiznākamajā dienā. 

Mareks atceras, kā viņš toreiz centies savaldīties. 

"Ārsts skatījās no visām pusēm, veica anestēziju, ar kameras palīdzību ieskatījās deguna dobumā, taču nolūzušo kociņu nevarēja atrast," saka vīrietis. 

Vēlāk Mareks tika pārvietots pie citiem speciālistiem - uz neatliekamās palīdzības nodaļu. Tur vīrietim veica datortomogrāfiju, rentgenu, taču atkal nekas netika atrasts. 

Ap to brīdi Igaunijas iedzīvotājs jau bija pieradis pie sāpēm. 

"Tas bija ļoti nepatīkami, jo sevišķi tāpēc, ka ārsti nevarēja to nolauzto kociņa fragmentu atrast. Viņi pieņēma, ka es būtu varējis to kociņu norīt. Patiesībā tas gals bija palicis deguna dobumā, bet neviens nezināja, kur tieši tas atrodas," stāsta Mareks.  

Tikai otrajā rītā situācija tika atrisināta. Dežūrārsts apskatīja attēlus un pamanīja plastmasas gabalus deguna dobumā. 

"Salauztais fragments atradās nepareizajā kanālā. Ārsti mani aizveda uz operācijas galdu un ar vietējās anestēzijas palīdzību izņēma no deguna nolūzušo fragmentu. Tas bija septiņus centimetrus garš," stāsta vīrietis. 

Oficiālajā paziņojumā teikts: "Deguna dobumā tika atrasts septiņus centimetrus garš svešķermenis. Svešķermenis atradās deguna dobuma priekšējā daļā, virzienā no apakšas uz augšu, 45 grādu leņķī, horizontāli savienojoties ar balsenes augšējo daļu."

"Sākoties pandēmijai, veicot Covid-19 testu vīrieša mājās, tika salauzts testēšanas parauga kociņa gals un tas iesprūda pacienta deguna dobumā.

Es atvainojos pacientam un ceru, ka viņš man piedeva," saka Igaunijas mediķe, kura veica testu. 

Foto: Erakogu

Lai gan notikušais incidents pats par sevi ir briesmīgs, vīrieša Covid-19 tests uzrādīja kļūdaini negatīvu rezultātu, par ko viņš bija pārsteigts, jo uzskatīja, ka viņam bija visi galvenie Covid-19 simptomi. 

Igaunijas veselības nozares eksperti iesaka pirms Covid-19 testa veikšanas iztīrīt degunu, jo tas ļoti teorētiski varētu ietekmēt testa rezultātu. 

Portāls "Apollo" jau ziņoja par citu gadījumu Igaunijā, kur kāds vīrietis bija nokļuvis līdzīgā situācijā, kad viņam deguna dobumā palika Covid-19 testēšanas kociņa fragments. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu