Saeimā kritis garākās budžetam veltītās sēdes rekords

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls.
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Noslēdzoties trešajai 2021. gada budžeta izskatīšanai veltītajai parlamenta sēdes dienai, ir kritis garākās budžetam veltītās Saeimas sēdes rekords.

Kā liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, šodien plkst.19 noslēdzoties kārtējai budžeta izskatīšanas dienai, ir apritējušas aptuveni 29 stundas, kas veltītas debatēm par budžeta paketi.

Atšķirībā no citiem gadiem, kad budžeta izskatīšana varēja ievilkties līdz naktij, šoreiz Saeima pieturas pie grafika - sēdes tiek sāktas plkst.9, bet noslēgtas - plkst.19, tādējādi tām ik dienu ilgstot desmit stundas, ieskaitot pārtraukumus. Šodien gan plkst.18 tika sasaukta ārkārtas sēde, lai nodrošinātu Covid-19 dēļ rosināto grozījumu likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" turpmāko virzību.

Pērn tika pārspēts pēdējās desmitgades garākās budžeta izskatīšanai veltītās sēdes rekords, tās ilgumam divu dienu laikā sasniedzot aptuveni 25 stundas. Togad gan sēde potenciāli būtu varējusi iet krietni ilgāk, taču otrās dienas izskaņā opozīcija pameta Saeimas sēžu zāli, kas ļāva koalīcijai bez debatēm ļoti ātrā tempā akceptēt ļoti lielu priekšlikumu skaitu. Opozīciju toreiz neapmierināja koalīcijas lēmums būtiski saīsināt debašu runas laiku, tādējādi neļaujot pamatot iesniegtos priekšlikumus.

Šogad situācija gan ir atšķirīga - deputātiem ir iespēja izmantot Saeimas Kārtības rullī paredzētu pilno debašu laiku, un līdz šim vēl nav saņemts neviens rosinājums debašu laiku saīsināt. Tāpat šogad budžetam veltītā Saeimas sēde notiek attālināti e-Saeimas platformā.

Šogad uzstādīts arī visilgāk debatētā budžeta paketē ietvertā likumprojekta rekords. Par tādu kļuvis likumprojekts par grozījumiem Mikrouzņēmuma nodokļa likumā. Likumprojekta otrajam lasījumam iesniegti 40 priekšlikumi, un Saeima pie tiem sāka strādāt vēl vakar īsi pirms sēdes pārtraukuma, turpinot to darīt arī šodien, tomēr netiekot tālāk par 13.priekšlikumu, tādējādi vienam budžetu pavadošajam likumprojektam veltot jau vairāk nekā desmit stundas.

Saeimas Prezidija loceklis Andrejs Klementjevs (S) aģentūrai LETA apliecināja, ka šogad budžeta izskatīšanai galīgajā lasījumā jau veltīts vēsturiski ilgākais laika posms, turklāt patlaban grūti paredzēt, cik daudz laika Saeimai vēl vajadzēs, lai nonāktu pie galīgā balsojuma par budžeta pieņemšanu.

Klementjevs arī skaidroja, ka līdz šim garākās debates bijušas par priekšlikumiem tieši nākamā gada budžeta likumam, nevis to pavadošajiem likumprojektiem, jo iepriekš tajos netika mēģināts "lauzt sistēmu". Tāpat šoreiz debates aptver ne tikai argumentāciju par konkrētajiem priekšlikumiem, bet arī iesniedzas politiskajā retorikā, viņš teica. Deputāta ieskatā tik garām debatēm par labu nāk arī darbošanās e-vidē, kas nozīmē iespēju nesēdēt Saeimas sēžu zālē un ērti klausīties debates vai tajās piedalīties.

Saeimas deputātu priekšā, neskaitot MUN likumu, ir vēl trīs pavadošie likumprojekti, vidējā termiņa budžeta projekts, kā arī 2021.gada valsts budžeta likums. Vidējā termiņa un nākamā gada valsts budžeta likumprojektiem iesniegti vairāki simti priekšlikumu, tāpēc nav izslēgts, ka nākamā gada budžeta sēde varētu kļūt arī par kopumā garāko parlamenta sēdi. Patlaban šāds rekords pieder sēdei, kurā tika izskatīta un akceptēta administratīvi teritoriālās reforma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu