Re:Check ⟩ Apgalvojums neatbilst patiesībai – "spāņu gripas" pandēmijas laikā vakcīnas pret to nebija (1)

Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Sociālajā medijā Facebook ievērību guvis ieraksts par 1918. gada "spāņu gripu". Tajā par šo saslimšanu apgalvots, ka "nomira tikai vakcinētie". Taču tā nav taisnība. Laikā, kad izplatījās “spāņu gripa”, vakcīnas pret to nepastāvēja.

Kāds Facebook lietotājs 15. novembrī publicēja attēlu, kurā rakstīts: "1918. gada "spāņu gripa": nomira tikai vakcinētie." Ar nepatieso apgalvojumu dalījās 300 cilvēki.

Tā saucamā spāņu gripa visā pasaulē izplatījās 1918.–1919. gadā. Aizvien gan nav vienprātības, kur tieši šis vīruss radies. Aplēsts, ka ar "spāņu gripu" inficējās ap 500 miljoniem cilvēku jeb tolaik apmēram trešdaļa pasaules iedzīvotāju. Mirušo skaits dažādos avotos atšķiras, taču visbiežāk minēts, ka slimība izraisīja ap 50 miljonu cilvēku nāvi. Būtisks slimības izplatībai bija arī Pirmais pasaules karš. Saspiestība, bruņoto spēku un bēgļu pārvietošanās, visticamāk, veicināja slimības izplatīšanos visā pasaulē.

1918. gadā "spāņu gripa" sasniedza arī Latviju, sabiedrisko mediju portālā lsm.lv raksta vēsturnieks Jānis Siliņš. Piemēram, dažos mēnešos Rīgā reģistrēja vairāk nekā 3000 slimnieku, bet Liepājā mēneša laikā no šīs saslimšanas mira 82 cilvēki. Vēstīts arī, ka daudzviet laukos gripa iznīcināja veselas ģimenes.

ASV Slimību profilakses un kontroles centrs (CDC) norāda, ka vakcīna pret gripu un arī iedarbīgas antibiotikas tolaik nepastāvēja. Tāpēc pret vīrusu pasaulē cīnījās ar izolāciju, karantīnu, personīgo higiēnu, dezinfekcijas līdzekļu izmantošanu un pulcēšanās ierobežojumiem. Savukārt pirmā gripas vakcīna tika izstrādāta vien 1940. gados.

Līdzīgi apgalvojumi par to, ka spāņu gripas dēļ it kā miruši vien vakcinētie, popularitāti guvuši arī angļu valodā. Piemēram, ziņu aģentūras Reuters un AAP faktu pārbaudītāji jau iepriekš atspēkojuši līdzīgus apgalvojumus.

Secinājums: Nav taisnība, ka "spāņu gripas" dēļ nomira tikai vakcinētie. 1918.–1919. gadā slimība izraisīja ap 50 miljonu cilvēku nāvi, skarot arī Latviju. Taču pirmā vakcīna pret gripu tapa vien 1940. gados.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu