Covid-19 gadījumu pieaugums pēdējās septiņās dienās - 47,3%

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēdējo septiņu dienu laikā atklāti par 47,3% vairāk Covid-19 gadījumu nekā iepriekšējās septiņās dienās, ceturtdien žurnālistiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēdējās septiņās dienās - no 20. līdz 26. novembrim - atklāti 3449 Covid-19 gadījumi, bet iepriekš - no 13. līdz 19.novembrim - 2341.

Pieaugums 22,7% apmērā šajā laika periodā arī novērots kopējā veikto testu skaitā. Pēdējās septiņās dienās veikti 45 282 testi, kamēr no 13. līdz 19. novembrim - 36 926.

Epidemiologs norādīja, ka vēl pāris dienas vajadzētu novērot tendences, lai varētu izdarīt plašākus secinājumus. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pēdējās trīs dienās atkal ir novērots gadījumu skaita pieaugums. Viņš to daļēji skaidro ar veikto testu skaita pieaugumu, bet tas neesot vienīgais faktors, kas novedis pie atkārtota gadījumu skaita pieauguma.

Neliels pieaugums šajā laika periodā novērots arī pozitīvo testu īpatsvarā. Pēdējo septiņu dienu laikā vidēji tas ir bijis 7,6%, bet iepriekš - 6,4%.

Perevoščikovs uzsvēra, ka, informējot par iepriekšējā diennaktī konstatētajiem inficēšanās gadījumiem, starp pozitīvajiem gadījumiem netiek uzskaitīti jau esošie pacienti.

Hospitalizēto pacientu skaits pēdējo septiņu dienu laikā ir pieaudzis par 40,3%. Ja no 13. līdz 19. novembrim tika stacionēti 293 Covid-19 pacienti, tad pēdējo septiņu dienu laikā - 411. Līdz ar to arī konstanti pieaug kopējais stacionēto pacientu skaits.

Kā norādīja eksperts, aptuveni 14% Covid-19 pacientu nedēļas laikā simptomi pasliktinās tiktāl, ka viņiem nepieciešama hospitalizācija.

Perevoščikovs skaidroja, ka, lai gan iepriekš bija novērojama zināma situācijas uzlabošanās, pēdējās trīs dienas rada bažas. Tomēr viņš mudināja no vienas dienas datiem neizdarīt plašākus secinājumus.

Runājot par asimptomātiskiem Covid-19 gadījumiem, epidemiologs norādīja, ka tādu ir relatīvi maz - pagājušajā nedēļā 16%, visu laiku svārstās zem 20%. Turklāt simptomi var parādīties arī vēlāk, līdz ar to šādu gadījumu skaits varētu būt mazāks, piebilda Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 898 Covid-19 gadījumi, bet četri Covid-19 pacienti miruši, liecina SPKC apkopotie dati.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 8024 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 11,2%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā kopumā līdz šim ar Covid-19 saslimusi 15 171 persona, bet 188 inficētas personas mirušas. Saskaņā ar SPKC datiem, patlaban valstī ir 12 403 aktīvi saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Aizvadītajā diennaktī slimnīcās ievietoti 94 Covid-19 pacienti, savukārt kopumā slimnīcās patlaban ārstējas 489 ar Covid-19 sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu