Covid-19 ⟩ Ministre skaidro, kādā gadījumā pastiprinātus ierobežojumus varētu attiecināt arī uz Rīgu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Edijs Pālens/LETA

Epidemioloģiskajai situācijai pasliktinoties, arī uz Rīgu varētu attiecināt pastiprinātos Covid-19 ierobežojumus, lai arī tā vēl nebūs sasniegusi noteiktos saslimstības rādītājus, pieļāva veselības ministre Ilze Viņķele (VM).

Viņķele atzina, ka šonedēļ valdībā bija diskusija, vai uz Rīgu vajadzētu attiecināt izņēmumu attiecībā uz kārtību, kādā ieviešami lokāli Covid-19 apkarošanai noteiktie ierobežojumi. Raugoties uz epidemioloģiskajiem datiem, valdībā pieņemts lēmums Rīgai pagaidām īpašu pieeju nepiemērot.

"Bet, protams, ja būs nepieciešams un ja būs ekspertu ieteikumi, lēmums var tikt pārskatīts," teica Viņķele.

Viņķele akcentēja, ka lokāli ierobežojumi tikai dažās pašvaldībās nenozīmē, ka citās pašvaldībās iedzīvotāji var mazāk ievērot noteiktos ierobežojumus.

"Lokālie ierobežojumi ir arī aicinājums un faktiskas rīcības vadlīnijas visai sabiedrībai - vai esam vairāk skartā vai drošākā pašvaldībā.

Tā ir šīs dienas realitāte, neatkarīgi no tā, kur dzīvojam. Kustēšanās, kontakti jāsamazina neatkarīgi no tā, kādi ir inficēšanās rādītāji pašvaldībā," teica ministre.

Valdība otrdien diskutēja arī liegumu sniegt frizieru pakalpojumus Covid-19 īpaši skartajās pašvaldībās, tomēr arī tas netika atbalstīts, jo pastāvot bažas, ka šādu pašvaldību iedzīvotāji vienkārši došoties uz blakus novadiem, kurā šādi pakalpojumi nebūs aizliegti.

"Striktāk regulētajām pašvaldībām eksperti uz valdību bija sagatavojuši ierobežojumus, kur arī frizieru darbs tika pārtraukts, bet atradās kolēģi valdībā, kas argumentēja, ka cilvēki no šīm striktāk regulētajām pašvaldībām varētu doties pie friziera uz citām pašvaldībām, un vairākums nosvērās, ka šo apsvērumu dēļ frizieru darbu neierobežo," teica ministre.

Kā ziņots, šonedēļ Daugavpilī, Baldones, Krāslavas, Salacgrīvas, Aknīstes, Varakļānu, Mārupes, Mālpils, Smiltenes, Garkalnes, Limbažu un Salaspils novadā Covid-19 izplatības dēļ tiks ieviesti stingrāki ierobežojošie pasākumi, otrdien ārkārtas sēdē lēma valdība.

Pēc epidemiologu novērojumiem krietni plašāka Covid-19 izplatība ir atsevišķās pašvaldībās, tādēļ tur ir nepieciešams ieviest vēl papildus drošības pasākumus. Kā ļoti augsts rādītājs Covid-19 izplatībai reģionā tiek atzīts, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotājiem par 50% pārsniedz vidējo rādītāju valstī. Uz otrdienu vidējā 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotājiem ir 275,9. Tas nozīmē, ka īpašās drošības prasības ir jāpiemēro reģioniem, kur saslimstības rādītājs pārsniedz 413,8.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu