EP pieprasa Baltkrievijai izmeklēt Ramana Bandarenkas slepkavību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sēro Ramana Bandarenkas piemiņas pasākumā
Cilvēki sēro Ramana Bandarenkas piemiņas pasākumā Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieprasa nekavējoties, rūpīgi, objektīvi un neatkarīgi izmeklēt Ramana Bandarenkas nāvi, kā arī citus nāves gadījumus, kas saistīti ar iedzīvotāju protestiem, informēja EP preses dienestā.

Kā vēstīts, 31 gadu veco Bandarenku Minskā paša mājas pagalmā 11.novembrī piekāva cilvēki maskās, kas no sētām ņēma nost baltisarkanbaltās lentes. Nākamajā dienā Bandarenka nomira slimnīcā, kur viņš tika nogādāts no Minskas Centrālās rajona iekšlietu pārvaldes ar plašu smadzeņu tūsku, slēgtu galvaskausa un smadzeņu traumu, subdurālām hematomām, sasitumiem un nobrāzumiem.

Ceturtdien EP pieņēma rezolūciju par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, īpašu uzmanību veltot nogalinātā skolotāja Bondarenko gadījumam un pierasa nekavējoties, rūpīgi, objektīvi un neatkarīgi izmeklēt viņa nāvi.

EP rezolūcijā pauž visstingrāko nosodījumu par Bandarenkas slepkavību un izsaka līdzjūtību viņa ģimenei un visām ģimenēm, kuras Lukašenko režīma īstenoto represiju rezultātā ir zaudējušas tuviniekus.

EP deputāti arī atkārtoti pauž atbalstu Baltkrievijas protestētāju prasībām pēc brīvības, demokrātijas, cieņas un tiesībām izvēlēties savu likteni un nosoda notiekošos cilvēktiesību pārkāpumus, iebiedēšanu un nesamērīgu spēka izmantošanu pret miermīlīgiem protestētājiem.

Rezolūciju EP deputāti pieņēma ar 613 balsīm par, 41 pret un 35 atturoties.

Kā vēstīts, sakarā Bandarenkas nāvi pagājušajā nedēļā aptuveni 5000 cilvēku Minskā pulcējās, lai atvadītos no aktīvista.

Atvadīšanās no Bandarenkas notika baznīcā Minskas piepilsētā, kur cilvēki ieradās ar sarkaniem un baltiem ziediem.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti tūkstošiem cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas parasti notiek svētdienās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu