Lielbritānijas valdība lūdz regulatoru izvērtēt "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Lielbritānijas valdība piektdien paziņoja, ka ir lūgusi neatkarīgo medikamentu regulatoru izvērtēt farmācijas kompānijas "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādāto Covid-19 vakcīnu tās oficālās apstiprināšanas procesa ietvaros.

Triju Covid-19 vakcīnu izstrādātāji - "AstraZeneca" un Oksfordas Universitāte, "Pfizer" un "BioNTech", un "Moderna" - pašlaik mēģina panākt apstiprinājumu savām vakcīnām, la tās varētu sākt lietot jau decembrī.

"AstraZeneca" ir pabeigusi vakcīnas klīnisko izmēģinājumu 3.fāzi, kas ir pēdējā stadija pirms apstiprināšanas.

Saskaņā ar Lielbritānijas noteikumiem, valdībai jālūdz apstiprinājums arī neatkarīgajai Medikamentu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūrai (MHRA).

"Mēs esam oficiāli lūguši regulatoru izvērtēt Oksfordas/AstraZeneca vakcīnu, lai saprastu datus un noteiktu, vai tie atbilst stingriem drošuma standartiem," sacīja veselības ministrs Mets Henkoks.

Lielbritānija ir sev nodrošinājusi piekļuvi 100 miljoniem šīs vakcīnas dozu. Veselības ministrija paredz, ka līdz gada beigām būs gatavi četri miljoni šo dozu, bet līdz 2021.gada marta beigām - 40 miljoni.

"AstraZeneca" ceturtdien paziņoja, ka ir vajadzīgi tālāki pētījumi, bet šīs papildu pārbaudes neietekmēs apstiprināšanas procesu.

"AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātā Covid-19 vakcīna klīniskajos izmēģinājumos bijusi vidēji 70,4% efektīva. 90% efektivitāte sasniegta, ievadot pusi devas un vismaz mēnesi vēlāk veselu devu.

ASV zinātnieki norādījuši, ka augstākā efektivitāte tika sasniegta, veicot testus cilvēkiem vecumā līdz 55 gadiem, un tas konstatēts nejauši klīnisko izmēģinājumu laikā.

"Tagad, kad mēs esam nonākuši pie labākas efektivitātes, mums tā jāapstiprina, tāpēc mums vajadzīgs veikt papildu pētījumu," ziņu aģentūrai "Bloomberg" pavēstīja "AstraZeneca" vadītājs Paskāls Soriots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu