FOTO ⟩ Dānijā nonāvētās ūdeles "atgriežas no mirušajiem". Premjerministre ar asarām acīs atvainojas par valdības pieļautajām kļūdām (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijā, kur Covid-19 izplatības dēļ likvidēti vairāki miljoni ūdeļu, šonedēļ mazo kažokzvēru masu kapā Holstebro līķu sakrājušās gāzes tos pacēlušas virs zemes, vēsta aģentūra "Reuters".

Dānijas premjerministre Mete Fredriksena ceturtdien, apmeklējot ūdeļu audzētavu Koldingā, asarām acīs atvainojās par valdības kļūdām centienos risināt vīrusa izplatību ūdeļu vidū.

Foto: Reuters/ScanPix

Dānijā, kur pavisam bija 17 miljoni ūdeļu, līdz šim likvidēti un masu kapos apglabāti desmit miljoni. 

Fotogrāfijas no ūdeļu masveida apglabāšanas atklāja nepatīkamus skatus, taču vēlāk sociālajos tīklos parādījās vēl briesmīgāki attēli un video - vairāki simti sadalīšanās procesā esošo dzīvnieku līķu no apbedījuma bija pacēlušies virspusē. 

Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas veterinārais dienests ceturtdien apstiprināja, ka šāds starpgadījums noticis Holstebro un ka līķi tikuši pārbedīti. 

Bruņoto spēku poligonā Holstebro vairāki tūkstoši ūdeļu tika apglabāti 2,5 metrus dziļajās un trīs metrus platajās tranšejās netālu no ezera, kas izsauca iedzīvotāju kritiku. Dānijas sabiedriskā televīzija DR ziņoja, ka likvidētās ūdeles esot apglabātas nepietiekamā dziļumā - tās apsegtas vien ar metru smilšu, lai arī Dānijas Vides ministrija rekomendējusi tās aprakt vismaz 1,5 metru dziļumā.

"Lai pasargātu dzīvniekus un cilvēkus no potenciālām problēmām, līdz žoga uzsliešanai teritorija tiks apsargāta 24 stundas diennaktī," norādīja ministrija.

Ūdeļu likvidēšana Dānijā izraisījusi skandālus. Pagājušonedēļ lauksaimniecības ministrs Mogenss Jensens atkāpās pēc sākotnējās izmeklēšanas secinājuma, ka ūdeļu masveida likvidēšanai neesot bijis pietiekama juridiska pamata.

Fredriksena ceturtdien apmeklēja ūdeļu audzētavu Koldingā, kur kāda ģimene - "ļoti pieredzējuši ūdeļu audzētāji, tēvs un dēls" - zaudēja ilggadējo biznesu.

"Viņiem šis bijis emocionāls laiks, un... Atvainojiet, man arī," teica Fredriksena, atzīstot, ka tikušas pieļautas kļūdas.

Viņa norādīja, ka notikušajā neesot audzētāju vainas. "Tas ir koronavīrusa dēļ," teica premjerministre. Viņa pauda cerību, ka Dānijas ūdeļu audzēšanas industrija atkopsies. Dānijā ir pasaules lielākais ūdeļu audzēšanas sektors, kurā nodarbināti 6000 cilvēki.

Foto: Reuters/ScanPix

Kā ziņots, arī zvēraudzētavā Lietuvā ūdelēm atklāta inficēšanās ar jauno koronavīrusu. "Kad saimniecībā pēkšņi sāka nobeigties ūdeles, tika paņemti paraugi analīzēm un noskaidrojās, ka ūdeles inficējušās ar šo slimību," pastāstījusi Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta pārstāve Jurgita Savickaite.

Dzīvnieki inficējušies no saslimuša fermas darbinieka.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu