#NavRezonaMelot? ⟩ "Pierakstīs kovidam, valsts finansē bēres." Interneta lietotāji kritizē Kiviču par apšaubāmu tvītu (18)

Ilustratīvs attēls. Foto: rafapress/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Plašu rezonansi sociālajā tīklā "Twitter" izpelnījies mūziķa Andra Kiviča ieraksts, kurš iekļuvis arī "Twitter" tendencēs.

Mūziķis rakstīja: "Man šodien viens cilvēks pastāstīja, ka aizvests uz slimnīcu ar aritmiju, un pirms veiktas manipulācijas (elektrošoks), viņam iedot parakstīt papīru, ka, ja letāls iznākums, viņu pierakstīs kovidam, valsts finansē bēres+tuviniekiem 300 eiro. Melot viņam man rezona nav nekāda."

"Melot viņam man rezona nav nekāda." - tieši šie mūziķa vārdi ir kļuvuši par "trendu" un "Twitter" lietotāji nav kautrējušies paust savu viedokli par mūziķa ierakstu, liekot beigās tēmturi "#NavRezonaMelot".

Zem Kiviča ieraksta daudzi "Twitter" lietotāji rakstīja, ka šāds apgalvojums esot nepatiess.

Kāds lietotājs, kuru sauc Aivars Irmejs Kivičam atbildējis, ka gadījumā, ja šī būtu sazvērestības teorija, tad šo cilvēku vienkārši pieskaitītu pie Covid-19 pacientiem. 

Tāpat vīrietis norāda, ka neviens naudu bērēm tāpat vien nedotu. "Varbūt šis cilvēks kaut ko bija dzirdējis "Facebook" un piepušķoja, sakot, ka viņam tā bija."

Uz šo "tvītu" Kivičs atbildēja, ka cilvēks bailēs spētu parakstīt pilnīgi jebkādus dokumentus.

Savukārt Irmejs atbildēja, ka pieņemot, ka šāds gadījums tiešām ir bijis, ir grūti saprast tā patiesumu, jo nekad neesot bijis vajadzīgs dokuments, kurā pats pacients parakstās par savu nāves iemeslu. Vīrietis piebilda, ka naudas piešķiršana tuviniekiem būtu vēl aizdomīgāka.

Cits lietotājs Andris Leja aicināja Kiviču parādīt kādu normatīvo aktu, kurā apstiprināts, ka valsts šādos gadījumos apmaksā bēres un piešķir tuviniekiem 300 eiro lielu naudas summu.

Šim apgalvojumam piekritusi arī cita "Twitter" lietotāja Daina Kalnāre, kura savam ierakstam pievienojusi klāt arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informāciju par apbedīšanas pabalsta saņemšanu.

"Covidistus" glabā par brīvu." - NMPD ceļ trauksmi par internetā klīstošu sazvērestības teoriju

Jau 2020. gada jūlijā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) cēla trauksmi par internetā klīstošu "sazvērestības teoriju", ka Covid-19 slimniekus apglabājot par brīvu. 

19. jūlijā sociālajā tīklā "Facebook" izplatījās sarunas ieraksts, kur it kā slepeni ierakstīts NMPD darbinieka teiktais, ka Covid-19 upurus glabājot bez maksas, tāpēc jebkurš mirušais var tikt "norakstīts", ka slimojis ar Covid-19. NMPD nāca klajā ar paziņojumu, ka izplatītais ieraksts ir uz provokācijām un baumām balstīta informācija.

"Šādai sarunai nav nekādu pierādījumu par saistību ar mūsu dienestu. Arī sociālā tīkla ieraksta autors nav vērsies dienestā vai, kā noprotams no ieraksta, citās iestādēs, lai noskaidrotu izteikumu patiesumu," paziņojumā atklāja NMPD.

NMPD norādīja, ka sarunas saturam neesot pamatojuma un ieraksts vairāk atgādina "sazvērestības teoriju".

"Nāves cēlonis nevar tikt izdomāts. Ja kāda rīcībā ir pretēja informācija, aicinām vērsties Veselības Inspekcijā vai policijā. Savukārt par pabalstiem aicinām interesēties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā vai savā pašvaldībā," atgādināja NMPD.

Toreiz oriģinālā ieraksta autors bija Aldis Gobzems un ieraksts ir guva visai plašu rezonansi sabiedrībā.

VSAA informācija par apbedīšanas pabalstiem

Kā liecina VSAA publiski pieejamā informācija, apdrošinātai personai tās apgādībā bijuša ģimenes locekļa (nepilngadīga bērna vai bērna vecumā līdz 24 gadiem, kurš mācījās vidējā vai augstākā mācību iestādē) nāves gadījumā ir tiesības saņemt apbedīšanas pabalstu.

Apdrošinātās personas ģimenes loceklim vai personai, kura faktiski uzņēmusies apbedīšanu:

  • sociāli apdrošinātās personas (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā) nāves gadījumā;
  • bezdarbnieka nāves gadījumā, ja mirušais bija bezdarbnieka pabalsta saņēmējs vai arī par viņu pēdējo 36 mēnešu laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba gadījumam veiktas ne mazāk kā 12 mēnešus;
  • pensijas saņēmēja, atlīdzības par darbspēju zaudējumu saņēmēja, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēja nāves gadījumā.

Apbedīšanas pabalstu apdrošinātās personas vai tās apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā piešķir arī tad, ja minēto personu nāve iestājusies mēneša laikā pēc darba attiecību pārtraukšanas un persona ir bijusi apdrošināta pēdējos 2 mēnešus pirms mēneša, kurā pārtrauktas darba attiecības.

Šādā gadījumā tuviniekiem ir jāiesniedz iesniegums, kurā jāapliecina, ka sniegtā informācija ir patiesa.

Apdrošinātās personas nāves gadījumā – apbedīšanas pabalstu tiek piešķirts un izmaksāts mirušā cilvēka mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas divkāršā apmērā, bet ne mazāku par valstī noteikto mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Ja cilvēks miris 2019. gadā, tad apbedīšanas pabalsts tiek piešķirts ne mazāk kā 764,42 eiro apmērā.  Ja cilvēks miris 2020. gadā – ne mazāk kā 839,13 eiro.

Bezdarbnieka nāves gadījumā – apbedīšanas pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta trīskāršā apmērā (192,09 eiro).

Apdrošinātās personas apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā – apbedīšanas pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta trīskāršā apmērā (192,09 eiro).

"#NavRezonaMelot"

Pēc Kiviča ieraksta "Twitter" vairāki cilvēki mikroblogošanas vietnē, šķietami, jokojot par dalīšanos ar šāda veida informāciju, publicējuši virkni "tvītu" galā tiem liekot tēmturi "#NavRezonaMelot".

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu