Raidījums: Dānijas kažokādu uzņēmumā Covid-19 izslimojuši vairāki viesstrādnieki no Latvijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķis aizsargtērpā pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19.
Mediķis aizsargtērpā pie telts Latvijas Infektoloģijas centrā, kurā iespēja nodot analīzes uz Covid-19. Foto: Edijs Pālens / LETA

Ar Covid-19 Dānijas kažokādu uzņēmumā izslimojuši arī Latvijas viesstrādnieki, kuri jau ir atgriezušies Latvijā un kuriem ir apliecinājums par izslimošanu, līdz ar to viņiem nav jāievēro pašizolācija, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Pirms doties darbā uz Dānijas kažokzvēru audzētavām vai ādu pārstrādes uzņēmumiem, ikvienam bija jāveic tests, kas apliecinātu, ka cilvēks ir Covid-19 negatīvs. Ne tikai Skrundas, bet arī citos Kurzemes novados šis gada nogalē ir iecienīts piepelnīšanās avots.

Šobrīd nav zināms, uz cik uzņēmumiem Dānijā cilvēki devās, bet vienā no tiem, kurā nodarbojas ar ūdeļu ādu izstrādi Vardē Dienviddānijas reģionā, novembra sākumā ieradās aptuveni 190 cilvēku no Latvijas.  

Dānijā uzņēmumos Covid-19 testi ir jāveic reizi nedēļā, un pirmie saslimušie atklāti jau 8. novembrī.

Uzņēmumā atklāja, ka pakāpeniski aptuveni 150 testi bija pozitīvi, bet lielākajai daļai no saslimušajiem nebija nekādu simptomu.

Paši strādājošie no Latvijas par notikušo atklāti runāt nevēlas, bet bez vārda minēšanas piekrīt atbildēt rakstiski uz uzdotajiem jautājumiem.

Uzrunātie cilvēki uz darbu Dānijā bija devušies ar personīgo transportu.

Viens no viņiem, kurš šobrīd jau atgriezies Skrundā un ievēro pašizolāciju, raksta: "Covid-19  man konstatēja pēc nostrādātas nedēļas, pazīmes bija nogurums, jocīga sajūta iekšā – vairāk plaušu zonā. Karantīnā atrados kādas 14 vai vairāk dienas. Man bija apmaksāta slimības lapa. No Dānijas man ir apliecinājums, ka esmu izslimojis Covid-19. To mums visiem pozitīvajiem izsūtīja."

Darbs šai uzņēmumā viesstrādniekiem ir uz dažādu laiku. Lielākajai daļai vienu, pārējiem divus vai četrus mēnešus.

Latvijā šobrīd atgriezušies aptuveni 100 cilvēki.

"Mēs neesam liels novads, to zinām sazinoties, no cilvēka uz cilvēku, bet skaitļus par to, kas ir saslimis vai cik atgriežas, neviena institūcija pašvaldībai nesniedz," atzina Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) atzīst, ja Latvijas pilsonis ir saslimis ar koronavīrusu ārzemēs un tur arī izslimojis un ievērojis noteikto dienu skaitu karantīnā, tad Latvijas statistikā tas neparādās, tas nonāk konkrētās valsts statistikā.

Pēc atgriešanās Latvijā ar šai valstī izdoto izziņu par izslimoto koronavīrusu cilvēkam jādodas pie sava ģimenes ārsta.

"Ārsts uz šī dokumenta pamata izdod izziņu, ka ir izslimojis, un attiecīgi uz šīs izziņas pamata var neievērot pašizolāciju. Kas ir izslimojis, nav jāveic tests, jo tas vīruss var izdalīties arī nedēļas vai mēnesi, viņš to testu taisīs, viņam uzrādīs pozitīvu, bet viņš jau nav infekciozs, viņš ir izslimojis. Bezsimptomu gadījumā ir 10 dienas, [pēc tam] cilvēks vairs nav infekciozs, un simptomu gadījumā tās ir 14 dienas," stāstīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Valsts policijā informēja, ka ir ziņas par cilvēkiem, kas atgriezušies no Dānijas, kuriem būtu jāievēro pašizolācija, tomēr – cik tādu ir, pateikt nevar, jo statistika pa valstīm netiekot apkopota.

Tāpat neparādās ziņas par negodprātīgiem ieceļotājiem, kas nav aizpildījuši ieceļotāju apliecinājuma anketu.  Dānijas uzņēmumā atzīst, ka valsts atbildīgās iestādes izmeklē darbinieku saslimšanas avotus. Vai tās varētu būt ūdeles, nav pierādīts, turklāt šai uzņēmumā nav darba ar dzīvām ūdelēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu