"Viņa plaušas praktiski vairs nefunkcionēja." Vācietis Covid-19 dēļ divus mēnešus pavada mākslīgajā komā (4)

Foto: iphotosmile/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vācietis Pēters Šmidtgens ir viens no tiem Covid-19 pacientiem, kuriem slimības gaita noritēja ļoti smagā formā. Tagad viņa plaušu rentgena attēli kalpo ārstiem kā paraugs, ko rādīt cilvēkiem par to, ko spēj nodarīt koronavīruss, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle".

Simptomi sākotnēji liecināja par saaukstēšanos

Marta beigās 66 gadus vecais Šmidtgens devās pie ārsta, kur viņam konstatēja  saaukstēšanos. 

"Man bija vieglas galvassāpes, iesnas, klepus. Ārsts sākotnēji manus simptomus neuztvēra nopietni," stāsta vācietis.

Ārsts izrakstīja vīrietim antibiotikas, taču tās nepalīdzēja. Šmidtgena veselības stāvoklis neuzlabojās - gluži pretēji, tas strauji pasliktinājās.

"Kad otro reizi devos pie ārsta, situācija mainījās. Viņš nekavējoties izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, kura mani nogādāja slimnīcā," atminējās vīrietis.

Slimnīcā Šmidtgenam veica Covid-19 testu, kas uzrādīja pozitīvu rezultātu.

"Medicīnas iestādē pavadīju divas dienas, taču veselības stāvoklis turpināja pasliktināties. 4. aprīlī mani ievadīja mākslīgajā komā."

Mākslīgās komas stāvoklī vācietis pavadīja divus mēnešus. Visu šo laiku viņš bija pieslēgts plaušu ventilācijas aparātam.

"Viņa plaušas bija ļoti smagi bojātas. Tās praktiski vairs nefunkcionēja, jo nesaņēma skābekli," stāstīja ārste Silvija Lindenberga.

Kā sacīja ārste, citi mediķi, ieraugot Šmidtgena plaušu rentgena attēlus, bija šokā.

Komplikācijas

"Viņam bija dziļa vēnu tromboze un trombi plaušās. Tāpat Šmidtgens pārcieta infarktu un insultu, kas ir tipiska aina Covid-19 pacientam, kuram slimības gaita norit smagā formā," sacīja Lindenberga.

Pēc tam, kad vīrietis tika pamodināts no mākslīgās komas, viņa veselības stāvoklis pamazām sāka uzlaboties, taču Covid-19 atstātās sekas bija ļoti nopietnas.

"Viņš cieš no atmiņas traucējumiem, jo neatceras pilnīgi neko kopš nokļūšanas komā," stāstīja ārste.

Kopš jūnija Šmidtgens aizvada rehabilitācijas posmu speciālā centrā, kas paredzēts cilvēkiem ar elpceļu slimībām.

"Kad biju spējīgs paskatīties uz sevi spogulī, biju šokēts. Biju zaudējis vismaz 10 kilogramus. Sākumā nevarēju pastaigāt, tāpēc tikai gulēju.

Pie manis katru dienu nāk fizioterapeiti un tagad es jau varu pats nomazgāties," atklāja vācietis.

Hronisko slimību nebija

Neņemot vērā Šmidtgena vecumu, vīrietim iepriekš nav bijušas nekādas hroniskas slimības - ne paaugstināts asinsspiediens, cukura līmenis, ne arī liekais svars. 

Viņš ir veselīgs 182 centimetrus garš un 80 kilogramus smags vīrietis. "Vienmēr esmu bijis ļoti aktīvs, jo daudz sportoju. Ziemā slēpoju, pārējā laikā braukāju ar velosipēdu.

Vienmēr slimoja citi, bet es biju vesels," stāstīja vācietis.

Šmidtgena hobijs bija ceļošana un kopā ar sievu viņš jau bija apceļojis burtiski pusi pasaules. Pirms diviem gadiem laulātais pāris pat bija devušies uz Antarktīdu.

"Vienu reizi es šķērsoju visu ASV ar velosipēdu no Klusā okeāna līdz Atlantijas okeānam. Tāpat esmu uzkāpis Everestā, kur pirmo reizi sajutu, kas ir gaisa trūkums organismā," stāstīja vīrietis.

Šmidtgens joprojām nezina, kur inficējās ar Covid-19. "Vienmēr esmu uzskatījis, ka man ir ļoti spēcīga imunitāte. Domāju, ka man nav nekāda ģenētiska pretestība pret slimībām. Manai mātei 99 gadi un viņa joprojām ir ļoti aktīva."

Tiesa, šī pārliecība izrādījās maldinoša. Tagad vācietis aicina visus Covid-19 noliedzējus apzināties, ka nav vajadzības riskēt ar savu veselību, jo sekas patiešām var būt letālas.

Šmidtgena ieteikumus atbalsta arī Lindenberga, kura redzējusi daudzus koronavīrusa pacientus.

"Būtu citādāka aina, ja visi Covid-19 noliedzēji redzētu, kas patiesībā notiek intensīvās terapijas nodaļā."

"Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi atgādināt, ka Covid-19 ir ļoti smags vīruss un pret to nekādā gadījumā nevajag izturēties bravūrīgi," sacīja Lindenberga.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu