Šuplinska neatbalsta Kariņa priekšlikumu jau no nākamās nedēļas visiem jaunāko klašu skolēniem noteikt brīvlaiku (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Zane Bitere/LETA

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) neatbalsta Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (V) ekspertu grupas priekšlikumu jau no nākamās nedēļas visiem jaunāko klašu skolēniem noteikt pagarinātu ziemas brīvlaiku, kas tiktu kompensēts ar ilgākām mācībām vasarā.

Kā šodien Latvijas Televīzijā sacīja Šuplinska, neskatoties uz to, ka Covid-19 izplatība turpina strauji izplatīties, viņa ir pārliecināta, ka būtu jāļauj pašvaldībām, vadoties pēc situācijas katrā konkrētā vietā, pieņemt lēmumus par to, kā organizēt mācību procesu un vai pagarināt ziemas brīvlaiku.

Ministre norādīja, ka šonedēļ no 583 izglītības iestādēm tikai desmit skolas nolēmušas, ka 1.- 4.klašu skolēni mācīsies attālināti, aptuveni 50 skolās mācības notiek daļēji attālināti, bet visās pārējās izglītības iestādēs mācības notiekot klātienē. Atšķiroties gan veidi, kā šīs klātienes mācības tiek organizētas. Savukārt 5.- 6.klašu skolēni attālināti mācoties aptuveni 100 skolās.

Šuplinska atzina, ka valdībā ir sagaidāma diskusija par to, ka arī jaunāko klašu skolēniem skolās būs lieto sejas aizsargmaskas, īpaši tad, ja saslimšana ar Covid-19 nesamazināsies. Viņa pieļāva, ka šo prasību varētu noteikt no nākamā gada janvāra, lai varētu sarūpēt nepieciešamās maskas jaunāko klašu skolēniem. Politiķe domā, ka tuvākajā valdības sēdē par šo jautājumu vēl nelemšot.

Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) neatbalsta valdības ieceri 1.-4.klašu skolēniem piešķirt garākas ziemas brīvdienas.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga aģentūrai LETA uzsvēra, ka šāda iecere ir necilvēcīga gan pret skolēniem, gan viņu vecākiem, gan pedagogiem un skolu administrācijām. "Vecāki jau pagājušajā nedēļā saplānoja darba režīmu atbilstoši tam, kā skolas organizēs mācību procesu turpmākajās nedēļās. Skolu administrācijas izdarīja milzu darbu, lai pārplānotu telpas, pārvietotu mēbeles, bet valdībai jau atkal jauns plāns padomā," norādīja Vanaga.

LIZDA priekšsēdētāja uzskata, ka valdībai ir jābūt konsekventai lēmumu pieņemšanā. Vēl nav redzami šo ierobežojumu rezultāti, bet jau nāk klajā jau ar jauniem.

Tajā pašā laikā Vanaga atzina, ka daudzi pedagogi slimo, un kļūst aizvien grūtāk nodrošināt mācību procesu. Skolotājiem piemaksā tikai 30% par kolēģu aizvietošanu, kas viņus vairs nemotivē papildus strādāt.

Kā vēstīts, valdība varētu lemt par ilgākām ziemas brīvdienām 1.-4.klašu skolēniem, attiecīgi vēlāk nedaudz pagarinot mācību gadu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu