LBAS atbalsta pedagogu arodbiedrības prasību par Šuplinskas demisiju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) demisijas pieprasījums ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) ir izsvērts, argumentēts un savlaicīgs, tā uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

Kā aģentūru LETA informēja LBAS vadītājs Egils Baldzēns, viņaprāt, būtiskas reformas izglītības un zinātnes jomā tiek virzītas sasteigti, bez nopietnām konsultācijām, reizēm arī izpaliek jebkādas diskusijas ar sociālajiem un sadarbības partneriem. 

"Nereti svarīgu normatīvo dokumentu projektu saskaņošanas sanāksmes notiek formāli, un atzinumu iesniegšanas termiņi mēdz būt nepiedodami īsi," norāda Baldzēns.

Tāpēc arodbiedrību savienība atbalsta LIZDA prasības, kā arī uzskata, ka Šuplinskas demisijas pieprasījums ir izsvērts, argumentēts un savlaicīgs.

"Jebkurām reformām ir nepieciešams atbilstošs cilvēkresursu, organizatorisko, tehnisko un finansiālo līdzekļu nodrošinājums. Vienīgi iesaistot nozares vadošās organizācijas un vecāku organizācijas savlaicīgā, lietišķā un demokrātiskā dialogā var sasniegt Latvijai labvēlīgu, ilgtspējīgu rezultātu, nodrošinot Latvijas izglītības un zinātnes sistēmas starptautisku konkurētspēju," akcentē LBAS vadītājs.

LETA jau vēstīja, LIZDA 25.novembrī pauda kritiku par izglītības un zinātnes ministres darbu un norādīja uz ministres slikto sociālo dialogu ar nozari. LIZDA nolēma pieprasīt izglītības un zinātnes ministres demisiju. 

Atbalstu LIZDA demisijas pieprasījumam izglītības un zinātnes ministrei paudusi arī biedrība "Vecāku alianse".

Savukārt Šuplinska pārmet LIZDA, ka tā izglītības reformām prasa resursus. Ministre norāda, ka pēdējā tikšanās reizē, 12.novembrī, notikušajā LIZDA padomes sēdē, kur mēģinājusi runāt par sadarbību Latvijas izglītības sistēmas reformēšanā, viņa vērsusies pie LIZDA vadības ar precīzu jautājumu, ko īsti organizācija redz kā savu publisko un aizkulišu rīcību virsmērķi.

"Saņēmu atbildi, ka LIZDA galvenais uzdevums ir cīnīšanās par resursiem. Protams, ka resursiem visplašākajā šī vārda nozīmē, piebilstot, kamēr nav visu resursu, tikmēr nevar notikt nekādas pārmaiņas," norāda ministre.

Viņa skaidro, ka procesi, kas notiek Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), ir virzīti uz izglītības kvalitāti, bērna, jaunieša prasmju, talantu atklāšanu, dzīves prasmju nostiprināšanu.

Šuplinskas ieskatā LIZDA interesē nevis atbalsta mehānisma veidošana skolotājam, nevis bērnu vai Latvijas valsts iedzīvotāju intereses, 21.gadsimta izglītības pieejamība, modernizācija, bet tieši resursi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien plāno tikties ar IZM un LIZDA pārstāvjiem.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu