Kaktiņš: Valdības zemās autoritātes dēļ sagaidāma neapmierinātība ar jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru kabinets. Ilustratīvs attēls.
Ministru kabinets. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas valdības zemās autoritātes dēļ ir sagaidāma neapmierinātība ar jaunajiem Covid-19 ierobežošanas pasākumiem, aģentūrai LETA komentēja pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Viņš skaidroja - ja varai ir liela autoritāte, tad tās lēmumi ar lielāku varbūtību netiek tik ļoti preparēti un analizēti, cilvēki tos pieņem kā aksiomu. Pat ja kāds lēmums šķiet dīvains, tas arī tiekot pieņemts pēc noklusējuma, paļaujoties, ka "viņi taču ir gudrāki".

Taču Latvijā varai ir zems atbalsta līmenis sabiedrībā, līdz ar to sabiedrības locekļi nepieņems tās normas un ierobežojumus, kas viņiem šķitīs dīvaini un apšaubāmi, prognozēja sociologs. Valdības lēmumi tiks analizēti, un ir sagaidāmi komentāri un publiskas reakcijas, skaidroja Kaktiņš.

Taču, neraugoties uz to, lielākā daļa sabiedrības arī jaunajām normām pakļausies, jo, pēc aptauju datiem, vairākums neapšauba pandēmiju un tās ierobežošanas nepieciešamību.

Tie, kas to apšauba esot mazākumā, bet lielākā daļa sabiedrības saprotot, ka sērga ir jāaptur, ka ir nepieciešams kaut ko darīt tās apturēšanai. Taču varas zemās autoritātes dēļ šos lēmumus bez pretestības būs grūti ieviest, prognozē Kaktiņš, norādot, ka būtu nepieciešams atrast kādas autoritātes, kas izskaidrotu tos lēmumus, kuri šķiet neloģiski un gūti izprotami. Sociologa ieskatā, valdība ne pārāk labi tiek galā ar komunikāciju.

Neraugoties uz minēto, Kaktiņš šaubās, ka valdība varētu piedzīvot lielu popularitātes kritumu. Tāds esot iespējams tikai tad, ja iepriekš popularitāte bijusi augsta. Sabiedrības uzticēšanās valdībai Latvijā jau ilgstoši ir zemā līmenī, līdz ar to strauji kritumi diezin vai esot iespējami, taču kopumā sabiedrības atbalsts varai varot samazināties.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 1.decembrī, nolēma Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 11.janvārim.

Covid-19 ierobežošanai valdība nolēma noteikt pienākumu nēsāt sejas maskas visās iekštelpās, izņemot mājās, tādējādi tās būs jāvalkā arī darba kolektīvos. Brīvdienās būs atļauts strādāt tikai pirmās nepieciešamības preču veikaliem. Tāpat tiks ierobežots cilvēku skaits veikalos un sabiedriskajā transportā, kā arī pulcēšanās būs atļauta vienas mājsaimniecības ietvaros.

Ārkārtējā situācija valstī ir spēkā no 6.novembra.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu