PVO Latvijas biroja vadītājs: Valdības stratēģija Covid-19 izplatības ierobežošanā ir pareiza un adekvāta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdības stratēģija Covid-19 izplatības ierobežošanā ir pareiza un adekvāta, aģentūrai LETA pauda Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs.

Viņš skaidroja, ka kopumā Latvijas valdība ir rīkojusies atbilstoši PVO rekomendācijām, proti, ierobežojošie pasākumi ir ieviesti pakāpeniski un mērķēti. Atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un tās attīstībai ierobežojumi ir pastiprināti. Kā izaicinājumu Mitenbergs atzina iedzīvotāju līdzestības trūkumu.

"Ierobežojumi, kas bija spēkā pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas, būtu pietiekami, ja iedzīvotāji tos ievērotu, tomēr, runājot par valdību, pasākumu komplekss ticis pieskaņots epidemioloģiskajai situācijai," pauda PVO Latvijas pārstāvniecības vadītājs.

Jautāts, kā motivēt iedzīvotājus ievērot ierobežojumus, Mitenbergs norādīja, ka ierobežojumu ievērošanas problēma nav unikāla tikai Latvijai. Visā Eiropā var novērot līdzīgu ainu, kad valstis sākotnēji ieviesušas pakāpeniskus un mērķētus pasākumus, tomēr lielā daļā gadījumu tie nav nesuši pietiekami labus rezultātus, jo iedzīvotāji nav līdzestīgi, turklāt ir iestājies pandēmijas nogurums.

PVO pārstāvniecības Latvijā vadītājs norādīja, ka Eiropā iedzīvotāju informētības līmenis par Covid-19 ir pietiekami augsts - cilvēki zina, kas ir Covid-19 un kā no tā izsargāties. Līdz ar to stratēģija, kas būtu fokusēta uz papildu informācijas sniegšanu par Covid-19 var izrādīties nepietiekama.

Mitenbergs atzīmēja - lai panāktu to, ka cilvēki vairāk iesaistās un ievēro ierobežojumus, ir jāņem vērā trīs principi. Pirmkārt, katram ierobežojumam jāpiedāvā kompensējošais mehānisms, ko Latvijas valdība jau dara. Otrkārt, lēmumu pieņemšanā jāiesaista gan iedzīvotāji, gan interešu grupas. Treškārt, jāievēro kaitējuma mazināšanas princips, proti, ja situācija pēc ārkārtējās situācijas normalizējas, domājot par ierobežojošiem pasākumiem, tie ieviešami tā, lai pēc iespējas ļautu cilvēkiem "dzīvot normālu dzīvi", vienlaikus mazinot riskus.

Runājot par valdības komunikāciju ar sabiedrību Covid-19 vakcīnu kontekstā, PVO pārstāvniecības Latvijā vadītājs informēja, ka ir salīdzinājis Veselības ministrijas noteiktās prioritārās grupas, kurām būtu jāsaņem vakcīna, ar tām prioritārajām grupām, kuras ieteikusi PVO Eiropas tehniskā padomdevēja grupa imunizācijas jautājumos.

"Prioritārās grupas, kuras noteikusi Latvijas valdība, precīzi atbilst PVO rekomendācijām - sākt vakcināciju ar veselības aprūpes darbiniekiem un vecāka gada gājuma iedzīvotājiem, tostarp ar tiem, kas atrodas aprūpes institūcijās," pauda Mitenbergs, norādot, ka arī šī stratēģija ir pareiza.

Savukārt, runājot par vakcinācijas stratēģiju Latvijā, Mitenbergs atzīmēja, ka viņa rīcībā nav informācijas, kādā etapā atrodas sagatavošanas darbi. Viņa ieskatā valdības rīcība lielā mērā būs atkarīga no tā, kuras vakcīnas un kad būs pieejamas, jo patlaban neviena no vakcīnām nav reģistrēta Latvijā.

Lai gan PVO Latvijas pārstāvniecības vadītājs norādīja, ka viņa rīcībā nav informācijas par to, cik detalizēti tiek strādāts pie sagatavošanās darbiem vakcinācijai, Mitenbergs vērsa uzmanību, ka PVO organizē videozvanus, kur valstīm tiek sniegtas rekomendācijas, kā gatavoties vakcīnu ieviešanai, un arī Latvija šajos zvanos piedalās.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu