Valsts robežsardze plāno pārbaudīt maksimāli daudzu ceļotāju reģistrēšanos "covidpass.lv" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts robežsardzes emblēma.
Valsts robežsardzes emblēma. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts robežsardze (VRS) plāno pārbaudīt maksimāli daudz ceļotāju, nolūkā konstatēt, vai tie ir reģistrējušies informācijas sistēmā "covidpass.lv", šodien žurnālistiem pastāstīja VRS priekšnieka vietnieks dienesta organizācijas jautājumos Ivars Ruskulis.

Viņš skaidroja, ka intensīvas pārbaudes iekšējo robežu tuvumā sāksies no 7.decembra. Reģistrēšanās pārbaudes uz valsts nozīmīgākajiem autoceļiem notiks 24/7 režīmā sadarbībā ar Zemessardzi un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Savukārt uz mazākas nozīmes ceļiem personas plāno pārbaudīt Valsts policija (VP).

"Ja cilvēki gribēs izvairīties no VRS norīkojumiem, tad tos varēs apturēt ar VP norīkojumu. Aktīvākie ceļi tiks kontrolēti režīmā cauru diennakti, bet mazāk svarīgāki ceļi epizodiskāk," norādīja Ruskulis.

Iepriekš šādas pārbaudes veiktas epizodiski, taču tagad plānots pārbaudīt maksimāli lielu skaitu personu.

Viņš atgādināja, ka par nereģistrēšanos "covidpass.lv" ceļotājiem var piemērot līdz 2000 eiro sodu.

"Katrā ziņā robežkontroli uz iekšējām robežām nav plānots atjaunot un to nav lēmusi valdība," uzsvēra Ruskulis.

Valdība otrdien nolēma, ka VRS sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un VP no 7.decembra pastiprināti uzraudzīs, vai Latvijā ieceļojošas personas pilda noteikto pienākumu - iesniegt apliecinājuma anketu personu informācijas sistēmā "covidpass.lv".

VRS preses pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA šodien skaidroja, ka VRS plāno pastiprinātu imigrācijas kontroli uz atsevišķiem ceļiem iekšējo robežu tuvumā, tāpat, līdzīgi kā pavasarī robežsardze vērsusies pie aizsardzības ministra un Nacionālo bruņoto spēku komandiera, lai zemessargi vai karavīri sniegtu atbalstu robežsargiem imigrācijas kontroles funkcijas īstenošanā.

Vakar VP aģentūru LETA informēja, ka tobrīd informācijas sistēmā "covidpass.lv" bija reģistrējušās aptuveni 17 761 personas, kurām, atgriežoties no tām valstīm ar augstu Covid-19 saslimstību, ir obligāti jāievēro pašizolācijas prasības. Šis skaitlis katru dienu mainās.

Jau ziņots, ka 12.oktobrī sāka darboties Covid-19 apkarošanai paredzētā ieceļotāju kontroles informācijas sistēma, kas, šķērsojot Latvijas robežu, prasa aizpildīt elektronisku anketu un dod likumsargiem tiesības apturēt transportlīdzekli, lai pārliecinātos vai ceļotāji reģistrējušies minētajā sistēmā.

Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem, un tas ir jāveic ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu