Covid-19 vakcīnas ⟩ Gaisma tuneļa galā ir redzama, bet cik garš ir tunelis? (11)

Vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējā mēneša laikā trīs farmācijas uzņēmumi paziņojuši, ka izstrādātas vakcīnas pret Covid-19, kas pētījumos uzrādījušas augstu efektivitāti. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vakcīnas jau nosaucis par "gaismu tuneļa galā", tomēr pagaidām nav skaidrs, cik garš ir šis tunelis.

Kā portālam "Apollo" pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), ir Pasaules veselības organizācijas (PVO) noteiktie vakcinācijas apjomi, kas nepieciešami, lai Covid-19 ierobežotu, taču pašlaik nevar prognozēt, cik ilgā laikā to var sasniegt Latvijā.

Vispirms jāsaprot, kad būs pieejama reģistrēta vakcīna un kādām vecuma grupām to varēs izmantot. Tāpat jārēķinās, ka tās nevarēs saražot tādā apjomā, lai vakcīnas būtu pieejamas visiem uzreiz.

"Līdz ar to ir izdalītas riska grupas un riska profesijas, piemēram, veselības aprūpes darbinieki, jo vakcinācijas pirmais mērķis ir ierobežot slimību, mazināt un novērst mirstību un ierobežot smagās formas, lai cilvēki nenonāktu stacionāros," skaidroja SPKC.

Trešdien, 2. decembrī, Kariņš intervijā TV3 pauda, ka vakcinējot 70 līdz 75% Latvijas iedzīvotāju varētu apturēt Covid-19 izplatīšanos, lai gan ideālā variantā būtu, ja visi Latvijas iedzīvotāji izvēlētos vakcinēties pret koronavīrusu. Premjers norādīja, ka šie skaitļi ir epidemiologu aplēses.

Taču jautājums par to, vai un kad šis slieksnis tiks sasniegts, paliek atvērts. Arī Kariņš norādīja, ka ir daļa sabiedrības, kas varētu atteikties no vakcinācijas. Tāpat jāņem vērā, ka pagaidām Eiropas Savienībā (ES) neviena no vakcīnām nav reģistrēta.

Komentējot iespējamo iedzīvotāju nevēlēšanos vakcinēties, SPKC portālam "Apollo" norādīja, ka, Latvijā vakcinācijas rādītāji, skatoties uz bērnu vakcinācijas kalendāru, ir labi, tomēr jārēķinās, ka pašreizējā situācija ir citādāka.

"Ir jauna saslimšana un jauna situācija visiem, un tā vakcīna vēl nav ienākusi tirgū, lai varētu kādas konkrētas rīcības veikt,

tā kā šobrīd nevaram konkrēti pateikt un prognozēt, kad tiks sasniegti kādi sliekšņi," norādīja SPKC.

Atbildot uz jautājumu par to, ko sākotnējā mediķu un citu riska personu vakcinācija nozīmē plašākai sabiedrībai, SPKC norādīja, ka viens no mērķiem ir novērst mirstību, apturot Covid-19 izplatību, taču jāskatās uz situāciju kopumā. Tāpat arī jāskatās, cik raiti veiksies ar vakcīnu piegādi, "jo viens ir prognozes, bet otrs ir reālā situācija".

Līdz ar to pirmo vakcīnu nonākšana Latvijā diez vai nozīmēs tūlītēju atgriešanos pie pirmspandēmijas apstākļiem.

SPKC norādīja, ka jāskatās kā uz situāciju Latvijā, tā citās valstīs, jo esam ar tām saistīti dažādos jautājumos, piemēram, pārrobežu jautājumā, kas ietver ceļošanu, darba apstākļus un citus.

Centrā uzsvēra, ka pašlaik nav pieejamu specifisku medikamentu pret Covid-19 un arī vakcīnas vēl nav tirgū, tādēļ jāstrādā ar tiem līdzekļiem, kas ir, proti, drošības pasākumiem. Līdz janvāra sākumam tie ir kļuvuši stingrāki, un tad būs jāskatās, kādi būs nākamie soļi.

"Tās ir tās lietas, kas ir iedotas un ar ko jādzīvo - distance, maskas, pašlaik ir šie līdzekļi," norādīja SPKC, aicinot arī izvērtēt ikdienu attiecībā uz pasākumiem, publiskām vietām, veikaliem un citām darbībām, kas var apdraudēt veselību.

"Ir kaut kāds posms mūsu dzīvē, kad jāsadzīvo ar šiem principiem," sacīja centrā.

Arī premjers iepriekš norādīja, ka, lai gan vakcinācija Latvijā varētu sākties janvārī, tas nenozīmē, ka uzreiz tiks atcelti drošības pasākumi, jo pēc viņa domām bez ārkārtējās situācijas statusa atsevišķi drošības pasākumi būs jāievēro līdz vasaras vidum.

Kad vakcīnas tiks reģistrētas?

ASV farmācijas gigants "Pfizer" un Vācijas kompānija "BioNTech" pirmdien iesniegušas pieteikumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas nosacītai apstiprināšanai Eiropas Zāļu aģentūrā.

Eiropas Zāļu aģentūra paziņoja, ka 29. decembrī sasauks sapulci, lai izlemtu, vai ir pietiekami daudz datu par "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas drošību un efektivitāti.

Aģentūra arī pavēstīja, ka jau 12. janvārī varētu pieņemt lēmumu, vai apstiprināt ASV farmācijas kompānijas "Moderna" izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu.

"Pfizer" un "BioNTech" cer, ka to izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu būs pieejama Eiropā jau līdz gada beigām.

"Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto vakcīnu ārkārtējā situācijā atļāvusi izmantot Lielbritānijas zāļu aģentūra, kas nozīmē, ka Lielbritānijā tās būs pieejamas ātrāk nekā ASV un ES.

Kad vakcīnas nonāks tirgū?

Covid-19 vakcīnas tirgū varētu nonākt dažu nedēļu vai mēneša laikā pēc to reģistrācijas, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens.

Vaicāts, cik Latvija ir gatava vakcinācijai, Henkuzens atbildēja, ka tik, cik gatava pašlaik var būt, jo vēl ir jāsagaida vakcīnu reģistrācija, un var atklāties kādi ierobežojumi to izmantošanai, piemēram, pret kādu no pacientu grupām, kas varētu ietekmēt jau noteiktās vakcinācijas prioritārās grupas.

Nākamais nezināmais ir precīzi datumi un piegādes apjomi, kas attiecīgi pakārtotu nākamās darbības. Cik viņam zināms, tad gatavošanās darbi pagaidām notiek, balstoties uz pieejamo informāciju par konkrētajām vakcīnām.

Attiecīgi cerības par vakcinācijas uzsākšanu esot pakārtotas reģistrācijai. Tiklīdz vakcīnu reģistrēs, tā tuvākajā laikā to virzīs uz tirgu visās ES dalībvalstīs vienlaikus, uzsvēra ZVA direktors. Viņaprāt, tas būs nedēļu, iespējams, mēneša jautājums, kad vakcīnas pēc reģistrācijas būtu pieejamas lietošanai vakcināciju programmās.

Vienlaikus Veselības ministrijas galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis aģentūrai LETA sacīja, ka tad, kad Latvijā vakcīna būs pieejama, tās skaits būšot neliels, un Latvija vakcinācijai pret Covid-19 būs gatava. Viņš minēja, ka attiecībā uz "Pfizer" vakcīnu ir zināms loģistikas izaicinājums, jo tur jānodrošina īpašas aukstuma ķēdes, vienlaikus uzsverot, ka sākumā Latvijai nepiegādās milzīgu daudzumu vakcīnu, tāpēc Latvija tam būs gatava, un pie tā jau strādājot.

Arī Henkuzens sacīja, ka Latvijā jau strādā pie šīs vakcīnas specifiskā temperatūras režīma, kas nepieciešams ilgtermiņa glabāšanai. Savukārt esošā informācija liecinot, ka īstermiņā šīs vakcīnas varēšot glabāt normālā aukstuma režīmā, proti, ledusskapja režīmā, kā citām vakcīnām, atklāja ZVA direktors.

Latvijas iedzīvotājiem Covid-19 vakcīnas tiks nodrošinātas bez maksas, otrdien sacīja Kariņš.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu