Video ⟩ Rēzeknē vecāki sašutuši par skolotājas emocionālo vardarbību pret bērnu ar autismu (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Vecāki sašutuši par Rēzeknes pamatskolas - attīstības centra pedagoga attieksmi pret bērniem. Viņu bērns, kuram ir autisms, cieš no emocionālās vardarbības no pedagoga puses. To vecāki noskaidroja, jo slepus bija ierakstījuši notiekošo mācību stundās, ziņo raidījums "Bez tabu". 

Astoņgadīgajam Ervīnam ir autiskā spektra traucējumi. Puisēns nevar sarunāties, tāpēc komunicē rakstot vai ar skaņām. Puisēns mācās Rēzeknes pamatskolā - attīstības centra otrajā klasē. Šajā mācību gadā Ervīna vecākiem bijušas aizdomas par skolas personāla neprofesionālām rīcībām. 

"Kādu dienu tuvojoties skolai, lai savāktu bērnu, no ārpuses dzirdēju, ka viņš ļoti, ļoti skaļi kliedz. Dzirdēju no ārpuses. Tagad [Covid-19 laikā] skolā nedrīkst iet. Skolotāja atveda viņu pie manis, vaicāju, kas notika. Kad viņa atveda bērnu, teica, ka individuālajā nodarbībā ne pārāk vēlējās darboties, tāds bijis protests," stāsta Jeļena, Ervīna mamma. 

"Pēc tam mājās viņš raudāja. Agrāk nekā tāda nebija. Viņš vienmēr tāds priecīgs bērns. Nākamajā dienā atkal vaicāju skolā, kas notika ar bērnu. Atbildēja, ka tā arī viss bija. Bērns pateikt neko nespēj, naktīs sāka mosties, nespēja labi izgulēties un negribēja doties uz skolu," turpina Jeļena. 

Puisēna vecākiem ir aizdomas par skolas personāla neprofesionālo rīcību, tāpēc viņi nolēmuši ar skaņas noklausīšanās ierīci noskaidrot patiesību, kas notiek mācību stundās.

"Tur ir ļoti daudz visa kā. Visu citēt nav iespējams. Dzirdams, ka bērni tiek atstāti vieni bez pieskatīšanas uz ilgu laiku. Emocionālais fons ir vienkārši briesmīgs! Uz manu bērnu kliedz. Izskan: "Kā tu man šodien esi apnicis!", "aizver muti!", "aizej!", "apsēdies!". Tā vietā, lai bērnam uzdotu uzdevumus un ieinteresētu. Uz bērniem tiek kliegts, vairāki bērni izpelnās dusmas, nosodījumu, dažādas piezīmes," stāsta mamma.

Puisēna vecāki ir sašutuši par emocionālo vardarbību no vienas skolotājas, kura audioierakstā dzirdama, izmantojam "spēcīgus" izteicienus. 

"Ar kādu bērnu viņa normāli komunicē. Ar gudrākiem bērniņiem, bet te, lūk, ir citāts. Tā runā ar kādu meiteni (atskaņo fragmentu): "Nastja, man jau galva sāp! Četras stundas tu kviec! Četras stundas kviec!" Kviec, galva sāp. Vai tā ir normāli runāt. Viņa manam dēlam saka: """Ervīn, kā tu man esi apnicis!". Bērni tiek pakļauti emocionālam stresam. Uz viņiem tā nedrīkst bļaut! Ne jau tā kliegt, ne jau tādā tonī un ar tādiem izteicieniem," stāsta puisēna mamma. 

Audioierakstos dzirdama emocionālā vardarbība no skolotājas puses - dusmas, nepatika un pa retam pārāk stingrās darbības pret vairākiem bērniem. 

"Mūsu bērns neapzinās briesmas, jo ir invaliditāte, tas viss aprakstīts, es to katram skolotājam saku. Bijušas situācijas, kad viņš skraidīja pa skolu un viņu meklēja. Vienreiz viņš aizmuka un viņu atrada stāvu zemāk, kur viņš spēlējās rotaļu istabā. Otrreiz viņu atveda vecāki bērni no ģērbtuves," stāsta puisēna mamma.

"Vienā ierakstā ir saruna ar kādu skolas darbinieci, kura stāsta, ka pēc tam, kad skolotāja atstāja bērnus, Ervīns aizklīda, savukārt skolotāja vēlāk skraidīja pa skolu un nezināja, ko darīt. Tas bērniem ir bīstami! Kad viņa atnāk, aizrāda manam bērnam, lai never vaļā logu. Tas ir kā? Ja neatnāktu, kur paliktu mans bērns? Kāptu pa logu?" turpina puisēna mamma.

Jeļena pēc ierakstu noklausīšanās uzrunājusi skolotāju. Skolotāja sākotnēji noliedza visu izskanējošo informāciju. Mamma prasījusi viņai, vai bērni tiek atstāti vieni un vai viņa kliedz. Skolotāja visu noliegusi. 

"Kad teicu, ka visam ir pierādījumi (ieraksti), viņa sēdēja un klusēja. Protams, es vēlos, lai šis pedagogs nestrādātu vairs skolā, jo man bērns nepateiks, kas notiek. Kā tāds cilvēks var strādāt skolā?" stāsta mamma. 

Jeļena ar sūdzību vērsusies pie skolas vadības, uzskatot, ka skolotāju vajadzētu atlaist no darba.

Speciālās skolas direktore uzskata, ka puisēna māte nav rīkojusies ētiski, jo ierakstījusi notiekošo klases stundās. Direktore atteikusies klausīties ierakstus un atbildējusi, ka audioieraksta saturs ir jāizvērtē speciālistiem. 

Puisēna mamma ir neizpratnē par skolas vadības ieteikumu turpināt bērna skološanu mājas apstākļos. Šo ieteikumu Jeļena traktē kā skolas "atkratīšanos" no viņas bērna.

"Protams, tādi izteicieni nav pieļaujami. Par to mēs runājām ar skolotāju. Tika piemērots disciplinārsods. Skolotāju pārcēla no darba šajā klasē citā darbā, kas nav saistīts ar to klašu grupu, kurā viņa strādāja iepriekš. Uzskatu, ka izdarījām, ko varējām. Patlaban šajā klasē strādā cita skolotāja, kurai pašai ir divi bērni ar īpašām vajadzībām. Varbūt viņa labāk sapratīs šo situāciju," situāciju skaidro mācību iestādes direktore Rita Zommere.

Šo gadījumu izvērtē arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāvji (VBTAI).

"Izglītības iestādē jānodrošina bērnu drošība. Šīs disciplinēšanas metodes, kā skolotājs runā ar bērniem, iespējamā emocionālā vardarbība pret bērniem rada bažas, jo šajā iestādē mācās bērni ar uzvedības un garīgās attīstības traucējumiem. Tas rada lielāku risku," stāsta VBTAI Rēzeknes nodaļas galvenā inspektore Gunita Kopeika. 

Raidījums sazinājās arī ar konkrēto skolotāju, kuru vaino emocionālajā vardarbībā. Skolotāja atteicās no plašākiem komentāriem, taču norādīja, ka viņai pašai ir grūti vienai tikt galā ar bērniem, kuru veselības stāvoklis pieprasa īpašu pieeju.

Plašāka informācija apskatāma "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu