Brīvdienās un svētku dienās aizliedz tirgot virkni preču. Ko tad varēs iegādāties? (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Magnito/Shutterstock

Ārkārtējās situācijas laikā no 2020. gada 6. novembra līdz 2021. gada 11. janvārim ieviesti stingrāki epidemioloģiskās drošības pasākumi tirdzniecības nozarē. Nedēļas nogalēs un svētku dienās varēs iegādāties tikai atsevišķas preču grupas - uzzini, kādas!

Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informācijā tirgotājiem redzams, ka ierobežota tirdzniecības vietu darbība brīvdienās un svētku dienās, kad var darboties tikai: aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas) un veikali, kuros drīkst tirgot šādas preču grupas:

  •  pārtikas preces (izņemot alkoholu),
  •  higiēnas preces,
  •  degvielu.

Citas preču grupas tirgot ir aizliegts. Brīvdienu ierobežojums attiecas arī uz ielu tirdzniecību un tirdzniecību atklātā tirgus teritorijā.

Rīkojumā noteiktie ierobežojumi brīvdienām nav attiecināmi uz preču tirdzniecību, izmantojot distances saziņas līdzekļus, kā arī preču izsniegšanu tirdzniecības vietā, ja preces iegādātas, izmantojot distances saziņas līdzekļus.

Tirdzniecības ierobežojumi nedēļas nogalēs un brīvdienās neattieksies uz tirdzniecību internetā, ceturtdien preses konferencē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis.

Viņš uzsvēra, ka ārkārtējās situācijas laikā tirdzniecība internetā netiks ierobežota nedēļas nogalēs un brīvdienās.

Tāpat, pēc EM pārstāvja skaidrotā, nedēļas nogalēs un brīvdienās internetā varēs iegādāties tās preces, kuras būs liegts iegādāties tirdzniecības vietās. Tādējādi arī alkohols un cigaretes nedēļas nogalēs un svētku dienās būs iegādājami internetā.

Brūklītis arī informēja, ka spēkā saglabāsies prasības par restorānu darbības nodrošināšanu ārkārtējās situācijas laikā, proti, restorāni nevarēs klientu apkalpot klātienē, bet varēs klientiem nodrošināt ēdiena piegādi.

Kas ietilpst higiēnas precēs?

Kā jau minēts, bez pārtikas varēs iegādāties arī higiēnas preces, bet, kas tad īsti ietilpst higiēnas precēs? EM ir sagatavojusi sarakstu, vadoties no Kombinētās nomenklatūras, ko paredz Komisijas īstenošanas regula:

  • šampūni;
  • mutes dobuma vai zobu higiēnas līdzekļi, ieskaitot protēžu fiksēšanas pastas un pulverus; zobu diegs (vaskots diegs zobstarpu tīrīšanai), atsevišķā mazumtirdzniecības iepakojumā: zobu pastas, zobu diegs, citādi;
  • dažāda veida ziepes un organiskās virsmaktīvās vielas un līdzekļi, ko izmanto kā ziepes;
  • higiēniskie vai farmaceitiskie izstrādājumi (ieskaitot knupīšus) no vulkanizēta kaučuka, izņemot cieto kaučuku, arī ar piederumiem no cietā kaučuka, to skaitā prezervatīvi;
  • tualetes papīrs;
  • kabatlakatiņi, kosmētikas salvetes un dvieļi;
  • galdauti un galda salvetes;
  • zobu sukas, skūšanas otiņas, matu sukas, nagu sukas, skropstu birstītes, citādas sukas ķermeņa kopšanai, ieskaitot sukas, kas ir ierīču sastāvdaļas;
  • Ceļojuma komplekti, ko izmanto personiskai higiēnai, šūšanai, drēbju vai apavu tīrīšanai;
  • Sanitārie dvieļi (paketes) un tamponi, bērnu autiņi un autiņu ieliktņi, un tamlīdzīgi izstrādājumi no jebkāda materiāla.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā nedēļas nogalēs veikalos būs aizliegta alkohola tirdzniecība, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

No valdības lemtā izriet, ka 5.decembrī stāsies spēkā prasība, ka brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, un veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela.

Nedēļas nogalēs un svētku dienās veikalos nedrīkstēs tirgot tādas preces kā alkohols un cigaretes.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes skaidroja, ka šīs normas mērķis ir ierobežot tādus preču tirdzniecību, kas nav pirmās nepieciešamības. "Pamata doma ir, ka sestdienas un svētdienas nav iepirkšanās dienas, tās nav dienas, kad varam atļauties uz veikalu, tikties ar draugiem," sacīja Kariņš.

Jau ziņots, ka ārkārtējā situācija valstī ir spēkā no 6. novembra.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu