Asociācija: Veikaliem noteiktie ierobežojumi ir nepārdomāti un nepamatoti (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Veikaliem noteiktie ierobežojumi ir nepārdomāti un nepamatoti, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

"Pārtikas mazumtirgotāji bez šaubām būs gatavi izpildīt noteiktos ierobežojumus, taču daudzi pārtikas tirgotāji pārdod arī cilvēkiem ikdienā nepieciešamās preces un patlaban definētās higiēnas preces neaptver visu to preču klāstu, kas cilvēkiem ikdienā ir nepieciešams," stāstīja Krūzītis.

Viņš skaidroja, ka lielajos veikalos šādām precēm ir atsevišķas nodaļas, taču mazajos un īpaši lauku veikalos tās nereti atrodas blakus ar pārtikas precēm. Uz brīvdienām un svētku dienām atlasīt un atdalīt tirgojamās un netirgojamās preces ir sarežģīti un ekonomiski nepamatoti, uzsvēra Krūzītis.

"Manuprāt, ierobežojumu jēga ir samazināt cilvēku pulcēšanos un staigāšanu apkārt, taču ar neloģiskiem ierobežojumiem tas tieši tiek veicināts, jo, nespējot nopirkt ierastās ikdienas preces pārtikas veikalos, cilvēki būs spiesti doties uz specializētajiem veikaliem," pauda Krūzītis.

Pārtikas tirgotāju asociācijas vadītājs sacīja, ka nepārdomāts ir arī aizliegums tirgot alkoholu un cigaretes. "Ja doma bija, ka tādējādi varēs ierobežot ballītes, tad tas ir maldīgi. Cilvēki šīs preces pirks darbadienās, tā ir arī svētku stunda pelēkajai un ēnu ekonomikai. Savukārt tirgotāji, kuri ievēros ierobežojumus, nonāks zaudētājos," sacīja Krūzītis.

Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrijai pietrūcis kapacitātes uzklausīt racionālus nozares argumentus, līdz ar to veikaliem un pircējiem radītas liekas neērtības, no tirdzniecībai atļauto preču klāsta izslēdzot ļoti daudzas ikdienā nepieciešamas preces.

"Tāpat neviens no Ministru kabineta nekad nav interesējies, kāda ir situācija veikalos, kādas ir pircēju plūsmas, kādos laikos ir lielākais pircēju pieplūdums. Tirgotājiem šie dati ir, bet valdība ar saviem lēmumiem pircēju plūsmu pārkārto nepareizi," teica Krūzītis.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā nedēļas nogalēs veikalos būs aizliegta alkohola tirdzniecība, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

No valdības lemtā izriet, ka 5.decembrī stāsies spēkā prasība, ka brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, un veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela.

Nedēļas nogalēs un brīvdienās tirdzniecības vietās drīkstēs tirgot tikai pārtikas preces, izņemot alkoholu, higiēnas preces un degvielu.

Kategorijā "higiēnas preces" ietilpst šampūni, zobu higiēnas līdzekļi, zobu sukas, ziepes, ķermeņa mazgāšanas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatas lakatiņi, kosmētiskās salvetes, dvieļi, galda salvetes, higiēniskās paketes, tamponi, bērnu autiņi, kā arī sejas maskas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu