Kā 12 skaisti kopdzīves gadi pārvērtās kataklizmā. Stāsta Covid-19 pandēmijā šķīrušies pāri (8)

Foto: Shutterstock/golubovystock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Covid-19 pandēmija ietekmē ne tikai pasaules iedzīvotāju veselību un ekonomiku. Tā skar arī citus procesus, par kuriem sabiedrība aizdomājas retāk. Izjūk attiecības un agrāk laimīgu cilvēku kopdzīve, tiek šķirtas laulības, jo pandēmijas dēļ pieaug nesaskaņas cilvēku starpā, ziņo raidorganizācija BBC.

Visā pasaulē novērojama tendence, ka iepriekš laimīgi pāri pārtrauc attiecības. Daudzi vaino Covid-19 pandēmiju, kuras laikā cilvēkos audzis stresa līmenis, savukārt citi saka, ka pandēmijas laikā cilvēki, īpaši pāri, viens par otru ir uzzinājuši vai "izcēluši gaismā" dažādas pagātnes problēmas.

"Karantīnas laikā es uzzināju, ka manam vīram ir mīļākā. Es viņu par šo sāku pratināt," savu stāstu sāk Renī.

Viss, ko Renī vīrs varējis atbildēt: "Kā tu iekļuvi manā telefonā?".

"Tas bija liels trieciens. Es domāju, ka viņš vēlas no manis šķirties. Viņš nemaz nezina, ka es ar jums (BBC) šobrīd runāju," stāsta Renī. 

Mājiniekiem pandēmijas laikā "satuvinoties", arvien biežāk tiek izjusta spriedze attiecībās vai laulībā. Ģimenēm jātiek galā ar bērnu aprūpi, darbu, mājas darbiem, paralēli uztraucoties par veselību, finansēm un globālo stāvokli, ko izraisījusi Covid-19 pandēmija

Dažās attiecībās, kā Renī gadījumā, biežāka uzturēšanās mājās nozīmē arī dažādu noslēpumu atklāšanu, kas vēlāk nozīmē cīnīšanos ar to sekām. 

Pandēmija nevienu nesaudzē 

Pandēmijas laikā ir būtiski pieaudzis to pāru skaits, kuri meklē attiecību konsultācijas. 

"Parasti lielākā daļa manu klientu ierodas individuāli," stāsta Starptautiskās laulību un ģimenes konsultantu asociācijas prezidente Rebeka Pendere-Bauma.

Tomēr viņa uzsver, ka kopš pandēmijas sākuma ir notikušas lielas pārmaiņas un krietni biežāk uz konsultācijām nāk pāri. 

Šo tendenci apstiprina arī psihoterapeite Maurni Feurmane. Viņa stāsta, ka pēc nelielā klientu krituma pirmajās pandēmijas nedēļās vēlāk ir parādījusies pieprasījumu "jūra".

"Visbiežāk es dzirdu par pāru strīdiem par darbu sadali mājās.

Cilvēki cenšas strādāt un paralēli rūpēties par bērniem - viss vienkārši pārvēršas par haosu," skaidro Feuermane. 

Šādā situācijā nonācis arī 41 gadus vecais Ričards Šmidts un 31 gadus vecā Rafeala Šmidta, kuri dzīvo Bralīzijā. Viņi izšķīrās aizvadītajā mēnesī, pašizolācijas periodu pielīdzonot kataklizmai.

"Tie bija 12 skaisti gadi mūsu kopdzīvē. Bet pandēmija nevienu nesaudzē. Tā atklāja, ka attiecības 24 stundas no vietas, divi bērni, viens ofiss... nekas vairs nebija tā, kā agrāk," saka Rafaela. 

"Bija tādi dusmu un domstarpību brīži, kad mēs viens ar otru karojām. Mums ļoti atšķīrās uzskati Covid-19 jautājumos. Es masku vilkšanu, drēbju mazgāšanu un pastiprinātu higiēnu uztvēru ļoti nopietni. Viņa viedoklis atšķīrās. Atskatoties uz to tagad, varu pasmieties, taču tajā brīdī mēs bijām patiešām nikni," atminas Rafaela. 

Ričards stāsta, ka viņi sākuši strīdēties par mazsvarīgiem sīkumiem.

"Karantīnas laiks mājās bija ļoti bargs, mēs nevarējām iziet pat paelpot svaigu gaisu. Es atskatos un domāju, ka sākumā man nebija pieņemama visa šī stingrība," atzīst Ričards.

Kolektīva trauma

Lielbritānijas labdarības organizācijas "Relate" šī gada aprīlī veiktā aptauja atklāja, ka gandrīz katrs ceturtais cilvēks uzskata, ka stingrie Covid-19 ierobežojumi ir radījuši papildu spiedienu uz viņu attiecībām. Tāpat katrs ceturtais cilvēks atklāja, ka viņus savs partneris kaitina biežāk nekā iepriekš - šo faktu visbiežāk minēja sievietes. 

Pandēmija radījusi tādus apstākļus, kuros, gribot, negribot, nākas nonākt pie atklāsmēm - gan labām, gan sliktām. Kādā jūlijā veiktā pētījumā atklāts, ka 8% pandēmijas dēļ nonākuši pie lēmuma attiecības izbeigt, taču 43% atzīst, ka šis laiks viņus ar partneri satuvinājis.

Feurmane stāsta, ka pandēmija ir pastiprinājusi esošo attiecību dinamiku spilgtāk. Spēcīgi pāri kļuvuši vēl spēcīgāki, bet citās attiecībās apstiprinājusies problēmu klātbūtne.

"Pandēmija visos izraisa stresu. Tā ir kolektīva trauma," stāsta psihoterapeite.

Piemēram, Renī atzīst, ka par par vīra neuzticību viņa uzzinājusi tieši pandēmijas dēļ, jo iepriekš vienkārši nebūtu bijis laika, lai pamanītu vīra auksto izturēšanos.

Par spīti atklātajam, sieviete atzīst, ka šķiršanās nav iespējama.

"Es zvanīju saviem vecākiem, raudāju, taču viņi ir kristieši un laulības šķiršanai netic, tāpēc uzstāj, ka man japaliek ar vīru, neraugoties ne uz ko," viņa stāsta.

Par savām sajūtam gan sieviete nav pārliecināta.

"Vai es viņu mīlu? Es vairs nezinu. Tikai ceru, ka viņi vairs nekad nesarunāsies un jāteic, ka esmu priecīga, ka atklāju izskaidrojumu vīra attieksmei. Vismaz zinu, ka pie tās neesmu vainojama es," stāsta Renī.

Šķiršanās - kārtējais pārbaudījums jau tā saspringtā laikā

Tiem, kuru attiecības šo laiku nav izturējušas, pandēmija piedāvā nākamo pārbaudījumu - pārdzīvot salauztu sirdi pašizolācijā. 

Pandēmijas laikā izjuka arī mūziķa Kerona Bjata attiecības. Austrālietis ar draudzeni attiecībās bija deviņus gadus.

"Tas notika ļoti strauji. Pandēmijas laiks paātrinājis derīguma termiņa iztecēšanu. Gada sākumā mēs apspriedām mājas iegādi, bet tagad... Viņa ir prom un es jūtos vientuļi," viņš stāsta.

Lai pārdzīvotu notikušo, mūziķis pieturējies stingram darba un treniņu režīmam, taču šķiršanās un 112 dienu ilgā karantīna Melburnā pamatīgi ietekmējusi vīrieša pašsajūtu.

"Kad izšķīrāmies, Melburna lēnām "tika atvērta", taču drīz vien pēc tam izskanēja runas, ka atkal būs jādodas karantīnā. Tas mani pamatīgi apbēdināja, domāju, kas vēl varētu notikt. Man bija patiešām slikti, ilgu laiku vienkārši raudāju," stāsta Bjats.

Savukārt Ričards un Rafaela pandēmijas laikā mācījušies viens pret otru izturēties ar cieņu.

"Šie apstākļi lika mums ieskatīties acīs savām problēmām ar drosmi un vēlmi ar tām cīnīties. Es nevēlējos šķirties, taču citu izeju neredzēju. Manuprāt, mēs abi esam ļoti jauki cilvēki, kuri ir pelnījuši gaišu nākotni," teic Rafaela.

Arī Bjats stāsta, ka ar katru dienu gaisma tuneļa galā saskatāma skaidrāk.

"Ar katru dienu kļūst vieglāk. Tomēr joprojām ir kritiskas dienas. Patiesību sakot, tas ir līdzīgi visai šai Covid-19 situācijai - vienu dienu cipari ir ļoti augsti, citu dienu tie ir zemāki. Galvenais ir saglabāt cerību, ka viss būs kārtībā," viņš stāsta.

Ieteikumi attiecību saglabāšanai pandēmijā

Britu psihoterapteite Keita Moila dalījusies dažos ieteikumos, kas varētu palīdzēt saglabāt labas attiecības arī pandēmijas apstākļos:

  • Esot kopā neierasti vairāk, mūs sāk tracināt katrs partnera ieradums. Vēlams par šiem ieradumiem nevis aizrādīt un pārmest, bet gan pasniegt to no savas perspektīvas, izmantojot frāzes kā "es jūtu", "man šķiet", nevis "tu dari" vai "tu nedari".
  • Daudzi pāri stāsta, ka visu šo laiku pavada kopā, tomēr ne viss kopā pavadītais laiks ir lietderīgi izmantots. Ir svarīgi rast laiku tikai sev, arī dzīvojot zem viena jumta.
  • Šis ir ļoti sarežģīts laiks, kurā pazaudēt sev mīļu cilvēku un izdzīvot sirdssāpes, tomēr, ja tā ir noticis, ir svarīgi sazināties ar ģimeni un draugiem, kuri sniegs šajā laikā tik ļoti nepieciešamo atbalstu.

Tu neesi viens! Krīzes centra "Skalbes" atbalsta tālrunis darbojas katru nedēļas dienu, visu diennakti, sniedzot telefoniskas un privātas konsultācijas tiem, kuri slīgst depresijā, izjūt vientulību, zaudējumu sāpes, slimo ar atkarībām, vai cieš no nestabilas situācijas ģimenē. Psiholoģiskā un juridiskā palīdzība fiziskās, seksuālās un morālās vardarbības upuriem pa tālr. 67222922, 27722292 (00–24). 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu