VIDEO ⟩ Drons iemūžinājis "citplanētiešu medībās" izmantotas observatorijas sabrukšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ikdienišķas pārbaudes laikā ar dronu izdevies iemūžināt "Arecibo" observatorijas sabrukšanas brīdi - mirkli, kad pārtrūkst kabeļi, kas saturēja platformu virs antenas.

Video uzņemts 1. decembrī, ap astoņiem no rīta pēc vietējā Puertoriko laika. Sākumā tajā redzams skaists, saulains rīts, tomēr to pēkšņi iztraucē viena no galvenajiem kabeļiem pārtrūkšana, liekot sabrukt virs diska esošajai platformai.

Šis videoieraksts var palīdzēt zinātniekiem saprast, kas nogāja greizi ar šo slaveno observatoriju, kas aktīvi tika lietota citplanētiešu medībās.

Divas minūtes garo video savā "Twitter" kontā publicēja Skots Meinlijs, kurš sevi dēvē par "astronogeimeri" , astrofiziķi un "YouTube" zvaigzni.

VIDEO: "Arecibo" sabrukšanas brīdis

"Pie 4. torņa norisinājās drona inspekcija, kad sākās observatorijas sabrukšana, tāpēc mēs varējām uzņemt kabeļu pārtrūkšanas tuvplānu," rakstīja Meinlijs.

Savā nākamajā ierakstā viņš vēsta, ka "drīzāk izskatās, ka kabelis nevis pārtrūka, bet gan izgāja no savas ligzdas."

Iepriekš jau ziņots, ka 57 gadus vecais radioteleskops piedzīvoja pamatīgas problēmas ar tā kabeļiem, kas milzīgo šķīvi padarīja pārāk nestabilu, lai varētu salabot. Papildus tam tika bojāts arī pats masīvais teleskopa šķīvis, kas ir 305 metrus diametrā liels. Tieši tāpēc tika nolemts observatoriju nojaukt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu