Atrodams pat bērnu kosmētikā. Pētījums atklāj, cik daudzos ikdienas skaistumkopšanas produktos ir atrodams nāvējošais azbests (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Miguel Salgado/Unsplash

Zinātnieku grupa atklājusi, ka gandrīz katrā septītajā testētajā ikdienas kosmētikas produktā, kur izmantots nekaitīgais minerāls talks, atrodams arī ļoti kaitīgais azbests. Veselību apdraudošais minerāls tika konstatēts pūdera konsistences kosmētikā - tai skaitā arī kādā bērnu grima komplektā. Žurnāls "Environmental Health Insights" publicējis veiktā pētījuma rezultātus.

Azbests ir šķiedrains minerāls, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas, tai skaitā olnīcu vēzi, plaušu slimības un mezoteliomu, kas ir neārstējams krūškurvja, sirds vai vēdera sienas vēzis.

Pētnieki no bezpeļņas organizācijas "Environmental Working Group" analizēja 21 paraugu, no pūderveida kosmētikas produktiem, kuru sastāvā izmantots talks. Paraugu starpā bija acu ēnas, sejas un ķermeņa pūderi. Azbests tika atrasts trijos produktos - divās acu ēnu paletēs un vienā bērnu kosmētikas komplektā.

Organizācijas viceprezidente Neka Lība apgalvoja, ka minētā kaitīgā minerāla klātbūtne kosmētikā var negatīvi ietekmēt sabiedrības veselību, jo arī nelielos daudzumos azbests ir bīstams.

"Uzskatu, ka cilvēkiem vajadzētu uztraukties. Viens no septiņiem nav neliels skaitlis – es lietoju vairāk nekā septiņus personīgās higiēnas produktus. Pēc pētījuma es kārtīgi apskatīju savu produktu sastāvu," sacīja Lība.

Pulverveida kosmētika rada risku azbestam nonākt plaušās, jo pūdera daļiņas viegli paceļas un izkliedējas gaisā.

"Sejas pūdera lietošanas laikā gaisā izdalās daudz ieelpojamu daļiņu, kas var nonākt plaušās," turpināja sieviete.

Viens no produktiem, kurā tika atrasts kaitīgais minerāls, bija domāts bērniem. Mazi bērni ir īpaši pakļauti riskam, jo viņu plaušas, kā arī citi orgāni, atrodas attīstības stadijā.

Kā tik ļoti bīstamais azbests nonāk ikdienā lietojamos produktos? Bieži vien netālu no talka ieguves vietām atrodas arī azbesta atradnes, kā rezultātā kaitīgā minerāla šķiedras sajaucas ar talku tā ieguves laikā. Risinājums šai problēmai būtu kvalitatīvākas sijāšanas sistēmas, kas spētu nošķirt ar azbestu pārklātās daļiņas.

Daudzi ir informēti par azbesta kaitīgumu, taču šībrīža regulas nepieprasa kosmētikas uzņēmumiem pārbaudīt un norādīt, vai produktu sastāvā ir šis minerāls.

Ja kādā no tiem tiek konstatēta azbesta klātbūtne, regulējošās iestādes nav pilnvarotas ierobežot tā ražošanu.

"To iespējams uzzināt tikai tad, ja uzņēmums veic īpašu pārbaudi. Taču neviens uzņēmums nerakstīs "talks ar šķipsniņu azbesta" sastāvdaļu aprakstā," sacījusi Lība.

Sabiedrības veselības eksperti un patērētāju tiesību aizstāvji cīnās par striktākiem likumiem, kas noteiktu obligātu pārbaudi un skaidrāku sastāva aprakstu.

Kamēr nav ieviesti jauni noteikumi, eksperti aicina izvairīties no kosmētikas, kuras sastāvā ir talks. Veikalos pieejami līdzīgi produkti, kuru ražošanā šo vielu neizmanto. Eksperte īpaši uzsvērusi: "Es simtsprocentīgi iesaku cilvēkiem pārstāt izmantot produktus, kuru sastāvā ir talks." 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu