Pētnieki atklājuši, ka suņi patiesībā nesaprot, ko tu viņiem saki (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Suns. Ilustratīvs attēls.
Suns. Ilustratīvs attēls. Foto: Nicky J Graham/Shutterstock

Suņu saimnieki bieži apgalvo, ka viņu mīluļi saprot katru vārdu, ko viņam saka, taču, visticamāk, viņš jūs nesaprot pilnībā, atklāts jaunā pētījumā, vēstī raidsabiedrība CNN.

Neskatoties uz suņu "cilvēkiem līdzīgajām" dzirdes spējām interpretēt skaņas, suņi nedzird smalkās atšķirības starp vārdiem tādā veidā, kā to spēj cilvēki, atklājusi pētnieku grupa.

Budapeštas Universitātes pētnieki izmērīja suņu smadzeņu aktivitāti, izmantojot tehniku, ko sauc par elektroencefalogrāfiju. Pētnieki suņiem atskaņoja vārdus, kurus viņi zināja, piemēram, "sēdēt", un tad virkni citus vārdus un pīkstienus.

Eksperti atklāja, ka suņi, kuri nebija īpaši apmācīti eksperimentam, ātri un skaidri var atšķirt pavēles no ļoti atšķirīgajiem nejēdzīgajiem vārdiem. "Smadzeņu darbība atšķiras, kad viņi dzird pavēles, kuras viņi zina," pastāstīja pētījuma vadošā autore Lilla Madžari.

Tomēr dzīvnieki nepievērsa uzmanību nelielajām atšķirībām starp zināmiem vārdiem un līdzīgi skanošiem vārdiem. Tā vietā suņu smadzenes tos apstrādāja kā vienu un to pašu vārdu, sacīja universitātes etoloģijas katedras doktorante Madžari.

Suņi ir slaveni ar savu labo dzirdi un spēju labi atšķirt vārdus un skaņas, sacīja Madžari.

"Bet šķiet, ka viņi īsti nepievērš uzmanību visām skaņām," viņa teica, piebilstot, ka turpmāki pētījumi varētu izskaidrot, kāpēc.

"Viņi var vienkārši neapzināties, ka visas detaļas, runas skaņas ir patiešām svarīgas cilvēka runā. Ja runa ir par parastu mājas suni: šis suns savā dzīvē spēj iemācīties tikai dažas pavēles," viņa teica.

Kaut arī mūsu labākie dzīvnieku draugi, iespējams, neatpazīst visas runātāju nianses, Madžari apgalvo, ka pētījums arī apstiprināja to, ka suņi faktiski klausās cilvēka runu un reaģē uz pazīstamiem cilvēkiem vai ķermeņa valodu.

"Tas patiešām parāda, ka suņi var atšķirt pazīstamos vārdus no bezjēdzīgiem vārdiem," viņa teica, norādot, ka mājas suņi reģistrēja smadzeņu darbību pat tad, kad klausījās nepazīstamas balss sniegtas pavēles.

Pētījuma secinājumi otrdien, 8. decembrī, tika publicēti "Royal Society Open Science" zinātnes žurnālā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu