Dānijas banka atklāj "šokējošās prognozes" 2021. gadam (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: oatawa/Shutterstock

Dānijas "Saxo Bank" publicējusi tradicionālās "šokējošās prognozes" nākamajam gadam. Bankas analītiķi pērn prognozēja Trampa sakāvi ASV prezidenta vēlēšanās, kas notika novembrī. Nākamajā gadā tiek prognozēts, ka tiks sasniegts rekordliels skaits korporatīvo bankrotu jomā.

Dāņu banka otrdien nāca klajā ar jaunām "šokējošām prognozēm". Bankas analītiķi uzskata, ka pandēmija un sarežģītais prezidenta vēlēšanu process būtiski pietuvinājis notikumus, kam pēc sākotnējām prognozēm bija jānotiek tālākā nākotnē.

"Īsāk sakot – 2020. gada problēmas nozīmē to, ka 2021. gadā mēs jau saskarsimies ar lietām, kam bija jānotiek vēlāk,” saka "Saxo Bank" investīciju nodaļas direktors Stīns Jākobsens.

"Saxo Bank" pērn prognozēja Trampa sakāvi vēlēšanās, taču kļūdījās ar naftas cenu – tika prognozēts, ka šī gada beigās naftas cena būs 90 dolāru par barelu (patiesībā tā ir divas reizes zemāka). Bankas pārstāvji norāda, ka “prognozes nav uzskatāmas par oficiālu pozīciju saistībā ar situāciju tirgos un politikā", aicināja lasītājus "domāt nestandarta virzienā, kā arī diskutēt par svarīgiem jautājumiem, par ko runā banka”.

Pilsētas kļūs tukšas, pateicoties beznosacījuma bāzes ienākumiem

Pabalsti, kurus valstis ir sākušas izsniegt iedzīvotājiem pandēmijas laikā, var kļūt par beznosacījuma bāzes ienākumu pamatu. Tas, pēc bankas analītiķu domām, radīs jaunu dzīvesveidu un prioritāšu maiņu.

Jaunie cilvēki arvien vairāk sāks atteikties no dārgās un stresa pilnās dzīves pilsētās, lai dotos uz laukiem, kur daudzi pavadījuši savu bērnību. Savukārt profesionāļi sāks aizbraukt no lielajām pilsētām uz mazpilsētām vai ciemiem, jo daļā pilsētu ir pārlieku augstas dzīves izmaksas, bet dzīves līmenis ir zems un noziedzības līmenis – augsts.

Katram būs sava daļa īpašajā sabiedrības tehnoloģiju fondā

Automatizācija un mākslīgais intelekts radīs situāciju, ka tuvāko gadu laikā ceturtā daļa esošo profesiju izzudīs. Lai izbēgtu no sabiedrības neapmierinātības, 2021. gadā būs nepieciešams atrast jaunu politisko risinājumu. Lai samazinātu nevienlīdzību, tiks radīts īpašs sabiedrības tehnoloģiju fonds, kas katram ļaus iegūt labumu no dividendēm, kas radīsies no produktivitātes celšanas digitālajā ērā.

Pateicoties tam, daudziem miljoniem cilvēku vairs nebūs jāstrādā smags rutīnas darbs.

Pieaugs dažādu rokdarbu popularitāte, kā arī pieaugums vērojams tajos sektoros, kas saistīti ar dažādiem hobijiem, aktīvo atpūtu un sportu.

Vakcīnas izstrāde veiksmīga, kompāniju krahs - neizbēgams

Vakcīnas pret Covid-19 parādīšanās, karantīnas ierobežojumu atcelšana un dzīves normalizēšanās 2021. gadā izprovocēs strauju inflācijas pieaugumu un bezdarba samazināšanos. Tāpat straujā ekonomikas atkopšanās radīs ekonomikas pārkaršanu. Tādējādi ASV Federālās rezerves varētu pieļaut kļūdu, kā rezultātā būs rekordliels maksātnespējas gadījumu skaits.

Kompānijas, kas “kritīs pirmās”, būs no tirdzniecības sektora, kurām būs pārlieku lielas finansiālās saistības.

"Amazon" "nopirks" Kipru

2021. gadā "Amazon", baidoties par valdību neapmierinātību ar to, ka tā un citi IT jomas giganti maksā pārāk maz nodokļos, izdarīs negaidītu gājienu un pārnesīs savu mītni uz Kipru. "Amazon" konsultanti palīdzēs Kiprai pārrakstīt nodokļu kodeksu pēc Īrijas piemēra, tādējādi ļaujot lielajām kompānijām maksāt mazākus nodokļus.

Savukārt Kipras valdība un iedzīvotāji "kļūs par laimīgiem vergiem". Atbildot uz to, Eiropas Savienības un ASV regulatori centīsies sodīt kompāniju par tādu egoismu un piespiest mainīt darba metodes, bet Kiprai būs nepieciešams mainīt nodokļu politiku, pielīdzinot to citām Eiropas Savienības valstīm.

Vācija samaksās par Franciju

Kā vēsta "Saxo Bank", Francijas valsts parāds 2021. gadā sasniegs 120% no IKP, bet privātpersonu un juridisko personu parādsaistības varētu izrādīties vēl par 20% lielākas. Neraugoties uz ekonomikas stimulēšanas programmu 100 miljardu eiro apmērā, Francija nespēs apturēt bankrotu vilni.

Parīzei nekas cits neatliks, kā vērsties pie kaimiņvalsts Vācijas ar "pastieptu roku", lūdzot atļaut Eiropas Centrālajai bankai emitēt pietiekami daudz eiro, lai glābtu Francijas banku sistēmu un novērstu tās sabrukumu.

Blokķēdes uzvarēs viltus ziņas

Dezinformācijas izplatības draudi un uzticības trūkums pat pazīstamiem medijiem 2021. gadā sasniegs krīzes līmeni.

Lielie izdevumi un sociālie tīkli būs spiesti pieņemt atbildes pasākumus, izmantojot blokķēdes. Tehnoloģija ļaus izsekot jebkuru ziņu līdz tās sākotnējam avotam, tā ļaujot cīnīties pret dezinformāciju.

"Tehnoloģiskās novirzes" kapitāla plūsmā Ķīnas digitālās valūtas dēļ

Ķīna jau šogad veica eksperimentu ar digitālo valūtu. Nākotnē "Digitālie elektroniskās norēķināšanās līdzekļi" (DCEP) kļūs par Ķīnas juaņas digitālo versiju. Nākamais solis – Ķīnas Tautas banka radīs ārvalstu investoriem pieeju Ķīnas kapitāla tirgum. Ķīnas valūtas stabilitāte un blokķēžu caurspīdīgums līdz minimumam samazinās kapitāla aizplūšanas riskus no valsts.

Līdz ar to digitālā juaņa tiks uzskatīta par valūtu, kas nav nodrošināta ar zeltu, bet ar to būs iespējams veikt darījumus ar negatīvām procentu likmēm.

Tādējādi valūtas radīšana, kas spēs konkurēt ar ASV dolāru par rezerves valūtas statusu, strauji palielinās pieprasījumu Ķīnā, un jaunā digitālā valūta ļaus veidot pilnīgi jaunu pensiju sistēmu un padziļinās Ķīnas kapitāla tirgu.

Termokodolu revolūcija nodrošinās energoresursu pārpilnību

Termokodolu reaktora SPARC projekts, kas šogad tika apstiprināts Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, radīs lielāko revolūciju enerģētikas nozarē kopš atomelektrostaciju laikiem.

Termokodolu enerģija atvērs durvis uz pasauli, kurā vairs nebūs ūdens vai pārtikas trūkums, tajā liela loma būs robottehnoloģijām un ražošanas procesu automatizācijai. Tā rezultātā jaunajām paaudzēm nebūs nepieciešams strādāt rūpnīcās, tāpat arī CO2 izmešu apjoms ievērojami samazināsies. Gandrīz katra valsts kļūs neatkarīga un pati varēs sevi nodrošināt ar pārtikas un enerģijas produktiem, savukārt dzīves standarti pieaugs.

Palielināsies pieprasījums pēc sudraba

2021. gadā sudrabs varēs lepoties ar popularitāti investoru vidū, jo to varēs izmantot gan kā dārgmetālu, gan arī kā svarīgu elementu rūpniecības nozarē. Tirgū būs jūtams sudraba trūkums, jo tas tiks izmantots saules bateriju ražošanā. Tas savukārt apdraudēs Džo Baidena politisko atbalstu investīcijām saules enerģijā, kā arī apdraudēs Ķīnas mērķi īstenot “nulles izmešu” iniciatīvu līdz 2060. gadam un citas iniciatīvas.

Jaunattīstības ekonomiku uzplaukums

Tehnoloģiju loma būs jūtama arī jaunattīstības tirgos, kur darba produktivitāte palielināsies straujāk nekā attīstītajās valstīs. 2021. gadā investori sapratīs, ka jaunattīstības tirgus tuvāko gadu laikā gaida prātam neaptverama izaugsme.

Tāpat savu lomu spēlēs arī satelītinternets, kas ļaus palielināt datu apmaiņas ātrumu, un no tā ieguvēja būs izglītības sfēra. Bez tam palielināsies biznesa efektivitāte. Turpināsies pārmaiņas maksājumu sistēmās. Bezpilota lidaparāti tiks lietoti arī lauksaimniecībā, kas savukārt ļaus ekonomiski attīstīties arī ekonomiski atpalikušākajiem reģioniem visā pasaulē.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu