VIDEO ⟩ Kā Piena Ceļa galaktika izskatīsies pēc 400 tūkstošiem gadu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Denis Belitsky/Shutterstock

Zvaigžņotās debesis pēc daudziem tūkstošiem gadu varētu krietni vien mainīt vizuālo izskatu, noskaidrojuši pētnieki.

Lai to novērotu, Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) tev piedāvā divas iespējas: vai nu skatīties debesīs teju pusmiljonu gadu, vai arī noskatīties šo trīsdesmit sekunžu garo simulāciju.

Jaunajā simulācijā ir iekļauti 40 tūkstoši zvaigžņu, kas atrodas 325 gaismas gadu attālumā no mūsu Saules. Katrs gaismas punkts reprezentē vienu reālu objektu Piena Ceļā, bet katra spožā līnija reprezentē šā objekta virzību 400 tūkstošu gadu laikā. Spožākās līnijas nozīmē to, ka objekts atrodas tuvāk Saules sistēmai, bet blāvākas – ka tālāk.

"ESA" pētnieki skaidro, ka šī simulācija neparāda neko pārsteidzošu. Līdz animācijas beigām lielākā daļa zvaigžņu atrodas labajā ekrāna pusē, kamēr pārējā kosmosa daļa izskatās relatīvi tukša. Tas ir tāpēc, ka zvaigznes uz savu pusi velk kāds jauns melnais caurums vai cits objekts. Arī mūsu Saule nemitīgi kustas, izraisot ilūziju, ka zvaigznes vairāk sapulcējušās labajā pusē.

VIDEO: Piena Ceļa evolūcija

"Ja tu iedomājies sevi virzāmies cauri cilvēku pūlim, kas nekustīgi stāv, tad cilvēki tev priekšā izskatīsies atvirzāmies viens no otra, kad tu tiem tuvojies. Savukārt cilvēki tev aizmugurē izskatīsies sanākam kopā, kad tu no tiem attālināsies. Tas pats notiek ar zvaigznēm, kad virzās Saule," skaidrots "ESA" blogā.

Šis video nebūtu tapis bez satelīta "Gaia", kas uztvēra zvaigžņu pozīcijas un kustības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu