"Manabalss.lv" skaidro, kāpēc atteikts publicēt ar ģimenes jēdzienu saistītu iniciatīvu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SewCream/Shutterstock

Portāls "Manabalss.lv" nolēmis nepublicēt parakstu vākšanai iesniegto iniciatīvu "Par dabiskas ģimenes aizsardzību Latvijas Republikas Satversmē", jo tā neatbilstot Satversmē noteiktajām cilvēku pamattiesībām, aģentūru LETA informēja portāla pārstāvis Didzis Meļķis.

"Manabalss.lv" skaidro, ka iniciatīvā paustie ierosinājumi neatbilst portāla kvalitātes kritērijiem, tajā skaitā Satversmē noteiktajām cilvēku pamattiesībām, sevišķi to skaidrojumam nesenajā Satversmes tiesas (ST) spriedumā, kā arī noteikumam, ka iniciatīvai jārespektē minoritāšu tiesības vienlīdzīgā un tiesiskā sabiedrībā. Tāpat saskaņā ar juristu sniegtajiem atzinumiem iniciatīvas prasība paredzami nav reāli īstenojama.

Iniciatīvā izteikts rosinājums, ka "likumdevējam Satversmē jānostiprina dabiskas ģimenes tiesiskā atzīšana, aizsardzība un atbalsts no valsts un sabiedrības puses, kā arī jāaizsargā bērna tiesības uz māti sievieti un tēvu vīrieti, nākotnē nepieļaujot to pārdefinēšanu, piemēram, par "vecāks Nr.1" un "vecāks Nr.2"".

Iesniegumā prasīts Latvijas pamatlikuma Satversmes grozījums, tāpēc "Manabalss.lv" iniciatīvas vērtēšanai piesaistīja vairākus konstitucionālos un citus juristus. Pamatojoties uz iniciatīvu kvalitātes kritērijiem un organizācijas darba stratēģiju fokusēties uz praktiski ieviešamām likumdošanas un rīcībpolitikas iniciatīvām, portāla komanda ir nolēmusi attiecīgo iniciatīvas iesniegumu nepublicēt.

Meļķis skaidro, ka saskaņā ar neseno ST lēmumu ir atzītas viendzimuma pāra tiesības uz bērna dzimšanas atvaļinājumu. ST spriedums ir saistošs arī likumdevējam, norāda portālā.

"Arī jebkurš pilsoņu kopums nevar aicināt pieņemt tādu likumprojektu, kas pārkāpj personu pamattiesības, kas izriet no šā ST sprieduma. Kā Saeimas, tā jebkura tautas kopuma rīcības brīvība šai gadījumā tiesiski ir ierobežota, un tā nevar būt pretrunā vispārējiem tiesību principiem un pārkāpt personām piešķirtās pamattiesības," skaidro portāla pārstāvji.

Līdz ar to arī iniciatīvas aicinājums ir pretrunā ST sniegtajai Satversmes interpretācijai, secinājuši "manasbalss.lv" veidotāji.

"Mūsu platforma nav ne kārtējais viedokļu forums, ne tribīne vārda brīvības izpausmēm. Īstenot vārda brīvību Latvijā visnotaļ pilnvērtīgi var arī citādi - medijos, digitālajos forumos, sapulcēs, mītiņos," cita starpā skaidro parakstu vākšanas platformas pārstāvji.

Savukārt pašas iniciatīvas autors Jānis Biķis, vēl pirms bija zināms gala lēmums, ka iniciatīva netiks publicēta, norādījis, ka iesniedzēja ieskatā ar ST spriedumu ir izdarīts spiediens uz likumdevēju, lai likumiski nostiprinātu homoseksuālas ""ģimenes" formas".

"Latvijā šobrīd juridiski tiek mēģināts pārdefinēt ģimenes jēdzienu, tajā ietverot dažādas kopdzīves formas. Lai Latvija varētu pastāvēt un attīstīties, neiekrītot vēl dziļāk demogrāfiskajā bedrē, likumdevējam Satversmē būtu jānostiprina dabiskas ģimenes tiesiskā atzīšana," pauž Biķis. Iniciatīvā pausts, ka dabiska ģimene, kurā bērnam ir vecāki - tēvs un māte, ir dabiski paredzēta drošākā vide bērna audzināšanai un augšanai.

Biķis aicina situācijā, kad iniciatīva nav publicēta portālā, būt joprojām gataviem to parakstīt, nezaudēt interesi un cīņas sparu par "dabiskas ģimenes" aizsardzības nostiprināšanu Satversmē. "Nepieļausim, ka divi onkuļi vai divas tantes izvēlēsies adoptēt Latvijas bērnu," aicina iniciatīvas autors.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu