Pandēmijas dēļ lielāko hitu autori "spiesti strādāt par taksometru vadītājiem"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: скриншот видео

Covid-19 pandēmijas laikā slavenu popmūzikas hitu autori, lai nopelnītu iztikai, ir spiesti "strādāt par taksometru vadītājiem", teikts ziņojumā Lielbritānijas parlamenta deputātiem.

Naudas sadale

Dziesmu autore Fiona Bevena (Fiona Bevan), kura ir sacerējusi dziesmas tādiem māksliniekiem kā "One Direction" un "Steps", komentējusi, ka daudzi dziesmu rakstnieki šobrīd piedzīvo grūtus laikus, ko būtiski ietekmē arī mūzikas straumēšanas servisu atlīdzību izmaksu politika.

Viņa atklāja, ka nopelnījusi vien 100 britu mārciņas par Austrālijas superzvaigznes Kailijas Minogas (Kylie Minogue) jaunā albuma "Disco" dziesmas līdzautorību.

"Paši veiksmīgākie dziesmu rakstnieki pasaulē nevar samaksāt īri,"

viņa saka. "Šobrīd hitu autori vada "Uber" taksometrus. Tas ir diezgan nožēlojami."

Fiona Bevena
Fiona Bevena Foto: Ekrānuzņēmums

Fiona Bevena bija viena no mūzikas industrijas pārstāvēm, kas uzrunāja Digitālās kultūras, mediju un sporta komitejas (Digital Culture Media and Sport Committee) deputātus, īpaši akcentējot mūzikas straumēšanas servisu problēmu, jo šobrīd trīs ceturtdaļas no visiem Lielbritānijas mūzikas biznesa ienākumiem nāk tieši no straumēšanas kompānijām.

Savu viedokli pauda arī slavenais ģitārists Nails Rodžerss (Nile Rodgers) un saksofonists "Soweto Kinch".

Rodžerss atzinās, ka pirms pandēmijas nav īpaši sekojis līdzi straumēšanas servisu atskaitēm, jo galvenos ienākumus guvis no koncertiem, taču tagad, iedziļinoties, ir pilnīgi šokēts.

"Mēs pat nezinām, cik viens straumējums ir vērtīgs," viņš saka. "To nemaz nevar uzzināt, jo pastāv slepenas vienošanās mūzikas kompāniju un straumēšanas servisu starpā."

"Procesam ir jābūt caurspīdīgam," viņš uzsvēra, piebilstot, ka ierakstu kompānijas savās kabatās ieliek līdz par 82% ienākumu no tādiem servisiem kā Spotify, Apple Music un Amazon Music. "Tas ir nejēdzīgi."

"Es uzlūkoju ierakstu kompānijas kā savu partneri. Un interesanti, ka katru reizi, kad uztaisu saviem partneriem auditu, es vienmēr atrodu naudu. Katru reizi," viņš saka, apsūdzot kompānijas naudas slēpšanā. "Un dažreiz tās ir milzīgas summas."

Nails Rodžerss
Nails Rodžerss Foto: Ekrānuzņēmums

Atgādinām, ka Rodžerss ir līdzautors tādām dziesmām kā disko grupas "Chic" hitam "Le Freak", Madonnas "Like A Virgin", Devida Bovija "Let's Dance" un daudziem citiem. 

Straumējums kā pirkums

Šobrīd katras dziesmas straumējums jeb atskaņojums, piemēram, Spotify, tiek uzskatīts par pirkumu, taču

Rodžers uzskata, ka straumējums ir vairāk kā dziesmas atskaņošana radiostacijā vai licences izsniegšana, kam būtu jādod autoram aptuveni 50% ienākumu. 

"Ierakstu kompānijas vienkārši nolēma, ka straumējums pielīdzināms pirkumam, jo tas palielina viņu peļņu," saka Rodžerss. "Dziesmu autoriem būtu jāpārskata savi līgumi, ņemot vērā jaunos mūzikas patērēšanas paradumus."

Viņš aicināja deputātus ieviest jaunu regulējumus mūzikas straumēšanas jomā.

Video: Attālināta deputātu un dziesmu autoru sapulce (angļu val.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu