Par neatbilstošām Satversmei atzīst normas, kas nosaka vecuma pensijas minimālo apmēru

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Plāksne pie Satversmes tiesas.
Plāksne pie Satversmes tiesas. Foto: Lita Krone/LETA

Satversmes tiesa (ST) par neatbilstošām Satversmei atzinusi normas, kas nosaka vecuma pensijas minimālo apmēru, aģentūru LETA uzzināja tiesā.

ST šo lietu ierosināja pēc Augstākās tiesas (AT) un tiesībsarga Jura Jansona iesniegtajiem pieteikumiem.

ST secināja, ka normas neatbilst Satversmes 1. un 109.pantam. Satversmes 1.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet 109.pants nosaka, ka ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Viena no pieteikuma iesniedzējām, proti, AT uzskatīja, ka Satversmes 109.pantam neatbilst "Noteikumu par vecuma pensijas minimālo apmēru" punkti, kuri paredz, ka minimālās vecuma pensijas apmēru nosaka atkarībā no personas apdrošināšanas stāža.

Tāpat tiesa uzskatīja, ka šim pantam neatbilst "Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību", kas nosaka, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir 64,03 eiro.

Savukārt Tiesībsargs uzskatīja, ka minētās normas neatbilst Satversmes 1., 91. un 109.pantam. Līdztekus jau nosauktajiem pantiem, 91.pants nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un tā tiesības tiek īstenotas bez diskriminācijas.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu