Saeima konceptuāli atbalsta sodus par apmeklētāju bez sejas maskām apkalpošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izlietota sejas maska.
Izlietota sejas maska. Foto: Unsplash

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja strīdīgos grozījumus, kas paredz sodus par apmeklētāju bez sejas maskām apkalpošanu.

Viens no Saeimā iesniegtajiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka par pasākuma organizatoram, saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam vai ēkas īpašniekam noteiktā pienākuma neielaist iekštelpās personu, kas nelieto mutes un deguna aizsegu, nepildīšanu, fiziskai personai un juridiskai personai piemēro brīdinājumu vai līdz 50 eiro lielu naudas sodu.

Strīdīgie grozījumi par soda piemērošanu pirms tam konceptuāli atbalstīti Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Sintija Siliņa komisijā norādīja, ka Covid-19 krīzē liels slogs ir tieši uz darba devējiem un uzņēmumu personāls nav gatavs konfliktu risināšanām, jo tam ir paredzēta policija. Tāpat uzņēmējiem krīzes laikā trūkst finansiāla atbalsta, un tagad ne katrs mazais veikaliņš var šajā brīdī atļauties algot apsardzi, lai nodrošinātu minēto pienākumu.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas pārstāve Ieva Ligere norādīja, ka degvielas uzpildes stacijās nav iespējas nodrošināt darbiniekus, kuru pienākumos ietilptu kontrolēt, vai apmeklētāji lieto maskas. Rezultātā ir klienti, kas uz aizrādījumu lietot masku aizbrauc nenorēķinājušies, lai gan degviela automašīnā jau uzpildīta.

Tāpat uzpildes staciju darbinieki nevar nokontrolēt, vai stacijas apmeklētāji neietilpst to iedzīvotāju kategorijās, kurām maskas nav jālieto.

"Kopumā situācija uzlabojas un arvien mazāk cilvēku nelieto maskas, tomēr tādi gadījumi pastāv un iedzīvotāju dusmas nav pazudušas," piebilda Siliņa.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji norādīja, ka soda piemērošana ir diskusiju un politiskās izšķiršanās jautājums.

Pret minēto normu iebilda vēl vairākas iesaistītās puses.

Likumprojektam tika noteikta steidzamība un priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 14.decembris.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu