Uzsākts darbs pie smaržu identifikācijas, ar kuras palīdzību būs iespējams uzzināt, kā smaržoja viduslaiki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Everett Collection/Shutterstock.com

Zinātnieki uzskata, ka vēsturiskā Eiropa varētu būt smaržojusi pēc tabakas vai eksperimentāliem mēra iznīcināšanas līdzekļiem. Tagad viņi strādā, lai sīkāk identificētu šīs smaržas un arhivētu tās digitālajā bibliotēkā, vēsta portāls "The Guardian". 

Eiropas zinātnieku komanda no dažādām jomām, ieskaitot mākslīgo intelektu, ir apvienojusies, lai strādātu pie vērienīga projekta ar nosaukumu "Odeuropa".

Viņu galvenais mērķis ir identificēt noteiktas smakas, kas atgādina Eiropu no 16. līdz 20. gadsimta sākumam, dokumentēt tās, padarīt tās publiski pieejamas tiešsaistē un pēc tam, iespējams, izvietot dažādos muzejos.

Lai noteiktu, kā īsti smaržoja katrs Eiropas periods, pētniekiem vispirms būs jākoncentrējas uz mākslīgā intelekta izstrādi, kas vairāk nekā 250 000 dokumentos, kas rakstīti septiņās dažādās valodās, var identificēt smaržu aprakstus un aromātisko priekšmetu attēlus.

Pēc tam šī informācija tiks izmantota, lai izveidotu tiešsaistes "Eiropas smaržu" enciklopēdiju kopā ar kontekstuālajiem aprakstiem par tām.

"Kad sākat aplūkot drukātos tekstus, kas Eiropā publicēti kopš 1500. gada, jūs atradīsiet ļoti daudzas atsauces uz smaržu, sākot no reliģiskām smaržām - piemēram, vīraka smaržas - līdz tādām kā tabaka," sacīja Viljams Tulets no Anglijas Ruskinas universitātes.

"Tas varētu aizvirzīt visdažādākajās smaržu pasaulēs, neatkarīgi no tā, vai tas ir tādu garšaugu kā rozmarīns izmantošana, lai pasargātu no mēra, smaržojošu sāļu izmantošana 18. un 19. gadsimtā kā pretinde pret lēkmēm un ģīboni," skaidroja Tulets.

Pētnieki cer, ka, identificējot smaržas, kas, šķiet, ir visizplatītākās Eiropā laikā no 16. līdz 20. gadsimtam, viņi pēc tam var kartēt, kā šo smaržu nozīme un izmantošana laika gaitā ir attīstījusies.

Piemēram, tabaka, kuras izcelsme ir pirmskoloniālā Amerikā, bija eksotiska un dārga prece, kad to pirmo reizi ieveda Eiropā 15. gadsimta beigās. Tabakas stāvoklis Eiropas sabiedrībā nākamajos gados mainījās, jo tā kļuva par visuresošu tirdzniecības preci.

"Tā ir prece, kas Eiropā tika ieviesta 16. gadsimtā un kas sākas kā ļoti eksotisks smaržas veids, bet pēc tam ātri pieradināja un kļuva par daļu no daudzu Eiropas pilsētu parasto smaržu. 18. gadsimtā, cilvēki aktīvi sūdzējās par tabakas lietošanu teātros," stāstīja Tulets. 

Projektu paredzēts pabeigt trīs gadu laikā, un tas izmaksās 3,3 miljonus ASV dolāru. Pirmo posmu plāno sākt 2021. gada janvārī.

Papildus tam, lai gūtu dziļāku izpratni par Eiropas pagātni, šī daudzmiljonu dolāru pētniecības projekta rezultāti potenciāli varētu palīdzēt uzlabot pieredzi muzejā. Komanda plāno sadarboties ar ķīmiķiem un smaržu ražotājiem, lai atjaunotu šīs atšķirīgās smaržas un piestiprinātu tās muzeja eksponātiem.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu