Cilvēces lielākie slepkavnieki. PVO nosauc galvenos nāves cēloņus pasaulē pēdējo 20 gadu laikā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kapi. Ilustratīvs attēls.
Kapi. Ilustratīvs attēls. Foto: Alejandro Guzmani/Shutterstock

Pēdējo 20 gadu laikā cilvēki arvien biežāk mirst no neinfekciozām slimībām. Piemēram, sirds un asinsvadu saslimšanām, diabēta un vēža, liecina apjomīgs pētījums par nāves cēloņiem pasaulē, ko veica Pasaules Veselības organizācija (PVO). PVO uzsver, ka šādu slimību agrīna diagnostika un profilakse var ievērojami samazināt nāves gadījumu skaitu, vēstī raidsabiedrība BBC.

Ja 2000. gadā "top 10" nāvējošākajās slimībās bija tikai četras slimības, kas netiek pārnestas kontakta ceļā, tad 2019. gadā tās jau ir septiņas.

"Šie jaunie dati ir vēl viens atgādinājums, ka mums steidzami jāstiprina neinfekciozu slimību profilakse, diagnostika un ārstēšana," norādīja PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss.

"Pētījumā arī tiek uzsvērta nozīme tam, ka mums ir jāuzlabo primārā veselības aprūpe, kas nepārprotami ir visa pamatā, sākot ar neinfekciozu slimību apkarošanu un beidzot ar globālas pandēmijas novēršanu," piebilda Gebrejesuss.

PVO arī secina, ka salīdzinājumā ar 2000. gadu vidējais paredzamais dzīves ilgums ir pieaudzis par sešiem gadiem: tagad tas ir vairāk nekā 73 gadi. Pirms 20 gadiem tie bija apmēram 67 gadi.

Pētījums ir balstīts uz datiem, kas apkopoti pirms Covid-19 pandēmijas, un neatspoguļo to, kā koronavīrusa izplatība ir ietekmējusi vispārējās tendences pēdējos gados.

Galvenie nāves cēloņi pasaulē pēdējo 20 gadu laikā:

1. Išēmiskā sirds slimība;

2. Insults;

3. Hroniska obstruktīva plaušu slimība;

4. Apakšējo elpceļu infekcijas (infekcijas slimība);

5. Jaundzimušo slimības (infekcijas slimības);

6. Trahejas, bronhu un plaušu vēzis;

7. Alcheimera slimība un citas demences formas;

8. Caureja un tās veidi (infekcijas slimība);

9. Cukura diabēts;

10. Hroniska nieru slimība.

Išēmiskā sirds slimība joprojām ir galvenais nāves cēlonis pasaulē - 16% no visiem nāves gadījumiem. Turklāt pēdējo 20 gadu laikā nāves gadījumu skaits no šīs slimības ir pieaudzis par vairāk nekā diviem miljoniem līdz gandrīz deviņiem miljoniem gadā.

Jaundzimušo slimības PVO sarakstā ir piektajā vietā, bet neattīstītās valstīs tās joprojām ir galvenais nāves cēlonis. Tomēr, kā atzīmē organizācija, pēdējos gados mirstība pēc piedzimšanas ir strauji samazinājusies: 2019. gadā nomira divi miljoni jaundzimušo, kas ir par 1,2 miljoniem mazāk nekā 2000. gadā.

Alcheimera slimība un citi demences veidi tagad arī ir starp desmit galvenajiem nāves cēloņiem, un abi ir trešajā vietā Eiropā un Amerikā. PVO eksperti uzsver, ka sievietes vairāk cieš no šādām saslimšanām, kas izraisa 65% nāves gadījumu.

Pēdējo 20 gadu laikā mirstība no diabēta ir palielinājusies par 70%, galvenokārt vīriešiem. Visvairāk tieši Tuvo Austrumu valstīs.

PVO ziņojumā arī norāda, ka nākamajā pētījumā "būs aplēses par Covid-19 pandēmijas tiešo un netiešo ietekmi uz mirstību un saslimstību pasaulē".

Starp citiem nopietniem nāves cēloņiem 2000. – 2019. gadā PVO atzīmē ceļu satiksmes negadījumus, īpaši Āfrikā un Tuvajos Austrumos. 75% ceļu negadījumu upuru esot tieši vīrieši, teikts ziņojumā.

Pētījuma autori īpašu uzmanību pievērš arī amerikāņu skaitam, kas iet bojā no narkotikām. Šis ir vienīgais reģions pasaulē, kurā narkotikas kā nāves cēlonis bija pirmajā desmitniekā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu