"Veselības centru apvienība" atsākusi vakcināciju pret gripu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Gripas vakcīnas ir saņemtas un visās "Veselības centru apvienības" (VCA) poliklīnikās Rīgā, Liepājā, Jūrmalā un Daugavpilī vakcinācijas kabinetos tagad ir iespējams vakcinēties pret gripu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Līga Ribinska.

Iedzīvotāju interese par profilaktiskiem pasākumiem, tostarp vakcināciju, savai un ģimenes locekļu veselībai šajā gada nogalē ir pieaugusi, audzis arī pieprasījums vakcinēšanai pret gripu. Kopš augusta beigām, kad VCA sāka profilaktisku iedzīvotāju vakcināciju, pieprasījums pieauga pat desmitkārtīgi. Atsaucoties šādai iedzīvotāju ieinteresētībai, ir rastas iespējas turpināt vakcināciju.

VCA "Aura" dienas stacionāra vadītāja, interniste Inga Orleāne pieļauj, ka, iespējams, ierobežojošie pasākumi kavēs gripas izplatību, taču nevar paļauties uz to vien.

"Komplikāciju dēļ gripas epidēmijas laikā pieaug hospitalizācijas gadījumu skaits un cilvēki biežāk vēršas pēc medicīniskās palīdzības. Tāpat kā katru gadu, vakcinēšanās pret gripu iesakāma gandrīz visiem, kas vecāki par sešiem mēnešiem, ieskaitot grūtnieces un vecāka gadagājuma cilvēkus," skaidro Orleāne.

Viņa tostarp norāda, ka būtu vēlama arī imunizācija pret pneimokoku pneimoniju - īpaši senioriem. Šīs, pēc Orlānes paustā, ir divas elpceļu slimības, ko biežāk novēro rudenī un ziemā un kam var būt smagas sekas. "Taču ir vērts pārbaudīt, vai jūs un tuvinieki esat vakcinējušies arī pret citām nopietnām vakcīnkontrolējamām slimībām, piemēram, garo klepu, vējbakām, masalām," iesaka mediķe.

Lai varētu izvairīties no nevajadzīgas saskarsmes un liekas pulcēšanās reģistratūrā, tiek piedāvāta iespēja attālināti pierakstīties uz pakalpojumu, kā arī par to norēķināties interneta vietnē "www.epoliklinika.lv/pieraksts".

Gripas sezona parasti ir rudenī un ziemā, tādējādi pastāv iespēja, ka šajā laikā var saslimt gan ar Covid-19, gan gripu. Pētījumi liecina, ka pacienti, kas saslimuši gan ar gripu, gan ar Covid-19, mirst biežāk nekā tie, kuriem ir tikai Covid-19. Viņiem arī ir lielāks smagas Covid-19 norises risks.

Tas apstiprina, cik svarīgi ir visiem spēkiem izvairīties no gripas un citiem respiratoriem vīrusiem. Tieši tāpēc vakcīnām šogad ir īpaša nozīme. Tās palīdz samazināt gripas un pneimonijas gadījumus, kas citādi noplicinātu veselības aprūpes resursus. Arī gripas epidēmija var piepildīt slimnīcas. Ja tam pāri klājas Covid-19 vilnis, būs pavisam maz jaudas, lai sekmīgi ārstētu abus.

VCA skaidro, ka viena no gripas priekšrocībām ir tā, ka to var ārstēt ar pretvīrusu zālēm. Turklāt katru gadu var saņemt gripas vakcīnu, kas var palīdzēt samazināt saslimšanas risku, kā arī slimības smaguma un nopietnu komplikāciju risku.

Vakcīna nodrošina aizsardzību pret trim vai četriem gripas vīrusiem, kas ir izplatītākie konkrētā gada gripas sezonā. VCA uzsver, ka gripas vakcīna nepasargā no Covid-19, bet tā arī nerada risku saslimt ar jaunā vīrusa infekciju vai citu elpceļu infekciju. Savukārt Covid-19 ārstēšanai patlaban nav apstiprināti pretvīrusu medikamenti, taču ir zāles, kuras ārsti lieto, lai mazinātu infekcijas smaguma pakāpi.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā bija beigušies gripas vakcīnu krājumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu