Amatpersonas pateicas policijai par profesionalitāti, uzraugot Rīgā notikušos protestus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Krastmalā protestē pret Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem
Foto: Krastmalā protestē pret Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem Foto: Jānis Škapars/TVNET

Amatpersonas pateicas Valsts un pašvaldības policijai par profesionalitāti, uzraugot sestdien Rīgā notikušos protestus.

Sestdien Rīgā norisinājās divi publiski pasākumi, kuros pulcējās vairāk nekā valstī patlaban atļautie 25 cilvēki. Abus pasākumus - 11.novembra krastmalā un pie Brīvības pieminekļa - uzraudzīja Valsts un pašvaldības policija.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) savā "Facebook" profilā uzsvēra, ka Valsts policija un Rīgas pašvaldības policija strādā profesionāli. Vienlaikus viņš aicina cilvēkus būt atbildīgiem, ievērot standarta veselības drošības pasākumus.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" ministrs skaidroja, ka sestdienas rītā piedalījās Valsts policijas instruktāžā un aicināja uz draudzīgu, miermīlīgu komunikāciju ar pasākuma dalībniekiem. Viņaprāt, vairums no pasākumu dalībniekiem ir cilvēki, kuriem "vienkārši ir pilna sirds". 

"Esam izdarījuši visu, lai uz ielām nepieļautu vardarbību, citu cilvēku un nekustamo īpašumu bojāšanu. Tie cilvēki, kuri faktiski veic kādas provokācijas vai atrodas alkohola reibumā, tiek aizturēti, bet miermīlīgie cilvēki, kuri iznākuši izteikt savu viedokli par šiem lēmumiem - tās ir viņu tiesības un mēs respektējam vārda brīvību," norādīja Ģirģens.

Arī Rīgas mērs Māriņš Staķis (APP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījis, ka Valsts un Rīgas pašvaldības policija rīkojās profesionāli un savaldīgi, pateicoties likumsargiem par to.

"Galvenais, ka izdevās nepieļaut situācijas eskalāciju. Uzbrukums policistam, kurš dara savu darbu, ir īpaši nosodāms. Sagaidu, ka par Covid-19 ierobežojumu apzinātu pārkāpšanu notiks saukšana pie atbildības," pauda Staķis.

Pateicības vārdus policijas darbiniekiem pauda arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Ministre miroblogošanas vietnē "Twitter" atzina, ka spriedze ir augsta un visi noguruši. 

"Provokatori, kas to izmanto, protams, ir īpaša šlaka. Bet cilvēki, kuri dažādu apsvērumu dēļ viņiem seko, nav jāapsaukā. Tas nepalīdz," piebilda Viņķele.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) "Twitter" atzina, ka viņš izprot bažas un grūtības, kuras mums visiem rada Covid-19 pandēmija un tās ierobežošanas pasākumi. Vienlaikus premjers aicina turēties vienoti, piebilstot, ka kopā šo sērgu pārvarot, kļūsim stiprāki.

Kā vēstīts, sestdien Rīgā divās sapulcēs, ignorējot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, pulcējās vairāki simti cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

11.novembra krastmalā plkst.12 sākās sapulce, kuru pieteica Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme. Kā tās mērķis bija norādīts iestāties "par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu".

Ap plkst.16.30 pasākums 11.novembra krastmalā noslēdzās, bet tā rīkotāji vēl aicināja sanākušos ar automašīnām doties "brīvības goda apļa" braucienā. Rīkotāji tuvākajā laikā solīja vismaz divas reizes lielāku protestu, ja netiks pildītas viņu prasības.

Rīkotāji pateicās policistiem par to, ka viņi sanākušos "neprovocēja un bija zolīdi", bet iekšlietu ministram Ģirģenam par to, ka viņš "nedeva saviem padotajiem nelikumīgas pavēles".

Savukārt sestdienas pēcpusdienā nesaistīta sapulce pulcēja iedzīvotājus Brīvības pieminekļa laukumā. To rīkoja biedrība "Stabilitātei - Jā!". Sapulces mērķis bija vērst uzmanību uz nepietiekamo atbalstu uzņēmējiem un strādājošiem ārkārtas situācijas ieviešanas laikā.

Viens no pasākuma rīkotājiem Aleksejs Rosļikovs gan neilgi pēc pasākuma sākuma aicināja to izbeigt, mudinot neprovocēt likumsargus, kuri dara savu darbu. Pēc šī paziņojuma sanākušie pamazām sāka izklīst.

Abos pasākumos daļa cilvēku bija atnākuši ar sejas maskām, bet galvenokārt sanākušie tās nelietoja. Liela daļa arī neievēroja distancēšanās prasību. Likumsargi centās iedzīvotājus izklīdināt ar skaļruņos atskaņotiem aicinājumiem nepulcēties un nekavējoties izklīst, pretējā gadījumā solot saukt pie likumā paredzētās atbildības.

Valsts policijā aģentūrai LETA arī skaidroja, ka policija, izmantojot tehniskus līdzekļus, fiksēja un identificēja personas, kuras pārkāpj ārkārtējā situācijā noteiktos ierobežojumus. Policijā uzsvēra, ka tā strādāja pēc iepriekš izstrādāta plāna.

Policijā arī apliecināja, ka aizturētas vairākas personas. Savukārt Ģirģens informēja, ka aizturētie bijuši alkohola reibumā.

Policija arī uzsvēra, ka tiek fiksēti pārkāpumi, tie nostiprināti ar pierādījumiem un tiek sākti administratīvie procesi gan par Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu pārkāpumiem, gan sīko huligānismu, nepakļaušanos policijas prasībām un citiem pārkāpumiem.

Vienā gadījumā par uzbrukumu policijas darbiniekam, kurš šajā negadījumā guva miesas bojājumus, tiks lemts par kriminālprocesa sākšanu, informēja Valsts policijā. Savukārt iekšlietu ministrs norādīja, ka cietušais ir Rīgas Pašvaldības policijas darbinieks.

"Jāsaprot, ka policijas primārais mērķis ir nodrošināt sabiedrisko kārtību, kas nozīmē arī nepieļaut situācijas eskalāciju," uzsvēra Valsts policijā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu