Pēc 51 gada atšifrē vienu no sērijveida slepkavas Zodiaka vēstījumiem. Vai tas palīdzēs atklāt varmākas identitāti?

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ir pagājuši vairāk nekā 50 gadi, taču neviens joprojām nezina, kas patiesībā ir sērijveida slepkava Zodiaks. Ir izskanējušas dažādas versijas, kurš tas varētu būt, taču neviena no tām nav apstiprinājusies. Šajā nedēļas nogalē trīs personu grupa atšifrēja vienu no Zodiaka pirms 51 gada sūtītajiem ziņojumiem, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Apslēptā ziņojuma atšifrēšana

Kriptogrāfi atklājuši 51 gadu senu ziņojumu, kuru laikrakstam "San Francisco Chronicle" bija nosūtījis bēdīgi slavenais Zodiaks. Atšifrētais vēstījums bija viens no vairākiem, kurus Zodiaks savas darbības laikā nosūtīja avīzēm.

Kods tika atšifrēts pagājušās nedēļas nogalē un to paveikuši trīs cilvēki no ASV, Beļģijas un Austrālijas. 11. decembrī to oficiāli arī apstiprināja ASV Federālais izmeklēšanas birojs.

"Ceru, ka jūs izklaidējaties, mēģinot mani notvert. Toreiz televīzijas šovā tas nebiju es. Es nebaidos no gāzes kameras, jo tā mani nosūtīs uz paradīzi, jo tagad man ir pietiekami daudz vergu, kuri strādās manā labā. Es nebaidos no nāves, jo zinu, ka paradīzē tā būs viegla,"

vēstīts Zodiaka ziņojumā, kurā gan joprojām nav nekādu norāžu par sērijveida slepkavas identitāti.

Video straumēšanas vietnē "YouTube" amerikāņu interneta mājaslapu dizainers Deivids Orančaks publicēja video, kurā stāsta, kā kopā ar austrāliešu matemātiķi Semu Bleiku un beļģu kriptogrāfu Jārlu van Eiku atklājuši apslēpto ziņojumu.

Orančaks ziņojumu raksturoja, kā "tipisku Zodiaka šifrējumu, ar kura palīdzību viņš vēlas pievērst sev uzmanību". Šifrētāju komandas mērķis bijis palīdzēt slepkavas upuriem un viņu tuviniekiem.

Šī nav pirmā apslēptā Zodiaka ziņa, kuru izdevies atklāt, taču laikraksta "San Francisco Chronicle" rīcībā ir vēl divi neatklāti ziņojumi. Eksperti uzskata, ka vienā no tiem varētu būt apslēpta Zodiaka patiesā identitāte.

Video Orančaks sacīja, ka pie šī atšifrējuma atklāšanas darbojies jau 14 gadus.

"Biju ļoti satraukts, kad izdevās atkodēt ziņojumu. Žēl, ka tas īsti nepalīdzēs atklāt, kurš patiesībā ir slepkava."

Orančaks un Bleiks vairāku mēnešu garumā ar speciālas kodēšanas programmu pārbaudīja aptuveni 650 000 iespējamos šifrējuma variantus līdz galu galā nonāca pie rezultāta.

Pirmie rezultāti parādījās 3. decembrī, kad grupai izdevās atklāt tādas frāzes, kā "gāzes kambaris" un "mēģiniet mani notvert".

Pilns ziņojuma atšifrējums ASV Federālajam izmeklēšanas dienestam tika iesniegts 5. decembrī.

Zodiaka slepkavas darbības

Zodiaks ASV Kalifornijas štatā uzdarbojās 1960. gadu beigās un 1970. gadu sākumā. Viņš nogalināja piecus cilvēkus, taču slepkava tika sasaistīts ar vēl vairākām citām slepkavībām. Pats Zodiaks lielījās, ka noslepkavojis vismaz 37 cilvēkus, liecina laikraksta "San Francisco Chronicle" apkopotā informācija.

Lai traucētu policijas izmeklēšanas procesu, slepkava likumsargiem sūtīja šifrētas vēstules.

Pirmie zināmie Zodiaka upuri bija 16 gadus vecā Betija Jensena un 17 gadus vecais Deivids Faradejs. Abi tika atrasti nošauti 1968. gada 20. decembrī.

1969. gada 4. jūlijā viņš nošāva 19 gadus veco Maiku Mago un 22 gadus veco Darlēnu Ferinu. Tā paša gada 27. septembrī viņš sadūra 20 gadus veco Braienu Hartnelu un Cecīliju Šepardi, kurai bija 22 gadi. Tiesa, Hartnels izdzīvoja, taču sieviete mira.

Pēdējais zināmais Zodiaka upuris ir Pols Stīns. Vīrietis bija taksometra vadītājs, kurš tika nogalināts savā transportlīdzeklī 1969. gada 11. oktobrī. Zodiaks no viņa asiņainā krekla izgrieza fragmentu un nosūtīja to vēstulē "San Francisco Chronicle".

Policija uzskata, ka ar to arī Zodiaka slepkavas darbības beidzās, taču vēstules uz laikrakstiem turpināja pienākt līdz pat 1974. gadam.

"Dievinu nogalināt cilvēkus, jo tas ir daudz aizraujošāk nekā nogalināt zvērus mežā. Cilvēks ir pats bīstamākais radījums. Cilvēka nogalināšana man rada fantastisku pieredzi, kas ir pat labāka nekā būt ar kopā meiteni," kādā no vēstulēm reiz rakstīja Zodiaks, kurš solījās atklāt savu identitāti, bet tā arī joprojām to nav izdarījis.

"Ziniet, kas ir pats labākais? Kad es nomiršu, es atdzimšu paradīzē! Tie, kurus nogalināju, kļūs par maniem vergiem. Es neatklāšu savu vārdu, jo tad jūs centīsieties apstādināt manu vergu kolekcionēšanu," turpināja slepkava.

Aizdomās turamie

Pirmais aizdomās turamais bija Arturs Lī Alens, kurš tika turēts aizdomās līdz pat 1992. gadam, kad viņš nomira. Tiesa, Alens netika nevienu reizi apsūdzēts.

Alens bija parasts skolotājs, taču vairāki pierādījumi tieši viņu izcēla gaismā kā iespējamo Zodiaka slepkavu.

Zīmīgi bija tas, ka Alenam uz rokas bija "Zodiac" firmas pulkstenis. Tiesa, viņa pirkstu nospiedumi nesakrita ar Zodiaku. Arī pats vīrietis visu laiku noliedza savas apsūdzības. 

Mūsdienas

2018. gadā izmeklētāji ar lielām cerībām lūkojas ģenealoģijas mājaslapas virzienā, lai atklātu Zodiaka identitāti, taču tas rezultātus nedeva.

Tieši ar ģenealoģijas mājaslapas palīdzību pēc vairāk nekā 30 gadiem policijai izdevās uziet pēdas Goldensteitas sērijveida slepkavam un izvarotājam Džozefam Džeimsam Deandželo, vēsta "USA Today".

Lai atklātu, kas patiesībā bija Zodiaks, nepieciešams DNS paraugs. Daudzi izmeklētāji iepriekš centušies atrisināt lietu, taču nesekmīgi.

Līdzīgā veidā tika atklāta Deandželo lieta. Detektīvi pētīja desmitgadēm vecas vēstules līdz uz kādas no tām uzgāja DNS paraugu, kas ļāva gadiem ilgi meklēto Goldensteitas slepkavu atklāt.

2018. gadā Kalifornijas policijai izdevās aizturēt bijušo policistu Deandželo. Balstoties uz jauniem DNS pierādījumiem, tika uzskatīts, ka viņš 1970. un 1980. gados pastrādāja virkni slepkavību, izvarošanu un aplaupīšanu, ziņoja raidorganizācija BBC.

Tika uzskatīts, ka tā saucamais Goldensteitas maniaks pastrādājis vairākas slepkavības, 51 izvarošanu un vairāk nekā 120 laupīšanas. 2020. gada jūnija beigās Deandželo atzinās 13 slepkavībās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu