Pēc ilgas vilcināšanās VID vērtēs iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas uzņēmumā "DSG Karjeri" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts Ieņēmumu dienesta ēka
Valsts Ieņēmumu dienesta ēka Foto: Ieva Lūka/LETA

Pēc ilgas vilcināšanās Valsts ieņēmumu dienests (VID) izvērtēs iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas uzņēmumā "DSG Karjeri", vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", kura rīcībā nonākušajos audioierakstos dzirdams, kā Ventspils uzņēmēji apspriež izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Zvērināts advokāts Mārtiņš Kvēps VID šajā vasarā sniedzis informāciju par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā uzņēmumā "DSG Karjeri". Šāda informācija, kā arī audoieraksti viņa rīcībā nonāca, ar klientu gatavojoties kādam civilstrīdam tiesā. Vēstuli dienestam Kvēps nosūtījis šī gada maijā, taču trīs mēnešus no nodokļu uzraugiem nebija nekādas reakcijas.

"DSG karjeri" pieder pie uzņēmumu grupas, kas nodarbojas ar derīgo izrakteņu - dolomīta ieguvi, šķembu ražošanu un pārdošanu. Uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā bija 6,3 miljoni eiro, peļņa - vairāk nekā 300 000 eiro. Kompānija saņēmusi lielus pasūtījumus no valsts uzņēmumiem "Latvijas autoceļu uzturētājs" un "Latvijas Valsts meži". Patiesie labuma guvēji firmā ir Ventspils uzņēmēji Igors Skoks, Olafs Berķis un Genādijs Ševcovs.

Raidījuma rīcībā nonākuši kompānijas sapulču audioierakstu fragmenti. Viens no sapulces dalībniekiem, kura balss ir līdzīga Skokam, sapulcē uzsver, ka 50 000 eiro būtu vajadzīgi skaidrā naudā izmaksām darbiniekiem.

"Tā, par darbiniekiem uz šo gadu bez maija ir vajadzīgi 50 tūkstoši "skaidrītei". (..) Cik tad mums jāsamaksā.. Lai maksātu cilvēkam algu ar visiem nodokļiem, cik tur nāk klāt.. lai maksātu papildu algu? Cik tur nāk klāt, 30..?" dzirdams 2019.gada 30.maija audio ierakstā.

Skoks raidījumam norādīja, ka nevar to komentēt. "Man nekas tāds nav zināms. Man ir zināms, ka mēs par nelikumībām atlaidām valdes locekli Edgaru Veiguru. Es pieļauju, ka varbūt viņš kaut ko tādu ir darījis, bet mūsu sakarā nekas tāds nav. Ar īpašniekiem nekas tāds nav runāts. Es šo skandālu jau kaut kādu esmu dzirdējis. Kaut kādi jautājumi ir bijuši, bet tās ir pilnīgas muļķības," viņš teica. 

Skoka piesauktais Veigurs ir bijušais "DSG Karjeri" valdes priekšsēdētājs. Viņš pērn atsaukts no amata uzticības zuduma dēļ un par viņu īpašnieki iesnieguši informāciju tiesībsargājošām iestādēm.

Vēl viens no patiesajiem labuma guvējiem uzņēmumā Berķis raidījumam norādīja, ka, viņaprāt, nav pamata domāt, ka "DSG Karjeri" maksātas aplokšņu algas.

Uzņēmējam Skokam bez kapitāldaļām "DSG Karjeri" kopā ar ģimeni pieder vēl vairāki uzņēmumi. Tie pamatā reģistrēti Ventspilī, Lielajā prospektā 48, kas ir SIA "Skoks" īpašums. Šajā pašā adresē vienā dienā 2010.gada 28.oktobrī reģistrēti arī trīs mikrouzņēmumi SIA "Ciparnieks" SIA "Viesulis" un SIA "Orkāns". Visi trīs mikrouzņēmumi nepieder Skokam, bet gan viņa bijušajiem un esošajiem darbiniekiem.

Vaicāts, vai šie trīs mikrouzņēmumi apkalpo arī kādu viņa uzņēmumu, Skokas atbildēja apstiprinoši. Vaicāts, vai var teikt, ka ar šo mikrouzņēmumu palīdzību viņam bija iespēja izvairīties no darbaspēka nodokļu nomaksas parastajā nodokļu režīmā, viņš skaidroja, ka to nevar komentēt un tas ir jāprasa īpašniekiem. "Es saviem darbiniekiem maksāju algas un nodokļus," viņš norādīja.

Raidījuma rīcībā esošajā audioierakstā, kas datēts ar 2019.gada 24.aprīli, dzirdams kā uzņēmējs saka: "Tas ir absolūti legāls pasākums un tas mums maksās 15%. Man cilvēki ir trijos mikrouzņēmumos. Bet neatkarīgi no tiem, man ir arī cilvēki, kas strādā pie manis oficiāli, tādi ir diezgan daudzi. Es esmu pateicis, jūs man slimības lapas neņemsiet. Ja es viņus kaut kā neesmu sociāli aizsargājis iepriekš, tad priekš kam man viņus "čakarēt" ar tam slimības lapām? Grib, tad grib. Nu, labi, cilvēks paslimo drusciņ. Man jau vienalga, vai viņš guļ uz slimības lapas. Vai viņš drusciņ pagulēs mājās uz tās algas."

Tālāk dzirdams kā viņš saka, ka savu šoferi un vienu no saviem apsargiem aizsūtīja pie mugurkaula ķirurga uz Liepāju. "Paņēmu no savas kabatas 3000 eiro, samaksāju un viss. Viņš pie manis ir 20 gadus strādājis. Viņam tādas nauda nav, es varbūt viņam neesmu pietiekami labi maksājis, es varbūt viņu neesmu sociāli labi aizsargājis, re, kur mana sociālā aizsardzība. 3000 eiro, ej un maksā un viss," dzirdams ierakstā.

Valsts ieņēmumu dienests uz zvērināta advokāta Kvēpa vēstuli reaģēja tikai tad, kad viņš augustā atkārtoti vērsās VID, šoreiz rakstot VID augstākajai vadībai Ievai Jaunzemei.

Tagad VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš uzsver, ka Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes speciālisti izvērtēs visu dienesta rīcībā esošo statistiku saistībā ar naudas plūsmām un darījumiem, lai secinātu, vai ir notikusi izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu