FOTO ⟩ Nodarīti plaši postījumi Avotiņu senkapos un pilskalnā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vidzemes novadpētnieki Liezēres pagastā sašutuši par "Latvijas Valsts meži" veiktajām darbībām Avotiņu senkapos un pilskalnā. Abi šie objekti ir valsts kultūras mantojuma pieminekļu sarakstā un mežistrādes darbus tur var veikt tikai ar īpašu saskaņojumu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Avotiņu senkapu vietā - kailcirte. Ar smago tehniku kapu kopiņas pamatīgi izbraukātas. Turpat netālu esošajā Avotiņu pilskalnā smagā tehnika atstājusi dziļas rises.

Šādu postu atklājuši Vidzemes novada pētnieki - Laila Lūse, Bruno Podiņš un Aigars Krigerts, kuri sestdien, 12. decembrī apsekoja kultūras pieminekļus.

"Senkapi ir veidoti smilšainā augsnē, tādēļ zemsedze ir plāna un apakšā ir cietas smiltis. Tur, kur braukts ar smago tehniku, senkapi ir izpostīti neatgriezeniski," skaidroja Krigerts.

Pētnieks norādīja, ka pilskalnam ir bojāts kultūrslānis, iebrauktas dziļas rises un izvesta liela kubatūra meža ārā.

Gan Avotiņu senkapi, gan pilskalns atrodas aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, tādēļ jebkādus darbus tur drīkst veikt tikai ar īpašu atļauju.

Nacionālā Kultūras mantojuma pārvalde šādu saskaņojumu neesot izsniegusi. 

"Par šiem postījumiem rajona inspektors uzzināja svētdien no sociālajiem tīkliem. Tas ir liels pārsteigums, jo jūnijā viss vēl bija kārtībā. Arī nekādi darbi, kas pieļautu koku ciršanu, netika saskaņoti," teica Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes pārstāve Elvita Ruka.

Viņa norādīja, ka saskaņota ir tikai ceļa izbūve, taču tā neparedzēja "tik brutālu", kas redzams fotoattēlos.

Uzņēmumā "Latvijas Valsts meži" apgalvo, ka mežizstrādi kultūras pieminekļu teritorijā veicis kāds viņu piesaistīts līguma partneris. Arī visas nepieciešamās atļaujas, tostarp no Nacionālās Kultūras mantojuma pārvaldes, tikušas saņemtas.

Tuvākajās dienās abas iesaistītās puses plāno veikt apsekošanas izpostītajā teritorijā un lemtu par tālāko rīcības plānu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu