Jaunie ārsti mudina nekavējoties sākt plašāku ārstu apmācību darbam ar Covid-19 pacientiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediķis aizsargtērpā. Ilustratīvs attēls.
Mediķis aizsargtērpā. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) ir vērsusies pie Veselības ministrijas un lielo slimnīcu vadītājiem ar aicinājumu nekavējoties sākt to ārstu apmācības, kuri ikdienā līdz šim nav strādājuši ar Covid-19 pacientiem, lai šos speciālistus ārkārtējās situācijas apstākļos varētu sekmīgāk iesaistīt Covid-19 pacientu aprūpē, informēja asociācija.

Asociācija uzsver, ka pēdējās nedēļās veselības aprūpes sistēma Latvijā ir nonākusi krīzes situācijā - cilvēkresursu pieejamība ārstniecības iestādēs ir kritiska, kā rezultāta 10. decembrī tika izsludināta ārkārtas situācija veselības aprūpē un arvien biežāk izskan iespēja iesaistīt Covid-19 pacientu aprūpē visu specialitāšu ārstus.

LJĀA atzīmē, ka jau šobrīd liela daļa rezidentu ir iesaistīti specializēto Covid-19 nodaļu darbā, strādājot ne tikai pilnas slodzes darba laiku, bet arī visas normatīvajos aktos atļautās virsstundas.

Darbam šajās nodaļās tiek piesaistīti ārsti-rezidenti no terapijas (internās medicīnas, pneimonoloģijas, endokrinoloģijas, nefroloģijas, kardioloģijas, gastroenteroloģijas u.c.), infektoloģijas, anestezioloģijas un reanimatoloģijas un citām specialitātēm.

Ārkārtas stāvoklis pamatoti sniedz slimnīcu vadībām plašas iespējas mainīt personāla ierasto darba kārtību un paver plašākas iespējas iesaistīt citu specialitāšu ārstus Covid-19 nodaļu darbā, atzīmē LJĀA, tomēr vienlaikus aicina atbildīgās amatpersonas vērst uzmanību uz vairākiem jautājumiem, lai šie procesi noritētu veiksmīgi un ar lielāko ieguvumu pacientiem.

Asociācijas skatījumā, šī brīža situācija nekavējoties pieprasa uzsākt rezidentiem apmācības par Covid-19 pacientu pamata ārstēšanu.

"Mūsdienu tehnoloģijas ļauj vadīt mācības attālināti, plašai auditorijai,

un šobrīd vēl ir iespēja izvairīties no situācijas, kur terapijas profila pacientus ar SARS-CoV-2 infekciju ārstēs ārsti ar minimālu pieredzi šajā jomā," uzsvērts vēstulē.

Tāpat asociācija uzskata, ka primāri specializēto nodaļu darbā jāizvēlas ārsti no tām specialitātēm (terapijas, infektoloģijas u.c.), kas jau iepriekš pieminētas, un kuru praktiskās un teorētiskās iemaņas sniedz vislielāko pienesumu Covid-19 pacientu ārstēšanā.

"Ja reģionālajā slimnīcā pastāv iespēja piesaistīt darbam rezidentu ar reģionālu līgumu, tiem primāri jābūt rezidentiem, sākot ar trešo rezidentūras gadu. Nedrīkst pieļaut situāciju, kur rezidents strādā bez atbildīgā ārsta uzraudzības vai ilgtermiņā piesaistīts citu ārstniecības personu, piemēram, māsu palīgu vai māsu, darba pienākumu izpildei," uzsvērts vēstulē.

LJĀA uzskata, ka ārkārtas situācija valstī ir pamatota un izsaka atbalstu epidemioloģiski pamatotiem ierobežojumiem. LJĀA arī izsaka atbalstu slimnīcu vadībām šajā krīzes situācijā.

Vēstule nosūtīta Veselības ministrijas valsts sekretārei, valsts operatīvās medicīniskās komisijas priekšsēdētājai Dainai Mūrmanei-Umbraško, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstniecības direktoram Haraldam Plaudim, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas galvenajai ārstei Evai Strīķei, Rīgas Stradiņa universitātei, Latvijas Universitātei un Veselības ministrijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu