CNN žurnāliste ierodas mājās pie viena no Navaļnija indētājiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums

ASV raidorganizācijas CNN žurnāliste Klarisa Varda ieradusies pie vīrieša, kurš vērienīgā mediju izmeklēšanā tika identificēts kā viens no opozicionāra Alekseja Navaļnija indētājiem, viņa mājās Krievijā.

Pirmdien pētnieciskās žurnālistikas projekti "Bellingcat" un "The Insider", kā arī mediji "Der Spiegel" un CNN publiskoja apjomīgu izmeklēšanu par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) komandu, kura Navaļniju novērojusi un izsekojusi jau kopš 2017. gada. Komandas ķīmiķi viņam sekojuši uz Krievijas pilsētām, uz kurām viņš šajā laikā devies.

CNN žurnāliste devās uz daudzdzīvokļu māju, kurā atrodas Oļega Tajakina dzīvoklis. Kā savā blogā norāda Navaļnijs, Tajakins savulaik strādāja FDD militārajā daļā, ir ķīmisko ieroču speciālists un galvenais Navaļnija indēšanas koordinators.

Žurnālisti atklājuši, ka Tajakins no FDD Kriminālistikas institūta Maskavā bijis nepārtrauktā saziņā ar citiem komandas dalībniekiem, kuri augustā sekoja Navaļnijam uz Sibīriju.

Navaļnijam 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļnijs tika ievietots slimnīcā. Turpmākās divas dienas Omskas ārsti apgalvoja, ka Navaļnijs neesot tādā stāvoklī, lai viņu drīkstētu transportēt, kaut arī viss bija sagatavots opozicionāra pārvešanai uz Vāciju.

21. augustā Tajakins un citi FDD komandas locekļi devās uz Gornoaltajsku. Tā atrodas pavisam netālu no Bijskas - tur atrodas institūts, kas specializējas ķīmisko vielu pēdu iznīcināšanā.

Navaļnijs un izmeklēšanā iesaistītie mediji uzskata, ka ar šī institūta palīdzību Omskā aizvadītajās dienās tika mēģināts slēpt "Novičok" pēdas Navaļnija organismā, pirms viņu beidzot atļāva pārvest uz Vāciju. Taču vairāku valstu laboratorijās vielas pēdas tomēr tika noteiktas.

Kad Varda pieklauvēja pie Tajakina dzīvokļa durvīm, viņš tās atvēra, taču, ieraudzījis kameru, pievēra. Kad žurnāliste uzdeva jautājumu par Navaļnija indēšanu, viņš durvis aiztaisīja pavisam.

22. septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, tomēr atveseļošanos Vācijā viņš joprojām turpināja. 

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu