Vismaz piektdaļai pasaules iedzīvotāju Covid-19 vakcīnas nebūs pieejamas līdz 2022. gadam. Turīgākās valstis ir rezervējušas vairāk par pusi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock/Arturs Budkevics

Vismaz piektdaļai pasaules iedzīvotāju vakcīnas pret Covid-19 var būt nepieejamas līdz 2022. gadam, liecina trešdien, 16. decembrī, publicēts pētījums, saskaņā ar kuru turīgākās valstis ir rezervējušas vairāk nekā pusi no nākamā gada potenciālajām šo vakcīnu devām.

Pētījumu veikuši Džonsa Hopkinsa universitātes Blūmberga Sabiedriskās veselības skolas zinātnieki.

Cerībā, ka vakcīnas var izbeigt jaunā koronavīrusa pandēmiju, kas jau prasījusi 1,6 miljonu cilvēku dzīvības, vairākas valstis, tostarp ASV, Lielbritānija un Apvienotie Arābu Emirāti, jau ir sākušas īstenot vakcinācijas programmas.

Lai palielinātu savas iespējas iegūt pieeju vismaz vienai no desmitiem izstrādes procesā esošu vakcīnu, daudzas valstis ir pieteikušās uz vairākām atšķirīgām vakcīnām.

Turīgās valstis, kurās dzīvo tikai 14% pasaules iedzīvotāju, ir iepriekš pasūtījušas vairāk nekā pusi no vakcīnu devām, kuras nākamgad paredz saražot 13 vadošie vakcīnu izstrādātāji, konstatēts minētajā pētījumā.

Tas rada bažas, ka nabadzīgākās valstis varētu atpalikt vakcīnu iegādē. 

Pat ja visi Covid-19 vakcīnu izstrādātāji saražotu efektīvas un drošas vakcīnas un sasniegtu savus maksimālās globālās ražošanas mērķus, "vismaz piektdaļai pasaules iedzīvotāju nebūs pieejas [Covid-19] vakcīnām 2022.gadam", teikts pētījumā. 

Līdz novembra vidum bija rezervēti 7,48 miljardi vakcīnu devu. Tā kā vairumam šo vakcīnu viena cilvēka vakcinācijai vajadzīgas divas devas, šis rezervētais daudzums ir ekvivalents 3,76 miljardiem vakcinācijas kursu.

Maksimālā prognozētā ražošanas jauda paredz līdz 2021.gada beigām saražot vakcīnas 5,96 miljardiem vakcinācijas kursu.  Pētījumā lēsts, ka līdz 40% no tām var būt pieejamas zemu un vidēju ienākumu valstīm atkarībā no tā, kā turīgās valstis dalīsies ar iepirktajām vakcīnām.  

Daudzas valstis ir pievienojušās kopīga iepirkuma mehānismam COVAX, lai nodrošinātu Covid-19 vakcīnu pieejamību cilvēkiem neatkarīgi no turības. Tam vēl nav pievienojušās ne ASV, ne Krievija.  

Saskaņā ar pētījuma autoru datiem viena vakcinācijas kursa cena ir no sešiem līdz 74 ASV dolāriem. 

Daudzām valstīm problēmas var radīt arī tas, ka dažas no izstrādātajām vakcīnām ir jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā. 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu