Deputāti kritizē Labklājības ministriju par stratēģijas neesamību dzimstības veicināšanai (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sievietes ar bērnu ratiņiem. Ilustratīvs attēls.
Sievietes ar bērnu ratiņiem. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministrijai (LM) un valstij kopumā nav stratēģijas dzimstības veicināšanai Latvijā, trešdien secināja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti.

Sēdē uzklausīta LM valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa, kura parlamentāriešiem izklāstīja Bērnu, jaunatnes un ģimenes pamatnostādnes 2021.-2027.gadam, kas tostarp paredz labvēlīgāku apstākļu radīšanu ģimenēm. LM pārstāve arī informēja, ka tuvāko desmit gadu laikā Latvijā par 15% samazināsies sieviešu reproduktīvajā vecumā skaits.

Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis vairākkārt pārtrauca Āboliņu norādot, ka sēdes tēma ir stratēģija un plānotie pasākumi dzimstības veicināšanai 2021.-2027.gados. "Nacionālajā attīstības plānā dzimstības veicināšana ir iekļauta, bet stratēģijas un redzējuma mums nav," secināja politiķis, vainojot LM, kas neesot attiecīgo dokumentu izstrādājusi.

Deputāte Inese Ikstena (AP) apgalvoja, ka saskaņā ar LM viņai iepriekš pausto, dzimstības veicināšanas stratēģija Latvijā esot bijusi izstrādāta tikai līdz 2017.gada, un pašlaik šāda dokumenta nav, tāpēc nav skaidrs, ko LM darīs, lai valsti palielinātu bērnu skaitu.

Parlamentāriete norādīja, ka jaunajiem vecākiem nepieciešams daudzveidīgs atbalsts, tostarp iespēja vecākam, kas bērnu kopj un saņem pabalstu, strādāt, piemēram, uz pusslodzi, nezaudējot pabalstu. "Bet LM teica, ka tas nav vajadzīgs," sacīja Ikstena.

Pēc viņas paustā, svarīgas ir arī rūpes par mātes labsajūtu pēc dzemdībām, piedāvājot iespēju apmeklēt baseinu vai fizioterapijas nodarbības.

Āboliņa gan norādīja, ka dzimstības veicināšanas stratēģija kā tāda Latvijā nav bijusi, taču ir bijušas nozaru pamatnostādnes, tai skaitā arī ģimenes valsts pamatnostādnes. Turklāt par demogrāfiskās situācijas stabilizēšanu neesot viena atbildīgā.

Arī Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (NA) atzina, ka ne LM, ne viņa vadītais Demogrāfisko lietu centrs nav saņēmis skaidru norādi no valdības par stratēģijas izstrādi, un centram tam nebūtu arī resursu.

"Visām ministrijām ir jāpiedalās vienlīdz aktīvi, bet pašlaik tvērums ir ļoti plašs, notiek deķa vilkšana katram uz savu pusi," sacīja Parādnieks.

Demogrāfisko lietu centrs piedāvā ieviest trešā bērna politiku, kad, ģimenē ienākot trešajam bērnam, atbalsta apjoms ir tik plašs un jaudīgs, ka izdevumi uz vienu ģimenes locekli samazinās. Tāpat, pēc Parādnieka paustā, ģimenēm jābūt pozitīvai pieredzei ar pirmo bērnu, ko var veicināt atbalsts zīdaiņa vecumā, krīzes situācijās, pakalpojuma savlaicīga un kvalitatīva saņemšana, atgriešanās darbā.

"Nebūšu starp tiem, kas pārmet LM, it īpaši ierēdņiem, jo viņi šādā situācijā ir nostādīti," komentēja demogrāfs Ilmārs Mežs, piebilstot, ka problēmas risināšanā nav bijis arī Saeimas un valdības rīcības. Turklāt dzimstības problēma nav radusies pēdējos gados.

Deputāti vienojās, ka sagatavos vēstuli valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV), lai saņemtu skaidrojumu, kāpēc dzimstības veicināšanas stratēģija nav izstrādāta. Tāpat valdība tiks aicināta noteikt atbildīgo par dokumenta izstrādi. Dombrovskis solīja, ka komisija, līdz stratēģijas netaps, turpinās interesēties par šo jautājumu.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu