Armēnijas premjers noliedz vainu par zaudējumu Karabahas karā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Šuša, Kalnu Karabaha
Šuša, Kalnu Karabaha Foto: Jānis Vingris

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans trešdien intervijā "Radio Brīvība" atzina, ka ir atbildīgs par Armēnijai neveiksmīgo kauju iznākumu Kalnu Karabahā, tomēr nav gatavs piekrist apgalvojumiem, ka viņš ir galvenais sakāves vaininieks.

Pašinjans noraidīja apgalvojumus, ka viņa politika būtu novedusi pie kara, kas noslēdzās ar Armēnijai un Kalnu Karabahai nelabvēlīgo pamiera vienošanos.

Kā skaidroja premjers, kādā brīdī karš būtu bijis neizbēgams objektīvu iemeslu dēļ.

Runājot par pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu iespēju, uz ko aicina opozīcija, Pašinjans sacīja, ka nevar vienatnē pieņemt lēmumu par vēlēšanu sarīkošanu un ka ir vajadzīgs konsenss par to nepieciešamību.

Erevānā kopš pagājušā mēneša notiek masu protesta akcijas, to dalībniekiem pieprasot Pašinjana atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanas. Sakāvē protestētāji vaino premjeru.

Opozīcija aicina 22.decembrī sākt ģenerālstreiku.

Pašinjans vairākkārt paudis, ka atkāpties negrasās.

Viņa atbalstītāji, kam parlamentā ir vairākums, pēdējo dienu laikā paziņojuši, ka ir gatavi apspriest pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu.

Azerbaidžānas bruņotie spēki Kalnu Karabahas strīdus reģionā uzsāka plašu uzbrukumu 27.septembrī.

9.novembrī Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Vienošanās paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabahas nākotnes politiskais statuss arī pēc vienošanās noslēgšanas paliek nenoteikts.

Kalnu Karabahas neatkarību līdz šim neviena valsts nav atzinusi, arī ne Armēnija, kas Kalnu Karabahai sniedz visa veida atbalstu.

Francijas Senāts 26.novembrī aicināja Francijas valdību atzīt Kalnu Karabahu par neatkarīgu valsti.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu