Zviedrijas karalis paziņojis, ka valsts Covid-19 stratēģija esot "izgāzusies" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs nodēvējis 2020. gadu par "briesmīgu" un paziņojis, ka valsts piekoptā Covid-19 apkarošanas stratēģija esot cietusi neveiksmi, ziņo raidorganizācija BBC.

Viņš ar šādu paziņojumu nāca klajā ikgadējā televīzijas pārraidē, kurā Zviedrijas karaliskā ģimene atskatās uz aizvadīto gadu.

Zviedrijā tika īstenota no pārējām Eiropas valstīm atšķirīga stratēģija, kas balstījās uz ieteikumiem, nevis ierobežojumiem un aizliegumiem, kā arī nenoteica obligātu sejas masku valkāšanu.

Valstī līdz šim reģistrēti vairāk nekā 350 000 inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 7800 nāves gadījumu.

"Es domāju, ka esam izgāzušies. Daudzi cilvēki ir nomiruši. Tas ir briesmīgi," sacīja Kārlis XVI Gustavs.

"Zviedrijas tauta sarežģītajos apstākļos ir ļoti smagi cietusi. Jāpatur domās visi, kuriem nebija iespējas pateikt ardievas saviem mirušajiem ģimenes locekļiem. Es domāju, ka tā ir smaga un traumatiska pieredze - nespēt pateikt siltas atvadas."

Uz jautājumu, vai viņam pašam ir bail saslimt, 74 gadus vecais Kārlis XVI Gustavs atbildēja: "Pēdējā laikā tas šķiet jūtamāk, tas pielavās arvien tuvāk un tuvāk. Tas nav tas, ko gribētos."

Tā vietā, lai piemērotu ierobežojumus un aizliegumus, Zviedrija apelēja pie iedzīvotāju atbildības izjūtas un pilsoniskā pienākuma apziņas. Tika publiskotas rekomendācijas, iesakot distancēšanos, taču par to pārkāpšanu nekādas soda sankcijas nebija paredzētas.

Vairums skolu, bāru un restorānu valstī turpināja darbu. Taču vairākām vidusskolām tagad lūgts pāriet uz attālinātajām mācībām.

Zviedrijas galvenais epidemiologs Anders Tegnels novembrī skaidroja, ka Zviedrijas stratēģija balstījās uz likumā noteikto un brīvprātīgo pasākumu kombināciju. Piemēram, aizliegta publiska pulcēšanās, kurā piedalās vairāk par astoņiem cilvēkiem.

Šonedēļ publicēts Zviedrijas Covid-19 pasākumu izvērtējums, kurā kritizēts tas, ka netika pietiekami aizsargāti veco ļaužu pansionāti. Valdība uzņēmusies par to atbildību.

Vairāk nekā 90% nāves gadījumu Covid-19 upuri bija vismaz 70 gadus veci, turklāt gandrīz puse mira veco ļaužu aprūpes namos, liecina valdības nosauktā informācija.

Zviedrijai ir viens no augstākajiem Covid-19 mirstības rādītājiem uz vienu iedzīvotāju.

Otrdien Zviedrijas premjerministrs  Stēfans Levēns sacīja, ka, pēc viņa domām, eksperti esot pārāk optimistiski novērtējuši Covid-19 otro vilni. "Domāju, ka vairums profesionāļu neparedzēja, ka gaidāms šāds vilnis. Tā vietā tika runāts par atsevišķiem infekcijas perēkļiem," viņš sacīja intervijā laikrakstam "Aftonbladet".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu