Apollo.lv faili 2020 ⟩ Notikumi, kas satricināja Latviju (4)

Foto: LETA/Shutterstock/TVNET kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2020. gads nudien bija piedzīvojumu un pārdzīvojumu pilns. Mediju dienaskārtību lielākoties aizņēma jaunais koronavīruss Covid-19, taču pandēmijas ēnā nebūt viss neapstājās. Portāls "Apollo.lv" apkopoja šī gada notikumus, kas satricināja Latviju, pandēmijas ēnā.

Centrāltirgus ēras beigas

2019. gada nogalē Centrāltirgū sākās apjomīgas kratīšanas, analītiskajam raidījumam "Aizliegtais paņēmiens" plecu pie pleca ar policiju, atklājot nelegālo cigarešu tīklu tur. Šī gada 14. janvārī saskaņā ar līguma uzteikumu "Tirdzniecības namam Latgales priekšpilsētā" Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji ar tā laika mēru Oļegu Burovu (GKR) priekšgalā veica teritorijas iežogošanu nojaukšanai.

Pasludina tiesas spriedumu Zolitūdes krimināllietā

21. novembrī apritēja septiņi gadi, kopš iegruva lielveikala "Maxima" jumts Zolitūdē un dzīvību zaudēja 54 cilvēki, no tiem trīs glābēji. Traģēdijas lietā pilnais tiesas spriedums tapa zināms vien 17. novembrī. Zolitūdes traģēdijas tiesas spriedums varētu būt viens no garākajiem Latvijas vēsturē.

Skandāls Bruknas muižā

Kopš Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) konstatēja parkāpumus prāvesta Andreja Mediņa vadītajā "Kalna svētību kopienā", šis šogad ir bijis ļoti "karsts" temats. Portāls "Apollo" ir publicējis gan bijušo kopienas dalībnieku intervijas, gan piedalījušies Mediņa rīkotajā preses konferencē.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas

Šogad krita tā sauktā "Ušakova valdība" un Rīgas mēra amatā 2. oktobrī stājās Mārtiņš Staķis (APP).

Misānes lieta

Kristīne Misāne šī gada 3. martā ar Latvijas policijas konvoja palīdzību tika nogādāta atpakaļ mājās no apcietinājuma Dānijā. Lieta izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā. Misāne kopš 2018. gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR viņai bija inkriminēta sava bērna nolaupīšana un citi pārkāpumi. Dānija jau bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Misānes pārstāvji portālu "Apollo" iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Advokāta Rebenoka slepkavība

Advokāts Pāvels Rebenoks tika nogalināts naktī uz 20. septembri Langstiņos, bet viņa partneris Ingus Balandins uzbrukumā tika ievainots. Vīriešiem uzbrukuši trīs maskās tērpti laupītāji. Lielu sašutumu sabiedrībā šī slepkavība raisīja, jo Rebenoks savā laikā bija  "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs un viņš jau iepriekš bija vērsies policijā saistībā ar saņemtajiem draudiem.

Leģendārā Brieža cīņa

Septembra nogalē pašmāju bokseris Mairis Briedis ierakstīja nozīmīgu lappusi Latvijas sporta pasaulē. Mairis Briedis Minhnē pēc tiesnešu lēmuma uzveica kubieti Junielu Dortikosu, kļūstot par IBF un žurnāla "The Ring" čempionu, kā arī Muhameda Ali trofejas ieguvēju.

Vairākkārt noraidītais dzīvesbiedru likums

Latvija ir viena no pēdējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur viendzimuma pāru tiesības nav aizsargātas, kaut vai ģimenes jēdziens ir plašāks par vīrieša un sievietes savienību. Deputāti, neskatoties uz acīmredzamu sabiedrības daļas atbalstu šiem jautājumiem, jau gadiem ilgi noraida iniciatīvu par dzīves biedru tiesībām.

Jura Pūces demisija

Novembrī sociālos tīklus pāršalca deputāta Māra Mičerevska atklātība par partijas "Attīstībai/Par" aizkulisēm. Šīs ziņas ātri vien nonāca līdz politiķu kuluāriem, sašūpojot pāris vadoņu krēslus, kā rezultātā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce atkāpās no amata.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu