Kaislības Saeimā: deputāti augstos toņos diskutē par sejas masku nēsāšanas pienākumu skolēniem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aldis Gobzems.
Aldis Gobzems. Foto: Evija Trifanova/LETA

Diskutējot par sejas masku nēsāšanas pienākumu skolēniem, Saeimas deputāti šovakar augstos toņos un ar savstarpējiem apvainojumiem apšaubīja arī dažādu speciālistu ekspertīzi un datu patiesumu Covid-19 krīzes risināšanā.

Deputāte Jūlija Stepaņenko kritizēja ieceri likt bērniem nēsāt sejas maskas, uzsverot, ka tas ir bezatbildīgi un piedāvājot labāk bērnus nemaz nelaist uz izglītības iestādēm. Viņa vērsās arī pret parlamenta Sociālo darba lietu komisijas vadītāju mediķi Andri Skridi (AP), mudinot viņu atteikties no saviem mediķu sertifikātiem, jo viņš "nav ārsts".

Strīds par Covid-19 datiem izvērtās starp Stepaņenko un deputātu Aleksandru Kiršteinu, kuri mēģināja salīdzināt Latvijas un Francijas inficēšanās ar Covid-19 rādītājus. Stepaņenko mudināja koalīciju "nemanipulēt ar datiem", savukārt Kiršteins, rādot deputātiem ekrānu ar mobilo telefonu, kurā redzama Covid-19 statistika, uzvēra, ka statistikai būtu jātic un pēc tās jāvadās.

Ar ļoti sakaitētu uzrunu pie deputātiem vērsās arī politiķis Aldis Gobzems, sev klēpī runas sākumā iesēdinot divus savus bērnus un draudot tiem, kuri "piedurs bērniem pirkstu" un liks bērniem nēsāt maskas. Viņš paaugstinātā tonī pauda, ka neesot pētījumu, kas pierādot masku efektivitāti, kā arī to, ka masku nēsāšanas pienākums Latvijā atnesis tikai sliktākus Covid-19 rādītājus. Deputāts arī apšaubīja Covid-19 noteikumu autoru spējas un zināšanas medicīnā, kā arī kritizēja Covid-19 pacientu glābšanā izmantotās metodes slimnīcās.

Skride, uzsverot, ka viņam ir vairāki ārsta sertifikāti, skaidroja, kā darbojas, piemēram, plaušu ventilācijas aparāti, kā arī intubācijas process. Oponējot Gobzemam, Skride sacīja, ka, "ja jums būtu jānonāk pie situācijas, kad jāizvēlas turpināt glāb tuvinieku un viņu intubēt vai nē, tad jūs noteikti turpinātu". Skride arī uzsvēra, ka visi eksperti norādot, ka maskas ir efektīvs līdzeklis, kas pasargā ne vien bērnus, bet arī skolotājus.

Deputāts Ivars Zariņš (S) rosināja domāt par biežāku un kvalitatīvāku telpu vēdināšanu izglītības iestādēs, lai mazinātu risku bērniem un pedagogiem inficēties ar Covid-19.

"Uzticos Skridem, jo viņš ir mediķis. Ja man vajag medicīnisku konsultāciju, vēršos pie mediķiem. Savukārt ja man vajag konsultācijas daiļdiršanā, tad vēršos konsultācijās pie daiļdirsējiem," debašu norisi rezumēja deputāts Jānis Butāns (JKP).

Lai arī Saeimai šodien vēl bija ieplānots skatīt jautājumu par jauna Satversmes tiesas tiesneša ievēlēšanu, pēc emocionālām debatēm par masku nēsāšanu bērniem, to nenoslēdzot un nenobalsojot par pilsoņu iniciatīvu par šāda pienākuma atcelšanu, sēdē tika izsludināts pārtraukums. Sēde tiks turpināta pirmdien, 21.decembrī plkst.9.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu